Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Gaşca spărgătorilor din pieţe. Răsplata

• din gruparea de minori care a dat zeci de spargeri la magazine aflate în Piaţa Halelor, Microhală, Radu Negru, Piaţa Libelula şi Concordia, destructurată de poliţiştii brăileni, numai doi au fost trimişi în judecată, unul de 16 ani şi unul de 15 ani • ceilalţi trei au vârste între 10 şi 13 ani şi nu răspund penal • cei doi minori judecaţi acum pentru furt, iar unul şi pentru tâlhărie, au fost arestaţi luna trecută • pe listă sunt în jur de 50 de societăţi sparte

 

Minorii care au băgat groaza în comercianţii din pieţe, după ce le-au spart magazinele, unul după altul, şi au furat bunuri ce se ridică la o valoare totală de peste 50.000 lei, au ajuns în faţa instanţei de judecată. Chiar dacă au fost cinci la număr, trei dintre spărgători au vârste între 10 şi 13 ani, astfel că au scăpat de răspunderea penală. Au rămas în listă doi minori de 16 şi 15 ani, ei fiind trimişi în judecată, în stare de arest, pentru furt calificat, unul având pe cap şi o infracţiune de tâlhărie. Faptele au fost comise în decursul unui an, loviturile fiind date în Piaţa Halelor, Piaţa Microhală, Piaţa Radu Negru, Concordia, Piaţa Libelula, dar şi în alte magazine din municipiu.

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila au definitivat cercetările şi au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor minori Daniel Z., de 16 ani, pentru săvârşirea infracţiunilor de tâlhărie calificată şi furt calificat (47 acte materiale) şi Florin G., de 15 ani, pentru infracţiunea de furt calificat (25 de acte materiale).

În rechizitoriul întocmit în cauză s-a reţinut faptul că, în noaptea de 12/13 septembrie 2017, în jurul orie 3.20, inculpatul minor Daniel Z., împreună cu alţi trei minori, în vârstă de 12 ani, 13 ani şi cel mai mic de numai 10 ani, în timp ce se aflau lângă Şcoala Generală Fănuş Neagu, de pe Şoseaua Buzăului, prin acte violente, respectiv lovirea puternică şi repetată cu picioarele în zona corpului, l-au trântit la pământ pe un bărbat de 47 de ani şi i-au furat suma de 60 de lei şi două brichete.

Prezentăm acum lista infracţiunilor de furt. Potrivit procurorilor, în perioada 3/5 mai 2017 - 16/17 februarie 2018, inculpatul minor Daniel Z., împreună cu alţi doi minori, de fiecare dată în timpul nopţii şi prin efracţie, au pătruns sau încercat să pătrundă în 47 de societăţi de pe raza municipiului. Au furat bunuri din interior şi au provocat distrugeri, valoare pagubelor ridicându-se la 33.352 lei. În perioada 19/20 decembrie 2017 - 09/10 februarie 2018 , inculpatul minor Florin G., împreună cu alţi doi dintre făptuitorii cu vârste între 10 - 13 ani, tot pe timp de noapte şi prin efracţie, au pătruns în 25 de societăţi comerciale, au furat tot ce au găsit şi au provocat distrugeri, prejudiciul fiind de 20.727 lei.

 

Avalanşă de furturi, în pieţe

Hoţii au spart magazine alimentare, de îmbrăcăminte, electrice, de unde au furat tot ce s-a putut. Enumerăm o parte din fapte comise, aşa cum au fost ele prezentate de anchetatori.

La data de 4 mai 2017, reprezentanta unei societăţi a reclamat faptul că, în miez de noapte, indivizi necunoscuţi au dat buzna într-un chioşc aflat pe strada Nicolae Iorga, lângă Şcoala Mihai Viteazu şi au furat bunuri alimentare în valoare de 1.566 lei. În noaptea de 1/2 iunie 2017, în jurul orei 3.30, poliţiştii aflaţi în patrulare în zona Parcului Monument i-au prins în flagrant pe minorii Daniel Z. şi D.C., de numai 12 ani, care încercau să sustragă bunuri dintr-un chioşc mobil de comercializare a îngheţatei. Ce doi au luat o ţeavă şi au forţat uşa de tip termopan, apoi au intrat în chioşc.

În noaptea de 19/20 decembrie 2017, hoţii au pătruns în 4 societăţi amplasate în Piaţa Halelor, de unde au sustras bunuri, provocând un prejudiciu în valoare de 1.280 lei. În aceeaşi noapte, aceştia au pătruns prin efracţie, într-un magazin aflat în Piaţa Microhală, din interior fiind sustrase bunuri alimentare în valoare de 2.446 lei. Minorii puşi pe furat au mers şi la un cafe-bar situat în Piaţa Libelula, de aici fiind furate bunuri în valoare de 670 lei. Hoţii au sustras un TV Samsung, un receiver Digi şi două sticle de coniac. TV-ul l-au aruncat, pentru că era stricat, iar celelalte bunuri le-au vândut.

Hoţii au mers şi la un salon de cosmetice. În noaptea de 28/29 decembrie 2017, mai multe persoane au intrat într-un salon situat pe Bulevardul Independenţei.

Nu au găsit nimic de furat, astfel că au intrat într-o altă societate, din zonă, de unde au sustras brăţări, cercei, dar şi 52 bilete de călătorie “Braicar”.

În aceeaşi noapte, minorii puşi pe furat au pătruns şi în incinta SC Vobis, de pe Calea Călăraşilor, de unde au furat stick-uri de memorie, dar au dat o tură şi la Sc Lactate Brăila, din Piaţa Microhală, de unde au furat 3 sticle cu chefir, 4 kg de telemea şi 1 kg brânză de burduf.

În noaptea de 2/3 ianuarie 2018, hoţii au dat lovitura la un magazin din Piaţa Radu Negru, apoi au revenit la o altă societate din Piaţa Microhală. Din incinta unei întreprinderi individuale de pe strada Negoiului, din cartier Radu Negru, hoţii minori au sustras bunuri în valoare de 3.000 lei. În noaptea de 3/4 ianuarie 2018, inculpatul Daniel Z., ajutat de alţi trei făptuitori minori, a pătruns şi în incinta unei societăţi de le Aleea Cocorilor şi a sustras o pereche de cizme tip ski şi o bluză, iar unul dintre ceilalţi minori s-a descălţat de încălţămintea uzată şi şi-a pus cizmele sustrase.

În noaptea de 5/6 ianuarie 2018, minorii au intrat în incinta unei societăţi de pe strada Şcolilor, şi au sustras bani din maşinuţele pentru copii. În aceaşi noapte, hoţii au mers iar în Piaţa Microhală şi au sustras bani din două automate de cafea. Au încercat să mai fure nişte bani, dintr-un al treilea automat de cafea, însă nu au reuşit. Au provocat distrugeri la aparat, în valoare de 450 lei.

În următoarea noapte, 7/8 ianuarie 2018, trei magazine din Piaţa Concordia au fost sparte de hoţi, din interior fiind sustrase produse alimentare şi alcool. Tot în aceeaşi noapte, hoţii au mers în Piaţa Radu Negru şi au mai spart un chioşc, iar în noaptea de 12/13 ianuarie 2018, au intrat prin efracţie în trei magazine situate în Piaţa Săracă. În februarie 2018, hoţii au luat la rând mai multe societăţi din Complexul Comercial Pistruiatu, în Oborul Brăila, pe Calea Călăraşilor, în Piaţa Radu Negru, pe strada Sebeşului, de unde au fost sustrase alimente şi bani. Indivizii nu au ţinut cont dacă banii sunt mulţi sau puţini, au luat tot ce au găsit. Dintr-o societate au furat 5 lei, pentru că atât au găsit. Din altele, bunurile sustrase se ridică la sume considerabile: 3.500 lei şi 5.266 lei.

Hoţii plecau la atac dotaţi cu sacoşe din rafie, pentru a avea unde să depoziteze bunurile furate. Spărgeau geamurile magazinelor, cu pietre găsite în stradă, apoi dădeau năvală în interior. Urmele de forţare de la societăţile comerciale au fost constatate de poliţişti în urma cercetărilor efectuate la faţa locului. Spărgătorii de magazine erau înarmaţi cu răngi metalice şi ţevi, pe care le foloseau pentru a putea pătrunde în interiorul societăţilor. S-au găsit şi amprente, astfel că acestea i-au ajutat pe poliţişti şi procurori să dea de urma suspecţilor.

Dosarul în cauză a fost trimis la Judecătoria Brăila, instanţa urmând să decidă pedepsele pentru cei doi inculpaţi trimişi în judecată. Restul, cu siguranţă îşi vor continua activitatea infracţională.

 
Categorie articol: 

Comentarii