Mergi la conţinutul principal

"Galco", o investitie de 8 milioane de euro

Noua fabrica de preparate "Galco" SA Vadeni - Braila, parte a grupului de firme "Caruz", este la acest moment cel mai mare proiect cofinantat prin Programul "Sapard" din judetul Braila. Cindva al treilea combinat de procesare a carnii din Romania, fostul "Galco" a intrat in faliment la sfirsitul anilor '90, lichidarea judiciara fiind hotarita in octombrie 2000. Practic, in urma cu doi ani, omul de afaceri brailean, ing. Gheorghe Caruz a cumparat o marca, o platforma abandonata, gata devastata, cu cladiri in paragina si mormane de fier vechi. A fost o ambitie personala, asa ca in tot ce a insemnat reabilitarea unitatii de la Sendreni nu s-a facut rabat, utilaje de virf, tehnologie de ultima ora, salariati cu inalta calificare profesionala, printre cei mai buni specialisti din zona Braila - Galati. Una peste alta cheltuielile au ajuns la 8 milioane de euro, din care proiectul "Sapard", 4 milioane de euro, adica 2 milioane fonduri europene nerambursabile si 2 milioane contributia proprie a beneficiarului. Cu alte cuvinte, in "Galco", Caruz a investit 6 milioane de euro, dar ce mai conteaza banii cind iti indeplinesti un vis si obtii cea mai mare fabrica de preparate din Romania.
"Avem astfel cea mai mare fabrica de prelucrare a carnii din Romania, dotata cu cele mai moderne utilaje, tehnologie de ultima ora la nivel mondial. Am reusit sa punem in functiune pina in prezent 57 de camere, din care la salamul crud - uscat unde vom deveni lider in Romania, avem puse in functiune din 30 de celule numai 3. Acum avem o productie de 2 tone pe zi, dar cind se va lucra la intreaga capacitate, 20 tone/zi. Avem marele avantaj ca acum se inchid cam 40% din unitatile prelucratoare, dar noi vom reusi sa acoperim cererea populatiei prin unitatea noastra. Al doilea mare avantaj sintem singurii din Romania care lucram numai cu carne proaspata romaneasca, nu cu carne congelata din import, de calitate net inferioara. Deci punctul nostru forte, calitatea superioara a materiei prime, la un pret imbatabil. Putem livra circa 250.000 de porci pe an. Asta inseamna ca ne putem asigura integral din surse proprii materia prima ba, chiar, ne mai ramine si de livrat altor agenti economici" a declarat dl. ing. Gheorghe Caruz.

"Ne-am propus sa atragem in rindurile noastre cit mai multi tineri specialisti"

In afara calitatii materiei prime, a utilajelor performante si a tehnologiilor de virf, un alt atu al fabricii "Galco" il reprezinta personalul, triat cu mare atentie. "Ne-am propus sa atragem in rindurile noastre cit mai multi tineri specialisti. Avem avantajul ca la Galati este singura institutie de invatamint superior cu profil chimie alimentara si exista si licee de specialitate. Noi am luat deja legatura cu conducerile acestor unitati si avem pregatitie peste 300 de persoane, din care vom selecta pentru angajare", a mai spus ing. Caruz. Desi in prezent pe platforma lucreaza doar putin peste 200 de salariati, pina la sfirsitul anului aici isi vor gasi un loc de munca stabil circa 1.000 de persoane.
Sub marca "Galco", pe piata vor fi lansate peste 200 de sortimente, astfel concepute incit sa convina oricarui consumator, vor fi produse ieftine, accesibile celor saraci, dar si produse scumpe care sa satisfaca si cele mai rafinate gusturi ale celor care isi permit sa plateasca mai mult, inclusiv pentru forma si mod de prezentare. In plus va intra pe linie si o gama de preparate destinate special copiilor, dar si o linie de specialitati traditionale straine cautate de romanii cu bani sau de rezidenti. "Pentru ca pretentiile sint mari, totul este comandat de computer. De aceea spun ca avem nevoie de oameni foarte bine pregatiti, un buton apasat gresit poate strica o intreaga sarja de productie. Iar noi nu ne permitem lucrul acesta. Drept dovada, abia pe 27 mai am inceput si avem inclusiv cereri de export. Noi vrem nu numai sa cucerim piata romaneasca, vrem sa cucerim piata europeana, si chiar pe cea americana. Pentru mine “Galco” este o ambitie, dar si un copil de suflet. Este fata rezultata dintr-un tata galatean ambitios, siderurgist, si mama braileanca frumoasa. Cind am luat-o noi, fata era saraca si abandonata, imbatrinita inainte de vreme. Am spalat-o, am educat-o, am scolit-o, si acum o trimitem in lume sa duca faima ambelor orase, Braila si Galati" a completat in gluma, patronul unitatii.

"Pentru noi pe primul loc este calitatea"

Dincolo de toate aceste eforturi financiare proprii, Caruz recunoaste insa ca nimic nu ar fi reusit fara sprijinul consistent al brailenilor, acordat prin simplul fapt ca de-a lungul timpului i-au cumparat produsele. Tot ei au fost cei care i-au solicitat sa infiinteze propriile unitati de desfacere, o idee excelenta considera acum, pentru ca astfel, el a putut tine sub control pretul carnii la Braila. "Vrem ca Braila sa se mindreasca cu unitatea noastra, pentru ca nimic din ce am facut nu am fi realizat fara sprijinul brailenilor. De aceea pentru noi pe primul loc este calitatea, adica multumirea cumparatorilor si abia apoi profitul. Si fac acum apel la toti cetatenii, ca atunci cind au o nemultumire legata de gustul sau aspectul produselor noastre sa ne anunte pentru ca sigur vom lua masuri. Vrem ca in orice zi cind omul intra in magazin si cumpara produsul nostru “sa o faca cu ochii inchisi”, pentru ca este convins ca gaseste acelasi gust, acelasi aspect, aceeasi calitate. Pentru ca am investit sume enorme si nu ne putem permite sa nu avem calitate superioara sau sa pierdem increderea clientilor. Tin foarte mult ca populatia sa fie multumita sa nu avem reclamatii. Vrem produse gustoase, de calitate, pe care sa iti faca placere sa le consumi. Populatia Brailei pe mine m-a ajutat, ei au cerut magazine, si acum cind merg in piata si vad ca la mine este coada, iar alaturi nu, sint foarte multumit. Asta inseamna ca oamenii au incredere in produsele noastre, stiu ca totul e cerficat, e sigur", este convins dl. Caruz.

Singurul laborator particular din zona apartine tot grupului Caruz

Iar pentru asigurarea sigurantei alimentare, in cadrul grupului de firme "Caruz" a fost infiintat si un laborator ultramodern, singura unitate particulara de acest gen din zona. "LabClas" a costat peste 10 miliarde de lei si poate fi utilizat de toti agentii economici ca laborator neutru in caz de litigii. Laboratorul are 8 specialisti sanitar - veterinari si pentru siguranta alimentara, si poate efectua si cele mai complexe analize. Aici sint certificate toate produsele "Galco", iar la cerere se pot elibera certificate de calitate si pentru alti agenti economici. "Abia astept sa intram in UE, de aceea am investit atit, si pentru ca sint sigur ca vom avea succes cu produsele noastre. Iar din toate acestea braileanul are de cistigat pentru ca acum sint capabil sa influentez preturile din Braila. E simplu, daca eu vin pe piata cu un pret mic, ceilalti nu vor mai putea sa isi puna adaos comercial care sa dubleze pretul produsului, ca nu se vinde. Vine omul si cumpara de la mine mai ieftin si ale lor ramin. Asa ca si ei vor fi nevoiti sa se adapteze. Numai ca pentru asta municipalitatea trebuie sa inteleaga sa ma ajute, sa imi dea cite un spatiu in fiecare piata. Am deja 4 magazine, in patru piete principale ale orasului, dar ca sa pot influenta deplin mai am nevoie si in celelalte puncte aglomerate. Vreau asta mai mult din mindrie pentru ca sint brailean si vreau sa ajut oamenii acestui oras, prin calitate la un pret accesibil tuturor", a sustinut ing. Caruz.
Acesta este, spune Gh. Caruz, si motivul pentru care fima "Galco" a fost inregistrata la Braila, pentru ca taxele si impozitele sa fie achitate catre municipalitatea noastra, nu asa cum se intimpla cu "TCE Brazi", arendasul din Insula Mare, care contribuie la bugetul judetului Neamt, sau "Demopan", la Galati.
Mai mult, pentru Galco", Caruz are obiective mari si este convins ca o sa reuseasca asa cum au reusit toate cele 10 firme ale grupului, ocupante an de an ale primelor locuri in topurile judetene realizate de Patronatul Intreprinderilor Mici si Mijlocii. Din ele insa, Complexul de Porci SA este cea mai profitabila, drept pentru care este singura unitate din Braila clasata pe locul I in topul national.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro