Mergi la conţinutul principal

GALERIE FOTO: Cât de selectă a ajuns fosta cofetărie «Select»

La Brăila funcţionează, începând de vineri seară, unul dintre cele mai luxoase centre de evenimente din România. Cunoscută brăilenilor ca sediu al fostei cofetării "Select" clădirea din Piaţa Traian este acum, cu adevărat, o locaţie selectă. După ce a trecut printr-o reabilitare întinsă pe durata a trei ani şi jumătate, imobilul găzduieşte în prezent o cramă, situată la subsol, o sală de evenimente amenajată la primul nivel, iar la etaj se află un bistro cu trei saloane şi o mică dar cochetă terasă.
Faţada exterioară a imobilul impresionează trecătorii într-un mod cât se poate de plăcut încă din toamna anului trecut. În interior, lucrările de reabilitare au mai necesitat câteva luni de muncă, dar rezultatul final demonstrează că efortul a meritat. Investitorul nu a făcut economie nici de bani şi nici de imaginaţie, iar asta se vede imediat cum treci pragul uşii principale. Statuia din marmură montată într-o firidă din peretele holului pregăteşte vizual oaspeţii pentru luxul din interior. Lambriuri din lemn masiv, vitralii viu colorate, tablouri semnate de pictori celebri, oglinzi veneţiene - toate dau un parfum aparte acestei locaţii. "Am încercat să recreăm atmosfera Brăilei sfârşitului de secol XIX, începutului de secol XX. Din păcate, nu am reuşit să găsim fotografii cu interiorul acestei case, aşa cum arăta ea la început, atunci când servea drept locuinţă pentru o familie înstărită. Nu am găsit imagini nici din perioada interbelică, când a servit drept sediu de bancă, şi nici din primii ani de după război, când a fost transformată în restaurant pentru trupele sovietice de ocupaţie. De aceea, am căutat să decorăm încăperile în aşa fel încât să ne apropiem de stilul vienez, specific Brăilei de acum o sută de ani", ne-a declarat Georgian Negură, omul de afaceri care a reuşit să transforme locaţia dintr-o Cenuşăreasă îmbrăcată în haine modeste într-o adevărată prinţesă gătită în rochie de bal. Investiţia a fost pe măsura rezultatului, fiind de ordinul milioanelor de euro, după cum ne-a spus investitorul, care a evitat să precizeze suma exactă.
Georgian Negură spune că intenţionează să investească în reabilitarea încă unei clădiri din centrul istoric al oraşului. Încă nu s-a hotărât care va fi aceasta. "Încă mai căutăm, urmează să ne hotărâm asupra unui imobil. Important este ca aceste clădiri de patrimoniu să fie salvate. Nu vă ascund faptul că, în urmă cu patru ani, înainte de a o cumpăra pe aceasta, ne-am interesat de mai multe case din oraş. Am intrat în ele, pentru a le vedea din interior. Multe aveau proprietari în alte oraşe, nefiind păzite de nimeni. Starea acestora se degrada foarte rapid, de la o lună la alta. Dacă la prima vizită arătau destul de bine, când o vizitam a doua oară observam că pereţii interiori încep să se prăbuşească, fiindcă se furaseră elemente din structura de rezistenţă. Foarte multe imobile vechi, de patrimoniu, s-au distrus din cauza furturilor", ne-a spus Georgian Negură.

Casă de bogătaşi, bancă italiană, apoi restaurant rusesc

Clădirea fostei cofetării "Select" a fost renovată de firma de construcţii "Durabet" Brăila. Având o istorie de circa 150 de ani, clădirea este o dovadă palpabilă a priceperii ce îi caracteriza pe meşterii constructori angajaţi de bogaţii Brăilei să le ridice casele, în a doua jumătate a secolului XIX. "Am rămas profund impresionat de acurateţea execuţiei din perioada respectivă. Pereţii subsolului parcă sunt traşi cu laser, atât de bine sunt aliniaţi şi finisaţi. În plus, este de remarcat cât de avansaţi erau proprietarii din acele vremuri, care îşi amenajau locuinţele în aşa fel încât să aibă toate facilităţile necesare. Într-o perioadă când apa încă se căra cu sacaua, fiindcă oraşul nu dispunea de o reţea de alimentare, cei care au locuit aici aveau în subsolul casei săpată o fântână de 14 metri adâncime şi cu diametru de 2 metri, de unde scoteau apă cu o instalaţie specială. Aveau băi cu dotări similare celor din zilele noastre, iar asta se întâmpla în 1870 - 1880. Scara interioară, din lemn masiv, este extraordinară. A fost atât de bine lucrată încât nici nu realizezi că are peste o sută de ani vechime", ne-a declarat Constantin Rădulescu, patronul firmei de construcţii "Durabet", care a lucrat, în ultimii trei ani, la reabilitarea acestei construcţii.
Nu se ştie foarte exact cine a fost primul proprietar al clădirii. Cert este că acesta făcea parte din lumea bună a Brăilei. Probabil era un armator sau un comerciant bogat. Imobilul a avut destinaţie de locuinţă până în 1925, când i s-a mai adăugat un corp de clădire şi a fost transformat în sediu de bancă. Acolo a funcţionat Banca Italiană, până în 1940, când clădirea a fost cumpărată de avocatul Constantin Oţeleanu. După război, odată cu invazia sovietică, clădirea a fost rechiziţionată de Armata Roşie, care a deschis acolo un restaurant destinat trupelor de ocupaţie sovietice. Din acest motiv, imobilul nu a trecut prin naţionalizarea comunistă, după plecarea ruşilor reintrând în posesia avocatului Oţeleanu. Aşa cum menţionează autorul Ioan Munteanu, în volumul "Emblema Brăilei moderne", Oţeleanu a închiriat imobilul Trustului de Alimentaţie Publică Locală, care a deschis aici restaurantul "Brăila", celebru în anii 60 - 70.
În anii 90, clădirea, care între timp fusese moştenită de sora avocatului Oţeleanu, a fost închiriată de omul de afaceri Mihai Dănuţ, aici funcţionând, până recent, cofetăria "Select". După ce ani de zile a plătit chirie pentru spaţiul folosit, Mihai Dănuţ a cumpărat clădirea în 2006. Declinul afacerii sale a făcut ca imobilul să fie preluat de o bancă, de unde a fost cumpărat de actualul proprietar.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro