Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Furia apelor in intreaga lume

Furtunile si inundatiile au provocat moartea a cel putin 22 de persoane in Ucraina

Furtunile si inundatiile din vestul Ucrainei au provocat moartea a cel putin 22 de persoane, inclusiv a sase copii, potrivit informatiilor oferite de ministerul Situatiilor de Urgenta ucrainean, relateaza Unian in pagina electronica.
Cele patru zile de furtuna au provocat inundarea a 40.601 case, au afectat 360 de drumuri, 561 de poduri si 680 kilomeri de autostrada si au lasat cinci regiuni din vestul tarii fara electricitate.
Peste 8.000 de persoane au fost evacuate si alte citeva mii de locuitori sint in pericol dupa ce apele au crescut duminica.
"Ucraina nu a mai vazut asa ceva in 100 de ani", a declarat duminica vicepremierul Oleksandr Turcinov.
Presedintele Viktor Iuschenko si premierul Iulia Timosenko s-au deplasat de urgenta in regiunea afectata.

Inundatii in Ungaria, provocate de ploile torentiale

Ploile torentiale cazute in ultima saptamina au provocat inundatii pe un sector de 468,5 kilometri situat de-a lungul a 15 riuri din Ungaria, autoritatile locale fiind in stare de alerta pe un tronson de 71,5 kilometri, a declarat un oficial ungar, citat de MTI.
Potrivit lui Tamas Galambos, oficial din cadrul Centrului pentru Monitorizarea Mediului si Apelor, serviciile de interventie au instalat 100.000 de saci cu nisip pentru a preveni revarsarea apelor. Pina in prezent, nici o localitate din apropierea riurilor respective nu a fost evacuata, dar mai multe complexe turistice expuse riscului de inundatii au fost inchise.
Nivelul apelor riului Tisa, al doilea ca marime din Ungaria dupa fluviul Dunarea, continua sa creasca, in special din cauza cotelor ridicate inregistrate pe afluentii din Ucraina si Romania. Galambos a declarat ca autoritatile au instalat diguri de protectie pe un tronson de 200 de kilometri de-a lungul apelor riului Tisa.
Intre timp, autoritatile romane au anuntat ca ape reziduale continind metale grele s-au revarsat intr-un afluent al Tisei la Baia Borsa, dupa ce un container s-a rasturnat. Desi ministrul roman al Mediului a declarat ca metalele grele au fost diluate de apa riului, oficialii ungari din domeniul protectiei mediului monitorizeaza calitatea apei riului Tisa.

Mii de persoane evacuate dintr-o zona turistica din Japonia, din cauza riscului de inundatii

Autoritatile nipone au ordonat luni evacuarea a cel putin 50.000 de persoane dintr-o zona turistica amenintata de inundatii, inclusiv din orasul istoric Kanazawa, din vestul tarii, relateaza AFP.
Un motociclist a fost surprins de un torent de noroi in orasul Toyama, dar a fost salvat, suferind citeva fracturi, au precizat oficialii.
In mai multe parti din regiunea Hokuriku, aflata la Marea Japoniei, au fost inregistrate in cursul noptii caderi de precipitatii de circa 120 de milimetri pe ora.
La Kanazawa, supranumit "micul Tokyo", apele umflate ale riului Asano au trimis torenti de noroi pe strazile orasului, celebru pentru casele sale din lemn si gradinile datind din perioada Edo (1603-1868).
Municipalitatea a ordonat evacuarea a 20.000 de locuinte, asteptind sa urmareasca evolutia situatiei.

Zeci de locuinte au fost inundate in Republica Moldova

Zeci de locuinte din mai multe localitati din Republica Moldova au fost inundate, in urma ploilor abundente care au afectat aceasta tara in ultimele zile, relateaza Interlic in pagina electronica.
Potrivit datelor Serviciului Protectiei Civile si Situatiilor Exceptionale, 125 de case din satul Drepcauti, raionul Briceni, au fost afectate de ape duminica dimineata, iar in orasul Lipcani circa 15 locuinte au fost inundate partial.
In satele Rotunda si Hincauti, din raionul Edinet, in urma acumularii surplusului de apa, s-au rupt barajele a doua iazuri, insa deocamdata nu exista pericolul inundatiilor.
Pentru a evita posibile avarii, incepind de simbata seara a fost sistata livrarea gazului in conductele de presiune din zona de odihna a orasului Vadul lui Voda, raionul Ocnita.
In urma cresterii nivelului apelor riului Prut, circa 73 de locuinte au fost inundate in satul Criva din raionul Briceni, iar 15 persoane au fost izolate de ape.
Pe parcursul zilei de simbata, echipele de interventie au evacuat 1.371 de copii din taberele de odihna din Vadul lui Voda, precum si persoanele care se aflau la odihna si agentii economici din zona de agrement Vadul lui Voda.
De-a lungul riurilor Nistru si Prut au fost create 64 de puncte de observare, de unde se monitorizeaza permanent nivelul apei. De asemenea, politistii patruleaza in zona digurilor de protectie.

Opt persoane, lovite de trasnet in zona metropolitana New York

Opt persoane au fost lovite de trasnet, duminica, in zona metropolitana New York, relateaza postul de televiziune CBS.
Cinci persoane au fost lovite de trasnet in Long Island. Acestea jucau fotbal la Hicksville cind au fost surprinse de o furtuna puternica. Victimele, cu virste de circa 20 de ani, s-au adapostit sub un copac.
Autoritatile nu pot confirma daca aceste persoane se afla in stare grava, insa vietile lor nu sint puse in pericol.
Alte trei persoane au fost lovite de trasnet intr-o parcare din New Jersey, insa conditia lor nu este cunoscuta deocamdata.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii