Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Functionarii publici intra in greva generala

Conducerea organizatiei teritoriale a Aliantei Federative "Sed Lex", din care fac parte functionari publici din Finante, Administratie Locala, Ministerul Muncii, Statistica, Vami, Mediu si Protectia Consumatorilor, a anuntat ca vor declansa miscari de protest care gradual merg pina la greva generala in sistem. Presedintele filialei locale a "Sed Lex", Petre Latiu, a explicat, ieri, intr-o conferinta de presa, ca pentru sustinerea revendicarilor referitoare la redactarea legii salarizarii functionarilor publici, acordarea unui salariu mediu net de 1.225 lei, acordarea primelor de vacanta, a unui spor de confidentialitate, precum si a unui spor de fidelitate, a fost stabilit un calendar al actiunilor de protest.
"Solicitarea legata de salariul mediu net de 1.225 lei este sustinuta de faptul ca functionarii publici au un salariu mediu net de 610 lei, cu 310 lei sub media pe economia nationala, iar actualul salariu nu acopera cheltuielile curente ale unei familii", a spus Latiu. Ca termen de comparatie, liderul de sindicat a dat ca exemplu salariile colegilor din statele care au aderat la UE, cuprinse intre 300 si 700 de euro, fata de media de 180 euro din Romania.
Calendarul actiunilor de protest a fost adoptat, zilele trecute, de catre Comitetul director al Aliantei in temeiul hotaririlor Consiliului Unional si stabileste ca, in prima faza, in data de 8 noiembrie, va avea loc un protest national prin purtarea unei banderole albe pe brat la toate locurile de munca ale functionarilor publici. In etapa a doua, in data de 13 noiembrie, va avea loc o greva de avertisment timp de doua ore, de la inceperea programului, pentru ca in faza finala sa fie declansata greva generala. "Aceasta miscare de protest ar urma sa fie declansata in data de 20 noiembrie, constind in intreruperea lucrului in toate institutiile si autoritatile statului", a declarat Latiu, adaugind ca, in functie de reactia Executivului si evolutia negocierilor, Comitetul Director al Aliantei poate decala data declansarii grevei generale.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii