Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Gabriel Oprea, Valeriu Tabără şi Anton Irimie - numele noi din Cabinetul Negoiţă

Premierul desemnat Liviu Negoiţă a anunţat luni că a transmis la Parlament noua echipă guvernamentală, care diferă de cea prezentată de Lucian Croitoru doar la trei portofolii: Interne, Sănătate şi Agricultură.

Din echipa lui Negoiţă fac parte Bogdan Aurescu la Externe, Mihai Şeitan la Muncă, Familie şi Protecţie Socială, Daniel Funeriu la Educaţie, Cercetare şi Inovaţie, Vasile Blaga la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Radu Berceanu la Transporturi şi Comunicaţii, Adriean Videanu la Economie şi Comerţ, Gheorghe Pogea la Finanţe, Cătălin Predoiu la Justiţie, Teodor Paleologu la Cultură, Mihai Stănişoară la Apărare, Sulfina Barbu la Mediu.

Cele trei nume noi sunt: Anton Cristian Irimie la Sănătate, Gabriel Oprea este propunerea pentru MAI şi Valeriu Tabără la Agricultură şi Dezvoltare Rurală.

Aurescu a acceptat o nouă nominalizare pentru întărirea mesajului de continuitate

Secretarul de stat din Ministerul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat că a acceptat să facă parte din cabinetul lui Liviu Negoiţă pentru a transmite mesajul că diplomaţia română trebuie să funcţioneze eficient şi profesionist, indiferent de turbulenţele politice interne.

Contactat de NewsIn după anunţul făcut de Liviu Negoiţă, secretarul de stat Bogdan Aurescu a evidenţiat că decizia sa de a accepta din nou nominalizarea s-a bazat pe necesitatea unui mesaj de continuitate. "Prin acceptarea acestei nominalizări am dorit să transmit acelaşi mesaj de normalitate, continuitate şi de necesitate a funcţionării eficiente şi profesioniste a diplomaţiei române, indiferent de turbulenţele politice interne", a declarat Aurescu.

"Sunt consecvent poziţiei pe care am avut-o la prima nominalizare şi apreciez că votul pozitiv în comisiile parlamentare a confirmat această abordare. Rămân în continuare neafiliat politic, singura mea afiliere fiind faţă de politica externă a României", a subliniat diplomatul.
Întrebat dacă nu se simte descurajat de faptul că lista guvernamentală propusă de Lucian Croitoru, pe care s-a aflat şi el, nu a fost votată de Parlament, Aurescu a spus că "acest lucru e mai puţin important", aspectul esenţial fiind funcţionarea în condiţii de normalitate a politicii externe a României. "Lucrul cu adevărat important este funcţionarea într-un context de normalitate a diplomaţiei române, iar acest obiectiv a fost atins şi data trecută", a punctat secretarul de stat.

De altfel, Aurescu a recunoscut şi la audierile precedente din Parlament, la 28 octombrie, că lista din care face parte este efemeră. "Am vrut să transmit mesajul că avem nevoie de normalitate, de conducerea politicii externe pe principii de profesionalism şi că instituţia profundă a diplomaţiei este ceea ce contează. Sunt conştient de şansele pe care le are acest guvern în Parlament. Dar chiar şi prezenţa mea pe o listă eventual efemeră am considerat că este un mesaj de încurajare pentru instituţia din care fac parte. Este un mesaj de responsabilitate pentru minister, responsabilitate pe care mi-o asum, deşi ştiu şi riscurile pe care le presupune pentru mine personal", a atras atenţia Aurescu.
În plus, Aurescu a subliniat că a acceptat propunerea de a face parte din echipa guvernamnetală nu din "orgoliu personal", ci din respect şi apreciere pentru instituţia Ministerului de Externe.

În cadrul audierilor, Aurescu a asigurat că este un bun cunoscător al ministerului. "Îi ştiu problemele pe care le are, vulnerabilităţile sale prezente, dar şi provocările la care trebuie să facă faţă", a spus el. "Sunt diplomat de carieră, iar MAE reprezintă pentru mine instituţia fără care nu cred că mă pot defini în mod corect şi complet. Vin la minister de 13 ani, zi de zi, şi de foarte multe ori am petrecut nopţi, sâmbete şi duminici şi am uitat să-mi iau concediu lucrând la proiecte de politică externă", a declarat el.

Bogdan Aurescu, în vârstă de 36 de ani, a condus echipa care a pledat cauza României în procesul cu Ucraina de la Haga pentru delimitarea platoului continental în Marea Neagră.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii