Mergi la conţinutul principal

Gala Topul Firmelor Brăilene, Ediţia a 26-a

• o adevărată gală a oamenilor de afaceri la care au participat reprezentanţii a 123 firme clasate în Top, dintre care 53 au primit şi Trofee de excelenţă pentru rezultate deosebite obţinute în ultimii 5 ani, iar 19 firme Distincţii de excelenţă, pentru rezultatele din ultimii 3 ani

 

Joi, 24 octombrie a.c., la Regal Events a avut loc festivitatea de premiere a firmelor clasate în cea de a 26-a ediţie a Topului brăilean organizat anual de Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Brăila.

Evenimentul s-a desfăşurat într-un cadru festiv, elegant, o adevărată gală a oamenilor de afaceri la care au participat reprezentanţii a 123 firme clasate în Top, dintre care 53 au primit şi Trofee de excelenţă pentru rezultate deosebite obţinute în ultimii 5 ani, iar 19 firme Distincţii de excelenţă, pentru rezultatele din ultimii 3 ani.

 Firmele premiate au primit Albumul “Welcome to Brăila” realizat de Camera de Comerţ Brăila în scopul promovării potenţialului turistic şi economic al judeţului. Editat într-o grafică deosebită, albumul bilingv, român–englez, încântă prin aspectul şi conţinutul său.

La festivitate, pe lângă reprezentanţii firmelor premiate, au răspuns invitaţiei Francisk Chiriac, Preşedintele Consiliului Judeţean Brăila, Marian Dragomir, Primarul Municipiului Brăila precum şi reprezentanţi ai sponsorilor, partenerilor, colaboratorilor şi instituţiilor care au contribuit la buna organizare şi desfăşurare a evenimentului.

Atmosfera deosebită a fost creată şi de Jampa Orchestra care a reuşit să umple ringul de dans în cea de a doua parte a serii, după ce festivitatea de premiere a luat sfârşit şi cei prezenţi s-au bucurat de cina festivă oferită.

Anul acesta, din cele 42.666 firme înregistrate în judeţul Brăila la 31 decembrie 2018, 8.041 au depus bilanţ, iar numărul firmelor care au îndeplinit în totalitate indicatorii luaţi în calcul este de 2.539. Pe primele 10 poziţii ale Topului, structurat pe domenii şi subdomenii de activitate precum şi pe categorii de mărime a întreprinderilor, s-au clasat 1.486 firme, 217 firme au îndeplinit condiţiile pentru Distincţie de excelenţă (s-au clasat în primele 3 locuri, în ultimii 3 ani) şi 207 firme pentru Trofee de excelenţă (s-au clasat în primele 3 locuri, în ultimii 5 ani). Cele 1.486 firme cumulează o cifră de afaceri de circa 6.642.450.000 lei, un profit din exploatare de aproximativ 756.100.000 şi 23.000 salariaţi.

Clasamentul, structurat pe 6 domenii de activitate, cuprinde: 49 firme în domeniul Cercetare - Dezvoltare şi High-Tech, 223 firme în domeniul Industrie, 91 firme în domeniul Agricultură, Silvicultură şi Pescuit, 94 firme în domeniul Construcţii, 437 firme în domeniul Servicii, 526 firme în domeniul Comerţ, 66 firme în domeniul Turism.

 Topul firmelor este organizat în conformitate cu prevederile Legii nr. 335/2007 a Camerelor de Comerţ şi Industrie din România şi este realizat în conformitate cu metodologia aplicată unitar de toate Camerele de Comerţ Judeţene şi de Camera de Comerţ şi Industrie a României care realizează Topul Naţional al Firmelor. Conform metodologiei, sunt admise în top firmele care îndeplinesc simultan următoarele condiţii, cu privire la datele de bilanţ depus pentru anul anterior: Profit din exploatare pozitiv şi Cifră de afaceri de minim 100.000 lei în cazul microîntreprinderilor şi minim 250.000 lei în cazul celorlalte entităţi.

Indicatorii utilizaţi pentru clasificarea firmelor sunt: Cifra de afaceri netă, Profitul din exploatare, Rata profitului din exploatare, Eficienţa utilizării resurselor umane şi Eficienţa utilizării capitalului angajat.

Clasamentul rezultat este analizat şi validat de o comisie a Topului, numită de conducerea Camerei, la nivelul fiecărui judeţ. Clasamentul validat devine Topul firmelor.

Clasamentul Topului Naţional al Firmelor se realizează pe baza clasamentelor judeţene furnizate de Camerele de Comerţ şi Industrie Judeţene şi este format din firmele situate în primele 10 locuri în acest clasament, la fiecare domeniu, grupă şi clasă de mărime a întreprinderii.

Anul acesta în Topul Naţional al Firmelor, s-au clasat 114 firme din judeţul Brăila dintre care: o firmă în domeniul Cercetare - Dezvoltare şi High-Tech, 42 firme în domeniul Industrie, 14 firme în domeniul Agricultură, Silvicultură şi Pescuit, 35 firme în domeniul Servicii, 20 firme în domeniul Comerţ, 2 firme în domeniul Turism.

Ţinând cont de criteriile şi condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească firmele pentru a se clasa în primele 10 locuri, Topul firmelor organizat anual de Camerele de Comerţ şi Industrie Judeţene, alături de Topul Naţional al Camerei de Comerţ şi Industrie a României, rămâne în continuare cel mai obiectiv şi mai concludent clasament al performanţelor economice obţinute de firmele din România iar poziţia ocupată poate fi considerată o dovadă a recunoaşterii şi promovării performanţei, a competiţiei ce respectă regulile jocului, a competitivităţii generate de un management performant, dublat de o cultură organizaţională solidă.

 

Târgul Naţional AgriCultura - oportunitate pentru fermierii din regiune

 

În perioada 26 – 29 septembrie 2019 s-a desfăşurat cea de a 23-a ediţie a Târgului Naţional AgriCultura. Fermierii au avut din nou ocazia de a găsi reuniţi pe platforma Brăila Mall dealeri de maşini şi utilaje agricole, echipamente pentru mecanizarea agriculturii, instalaţii pentru irigaţii, maşini de teren şi autoturisme, inputuri, staţiuni de cercetare-dezvoltare agricolă, asociaţii de fermieri, bănci, societăţi de leasing şi asigurări, producători de seminţe şi material săditor, horticultori, producători agricoli, meşteri populari.

Festivitatea de deschidere a târgului a avut onoarea de a-l avea în mijlocul invitaţilor de rang înalt pe ministrului agriculturii Petre Daea, care a onorat pentru a doua oară târgul de la Brăila. Au onorat cu prezenţa domniilor lor E.S. Felipe Guillermo Alvarez de Toledo, Ambasadorul Republicii Argentina în România şi domnul John Moysoglou - Country Manager & Senior Regulatory Advisor, Registrar Corp SE Europe (Greece, Cyprus, Romania). Au fost prezenţi la eveniment şi directorul general al APIA, Adrian Pintea, directorul general al Agenţiei Naţionale de îmbunătăţiri Funciare, Florin Barbu, primarul municipiului Brăila, Marian Dragomir, Iulian Chiriac preşedintele Consiliului Judeţean Brăila, senatorul Ion Rotaru şi alţi deputaţi de Brăila, Traian Cişmaş, directorul Direcţiei pentru Agricultură a Judeţului Brăila precum şi reprezentaţi ai altor instituţii cu profil agricol.

Pe toată durata celor 4 zile expozanţii, fermierii, alţi specialişti din agricultură şi nu numai, au participat la o serie de întâlniri de afaceri şi seminarii organizate pe diverse tematici. În parteneriat cu Departamentul US Commercial Service România şi susţinut de John Moysoglou, Country Manager & Senior Regulatory Advisor, Registrar Corp – SE Europe, a avut loc seminarul cu tema “Promovarea transferului tehnologiilor agricole din SUA în judeţul Brăila şi regiunea de Sud-Est şi facilitarea accesului produselor agroalimentare româneşti pe piaţa americană”. Cel de-al doilea seminar intitulat “Clusterele inovative: o soluţie pentru dezvoltarea economică locală” a fost organizat în parteneriat cu Clastero România şi IPA SA Galaţi – membru Enterprise Europe Network. Prima zi s-a încheiat cu Studio TV Agrointeligenţa - transmitere live cu participanţii la târg, interviuri cu expozanţi şi fermieri.

Seminarul-dezbatere pe tema învăţământului dual a fost susţinut de Gabriel Costache, Vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Formare Profesională Iniţială în Sistem Dual din România şi George Iordache, Consilier Preşedinte. Printre participanţi au fost prezenţi reprezentanţi ai Primăriei Municipiului Brăila, Consiliului Naţional pentru Dezvoltarea învăţământului Profesional şi Tehnic, Inspectoratului şcolar Judeţean Brăila, Universităţii „Constantin Brâncoveanu” Brăila, Universităţii „Dunărea de Jos” Galaţi, Liceului Tehnologic „Gh. K. Constantinescu” şi ai mediului de afaceri implicaţi în învăţământul dual, Pronif Industry SRL şi Braiconf SA. Camera de Comerţ Brăila este foarte implicată în promovarea şi susţinerea acestui sistem de formare profesională a tinerilor, considerându-l de mare viitor în asigurarea unei forţe de muncă bine pregătită, capabilă să răspundă cerinţelor actuale.

Seminarul de prezentare a noilor aspecte ale Politicii Agricole Comune a Uniunii Europene corelat cu soluţii practice pentru o agricultură sustenabilă a fost organizat împreună cu Universitatea “Dunărea de Jos” Galaţi şi Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Galaţi, membră a Enterprise Europe Network şi susţinut de drd. ing. economist George Teodor, cercetător la S.C. Romvac Company S. A.

Pe lângă aceste evenimente, au fost oferite expozanţilor şi vizitatorilor degustări de produse tradiţionale şi un program artistic susţinut de elevii Ansamblului Folcloric “Constantin Condruz”, Gemenele Brăila, Ansamblul Folcloric “Muşeţeanca” din însurăţei şi Ansamblul Folcloric “Măxineanca” din Măxineni.

 

Implementarea de proiecte finanţate prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020

Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Brăila a colaborat la implementarea proiectului “Antreprenoriat – Soluţie durabilă pentru ocupare”, proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020 având ca obiectiv specific: Creşterea ocupării prin susţinerea întreprinderilor cu profil nonagricol din zona urbană. Beneficiarul proiectului a fost Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Vrancea şi ca parteneri: Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Galaţi şi Camera de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură Constanţa. Proiectul a avut ca obiectiv general dezvoltarea antreprenoriatului prin îmbunătăţirea competenţelor şi abilităţilor antreprenoriale şi sprijinirea înfiinţării şi dezvoltării de noi firme, ca oportunitate pentru dezvoltare regională şi creşterea gradului de ocupare în Regiunea Sud-Est. Activitatea desfăşurată a constat în furnizarea de servicii de informare/ consiliere/ consultanţă şi a avut ca rezultat înfiinţarea unui număr de 9 firme în Brăila.

De asemenea, CCIA Brăila a colaborat cu S.C. Tourism, Hotel and Restaurant Consulting Group SRL Bucureşti – THRCG, la implementarea proiectului “EcoAdapt – Adaptarea angajaţilor la dinamica sectoarelor economice cu potenţial de specializare inteligentă – Regiunea Sud-Est”, finanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020.

Proiectul a fost dedicat companiilor care activează în domeniile turism/ ospitalitate, ecoturism, procesarea alimentelor şi băuturilor din regiunea Sud-Est (Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Tulcea, Vrancea). Activitatea de bază desfăşurată a constat în organizarea de programe de formare profesională destinate angajaţilor din companiile din domeniile menţionate mai sus. Cursurile oferite au fost: Manager de inovare, Manager de produs şi Manager îmbunătăţire procese.

În cea de a doua parte a anului, a fost aprobată în vederea finanţării şi se află în perioada de contractare Cererea de finanţare cu titlul “Competenţe şi aptitudini sporite în domenii inteligente de activitate” în cadrul Programului Operaţional Capital Uman 2014-2020, Axa prioritară 3 - Locuri de muncă pentru toţi. CCIA Brăila este solicitant, iar Universitatea “Dunărea de Jos” Galaţi este partener.

Proiectul îşi propune să faciliteze persoanelor din grupul ţintă dobândirea de competenţe şi aptitudini profesionale specifice domeniului de activitate prin participarea la diverse programe de formare profesională şi evaluari de competenţe prin sistemul informal şi non-formal. Prin intermediul proiectului, minimum 340 persoane vor participa la programe de formare profesională care vor fi adaptate nevoilor, competenţelor şi specificului activităţii acestora în vederea unei ocupări sustenabile, de calitate şi sprijinirea mobilităţii forţei de muncă. În proiect vor fi implicate minim 36 IMM-uri cu activitate în domeniile de specializare inteligentă conform SNCDI sau din întreprinderi care intenţionează să-şi adapteze activitatea principală sau secundară la cel puţin unul dintre aceste sectoare economice sau unul dintre domeniile de specializare inteligentă din regiunile Sud Est şi Sud Muntenia.

Proiectul va fi implementat la nivelul Regiunilor Sud-Est şi Sud-Muntenia, iar activităţile dedicate grupului ţintă vor consta în programe de formare profesională autorizate de Autoritatea Naţională pentru Calificări, individualizate în funcţie de domeniile de activitate şi în concordanţă cu domeniile de dezvoltare inteligentă, programe de evaluare a competenţelor pe căi informale şi non-formale, participarea la evenimente şi târguri de promovare a beneficiilor participării în acest proiect – promovare programe de formare profesională, evaluare a competenţelor, programe de învăţare la locul de muncă, acces la informaţii, tehnologii, procese, resurse utilizate în activităţi economice din domeniile de dezvoltare inteligentă, implicarea în introducerea programelor de învăţare la locul de muncă.

 

Alte activităţi desfăşurate şi servicii furnizate de CCIA Brăila

Informarea permanentă a mediului de afaceri brăilean privind oportunităţi de afaceri şi manifestări expoziţionale interne şi externe, prin intermediul poştei electronice, facebook şi site CCIA Brăila.

Pe tot parcursul anului, Camera de Comerţ Brăila a furnizat o serie de cursuri autorizate răspunzând cererii de formare profesională existentă pe piaţa muncii şi schimbărilor legislative, spre exemplu Legea nr. 196/2018 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor care a determinat organizarea cursului de calificare în ocupaţia de  Administrator de condominii. Instituţia este furnizor autorizat de formare profesională cu o experienţă de peste 15 ani, având o ofertă diversificată de cursuri care sunt organizate cu mult profesionalism şi expertiza dată de formatori cu o bogată experienţă.

În conformitate cu prevederile Legii nr. 335/2007 a Camerelor de Comerţ din România, CCIA Brăila a emis, la cerere, avize de existenţă a cazului de forţă majoră şi certificate de origine a mărfii.

Au fost organizate seminarii, workshop-uri, întâlniri de afaceri dintre care amintim dezbaterea având ca temă principală perspectivele dezvoltării învăţământului dual în raport cu experienţa sau interesele agenţilor economici, având ca invitaţi pe Gabriel Bratu, Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Formarea Profesională în Sistem Dual din România şi Nicolae Soare, Consilier Preşedinte.

Conducerea  Camerei a participat la evenimente şi manifestări organizate de firme, ong-uri, instituţii dintre care menţionăm: Conferinţa finală a proiectulului D-STIR - „Cadru pentru inovare şi cercetare responsabilă prin utilizarea conceptului de cercetare socio-tehnică în regiunea Dunării”, finanţat în cadrul Programului Transnaţional Dunărea 2014-2020; Seminarul de informare „SOLUţII DE FINANŢARE ŞI DEZVOLTARE A MEDIULUI RURAL” Regiunea Brăila-Buzău organizat de Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) împreună cu partenerii principali CEC BANK şi Fondul de Garantare a Creditului Rural – IFN SA; Ziua Câmpului la “Centrul de Excelenţă din Insula Mare a Brăilei”, eveniment organizat de firma AGRICOST SA, membră a grupului internaţional Al Dahra Holding; întâlnire de afaceri la sediul Ambasadei SUA în România; Expoziţia EXPOAGROUTIL 2019-Târgul de la malul Mării Negre organizat de Camera de Comerţ, Industrie, Agricultură şi Navigaţie Constanţa; Târgul AgriPlanta 2019, organizat de RomAgrotec la Fundulea, judeţul Călăraşi; “Zilele câmpului AgTech - Ferma Agricost”, eveniment organizat de Asociaţia Producătorilor de Porumb din România şi TMT PR.

Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Brăila a avut onoarea de a primi vizita Ataşatului Comercial al Consulatului General al Turciei, la Constanţa, domnul Kadir Yazihan (foto) şi a domnului Alfredo Alfonso Torrealba, însărcinatul cu Afaceri al Republicii Bolivariene Venezuela în România. Pe agenda întrevederilor s-au regăsit subiecte precum stadiul actual al relaţiilor de afaceri bilaterale şi a eventualelor oportunităţi de afaceri şi colaborare dintre întreprinzătorii brăileni şi cei din cele două ţări.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro