Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Gărzile medicilor rezidenţi din anul I şi II vor fi plătite

• ei vor primi 140 lei/gardă pentru un număr de maxim două gărzi pe lună

 

Veşti bune pentru tinerii medici! Rezidenţii din anul I şi II vor fi plătiţi pentru gărzile efectuate, potrivit unui proiect de Ordonanţă de urgenţă înaintat recent Guvernului de Ministerul Sănătăţii.

Noul act normativ prevede ca medicii rezidenţi aflaţi în primii doi ani de pregătire în rezidenţiat pot asista medicul titular de gardă în afara programului normal de lucru şi pentru această activitate beneficiază de o indemnizaţie în cuantum de 140 de lei/gardă. Totuşi, această indemnizaţie se va acorda pentru un număr de maxim de două gărzi pe lună. Modificarea se impune în condiţiile în care rezidenţii efectuează un număr mare de gărzi şi nu sunt remuneraţi pentru această activitate.

De asemenea, această măsură se va aplica şi medicilor rezidenţi începând cu anul III de pregătire în rezidenţiat, pentru activitatea prestată în afara progamului de la norma de bază, care efectuează gărzi în spitale în care nu sunt organziate două linii de gardă în aceeaşi specialitate.

“În jur de 7.000 de medici rezidenţi ar urma să beneficieze de această indemnizaţie. Deoarece această măsură implică alocarea suplimentară de fonduri pentru cheltuieli de personal, Ordonanţa de Urgenţă nu a putut fi promovată cu şase luni înainte de alegeri, conform prevederilor din Legea responsabilităţii fiscal-bugetare nr. 69/2010, republicată, unde se stipulează că «nu se pot promova acte normative cu mai puţin de 180 de zile înainte de expirarea mandatului Guvernului, în conformitate cu art. 110 alin. (1) din Constituţia României, republicată, care să conducă la creşterea cheltuielilor de personal». Actul normativ a fost însă finalizat, a obţinut toate avizele necesare şi poate fi adoptat de noul Guvern”, se precizează într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii.
Categorie articol: 

Comentarii