Mergi la conţinutul principal

GAL-urile brăilene, reunite într-o Federaţie

• grupurile de acţiune locală, GAL “Câmpia Brăilei”, GAL “Câmpia de Vest a Brăilei” şi GAL “Terasa Brăilei”, şi-au unit forţele înfiinţând o Federaţie ce acoperă 21 de comune şi oraşe de pe raza judeţului • noua organizaţie şi-a propus să aplice pentru accesarea de fonduri nerambursabile în valoare de milioane de euro

 

Cele trei Grupuri de Acţiune Locală care activează la nivelul judeţului Brăila au hotărât să-şi unească forţele prin înfiinţarea unei Federaţii având drept membri fondatori GAL “Câmpia Brăilei”, GAL “Câmpia de Vest a Brăilei” şi GAL “Terasa Brăilei”.

Astfel Federaţia Judeţeană a Grupurilor de Acţiune Locală (FJGAL) Brăila, care are personalitate juridică, acoperă un număr de 21 de unităţi administrativ teritoriale: comunele Unirea, Viziru, Bordei-Verde şi Zavoaia din cadrul GAL “Câmpia Brăilei”, oraşul Făurei şi comunele Cireşu, Galbenu, Grădiştea, Jirlău, Mircea Vodă, Surdila Găiseanca, Surdila Greci, Şuţeşti, Ulmu, Vişani din cadrul GAL “Câmpia de Vest a Brăilei”, comunele Cazasu, Tudor Vladimirescu, Traian, Movila Miresii, Gemenele şi Romanu din cadrul GAL “Terasa Brăilei”.

Scopul Federaţiei este de a asigura în continuare o dezvoltare durabilă şi echilibrată a zonei prin atragerea de finanţări nerambursabile pe toate domeniile de interes: infrastructură de bază, servicii publice, agenţi economici din domeniul agricol şi non agricol, protecţie socială. Activitatea Federaţiei va fi coordonată de Cosmin Răzmeriţă ca preşedinte al organizaţiei, desemnat de membrii fondatori. Încă de la început, noua structură şi-a stabilit priorităţile: a fost semnat un acord de parteneriat cu Federaţia Naţională a Sindicatelor din Agricultură, Alimentaţie, Tutun, Domenii şi Servicii Conexe AGROSTAR, reprezentată de preşedintele Ştefan Niculae, prin care Federaţia Agrostar are obligaţia să desemneze reprezentanţi autorizaţi, persoane propuse de către FJGAL Brăila de pe teritoriul fiecărui UAT, pentru eliberarea avizului consultativ necesar conform prevederilor Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol.

“Consider că este oportun acest parteneriat pentru faptul că acesta vine în sprijinul agricultorilor, eliminând astfel timpul lung de obţinere a avizului consultativ şi crearea de infrastructură pentru colectarea produselor agricole, legumicole în vederea desfacerii la o calitate superioară în supermarket-urile din România”, a declarat Cosmin Răzmeriţă.

Unul din obiectivele prioritare ale federaţiei, este acela de a aplica pentru atragerea de fonduri europene nerambursabile în cadrul Programului Operaţional Capital Uman (P.O.C.U.) pentru apelul “Sprijin pentru înfiinţarea de structuri de economie socială”, asigurând astfel cu ajutorul unei finanţări de 3 milioane euro, premisele înfiinţării şi susţinerii de activităţi în domeniul economiei sociale la nivelul teritoriului reprezentat de federaţie. De asemenea, pe lista de priorităţi mai apare atragerea de fonduri europene prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (P.N.D.R. 2014-2020) pentru accesarea schemei de ajutor de stat “Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, aferentă Măsurii 8 “Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, Sub-măsura 8.1 “Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite”, ţinta fiind o finanţare de 7 milioane euro pentru împădurirea unei suprafeţe de aproximativ 500 de hectare de pe raza teritoriului federaţiei, reprezentând teren neproductiv. “Având în vedere că suprafaţa împădurită a judeţului Brăila este de 6%, realitate care clasează judeţul într-o zonă deficitară în păduri, conform Ordinului MADR Nr. 857 din 19.07.2016, consider prioritară accesarea de fonduri europene pentru dezvoltarea acestui sector”, a mai spus sursa citată.

Federaţia nou înfiinţată va reprezenta populaţia din tot teritoriul şi va atrage finanţări pentru asigurarea unei creşteri reale a calităţii vieţii şi diminuarea disparităţilor dintre rural şi urban.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro