Mergi la conţinutul principal

Furtuna violenta care a afectat Europa a provocat moartea a cel putin 44 de persoane

Furtuna violenta care s-a abatut de joi asupra unei parti a Europei, incepind cu Marea Britanie si pina in Cehia, a produs moartea a cel putin 44 de persoane si importante pagube materiale, perturbind traficul aerian si feroviar, care incepe sa se reia progresiv, vineri, relateaza AFP.
In jurul orei 11.00 GMT (13.00 ora Romaniei), se inregistrau cel putin 13 decese in Marea Britanie, 11 in Germania, sase in Olanda, trei in Cehia si in Franta, sase in Polonia si doua in Belgia.
In Marea Britanie, rafalele de vint care au atins 160 de kilometri pe ora au cauzat moartea a cel putin 13 persoane, printre care si un copil de doi ani, majoritatea victime ale prabusirii copacilor sau zidurilor. Aceasta este cea mai grava furtuna inregistrata in ultimii 17 ani.
In Germania, unde rafalele au atins aproape 200 de kilometri pe ora, furtuna este cea mai puternica din ultimii 30 de ani. Un numar de 11 persoane, dintre care un copil de 18 luni, au murit ca urmare a prabusirii copacilor, zidurilor sau usilor smulse de vint, au anuntat autoritatile locale. Securitatea civila a mobilizat 40.000 de membri. In Renania, din nordul Vestfaliei (vest), cea mai populata regiunea a tarii, patru persoane au fost strivite de copacii prabusiti.
Federatia asiguratorilor germani (GDV) a apreciat vineri ca, la o prima evaluare, pagubele provocate de furtuna in Germania se ridica la circa un miliard de euro.
In Olanda, sase persoane au murit din cauza furtunii, dintre care patru au fost victime ale copacilor prabusiti. Celula de criza a Guvernului a cerut locuitorilor sa nu paraseasca domiciliul.
In Cehia s-au inregistrat trei morti, tot din cauza arborilor darimati de vint, iar alte sase persoane au decedat in Polonia, unde s-au inregistrat, pe timpul noptii, intreruperi in alimentarea cu energie electrica si perturbari ale traficului feroviar.
Doua persoane au murit in nordul Frantei, iar un automobilist a decedat vineri dimineata in vest, dupa ce a lovit cu masina un arbore cazut pe sosea.
In Belgia, doua persoane au murit si alte doua au fost grav ranite. Un septuagenar decedat joi seara la Ambresin, in apropiere de Liege (est), din cauza prabusirii unui plop peste masina in care acesta se afla.
O adolescenta in virsta de 16 ani a murit ca urmare a ranilor provocate de prabusirea unui zid, sub presiunea rafalelor puternice de vint la Hal, in apropiere de Bruxelles, in centrul tarii. Un barbat a fost ranit la Wavre, in sudul capitalei, de prabusirea unui copac.
La Anvers (nord), un copil in virsta de 12 ani a fost grav ranit la cap de pietrele ridicate de vintul puternic, fiind ulterior transportat la spital in stare critica, potrivit presei belgiene.
In capitala, strazile care traversau mai multe parcuri au fost inchise, din cauza riscului ridicat de prabusire a copacilor, iar in Valonia (sud) si in Flandra (nord), serviciile de salvare si pompierii au fost solicitate de sute de ori.
Romania a inceput sa resimta efectele furtunii vineri dimineata. In judetul Suceava (nord) rafalele de vint aveau o viteza de aproximativ 140 de kilometri pe ora. Conform meteorologilor, situatia urma sa se agraveze.
Circa un milion de locuitori ai Cehiei au fost privati de electricitate in timpul noptii, potrivit companiei nationale de electricitate CEZ, care a precizat ca reparatiile sint in curs.
Vineri dimineata, furtuna a inceput sa scada in intensitate in Europa occidentala. Belgia a ridicat alerta inca din cursul noptii. Traficul prin Canalul Minecii a fost reluat.
Feriboturile navigau de asemenea, vineri, fara probleme intre portul englezesc Douvres (sud-est) si cele franceze. Trenurile de mare viteza Eurostar spre si dinspre Anglia, anulate in timpul noptii, circulau normal vineri dimineata.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro