Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Fuge de acasa pentru ca e silit sa cerseasca

Politia braileana a fost pusa in situatia de a mai alerga o data dupa Anton Raducan, 9 ani, copilul care a disparut, pina acum, de patru ori de acasa, iar ultima data a fost gasit la inceputul lunii aprilie, dupa 2 ani de la disparitie, intr-un centru de plasament din Iasi. In Vinerea Mare, nici bine adus de la Iasi si incredintat familiei, Anton a mai fugit o data de acasa. Maria, mama sa, a anuntat, spre seara, ca Anton a plecat dis-de-dimineata din fata portii si ca nu s-a mai intors. Norocul copilului a fost ca mesajul a fost preluat de un politist de la Urmariti, care cunostea in amanunt cazul lui Anton si mai ales faptul ca acestuia ii place sa mearga cu trenul. De indata, un echipaj s-a dus in Gara CFR Braila, iar Anton a fost gasit acolo, asteptind primul tren pentru a fugi intr-o directie necunoscuta. Tot atunci, politistii au pornit o verificare primara a situatiei copilului, mai ales ca acesta nu este la prima asemenea escapada, si au aflat, astfel, ca este posibil ca insisi parintii copilului sa-l trimita la cersit, iar seara, daca nu aduce destui bani, copilul o incaseaza de la tata. Ca inca doi copii ai familiei Raducan ar avea o soarta similara ne-au povestit si noua vecini de pe Str. Rahova ai familiei respective. "Ei ii trimit la cersit. Seara, daca nu aduc destui bani, ii bat de-i rup. Una dintre fete este pe bulevard, iar pe baieti ii trimite prin gara. Pe asta mica de o are acasa a avut-o de vreo trei ori internata in iarna asta la TBC si uite ce fel o tine, dezbracata. Mincarea o iau de la cantina, dar o duc, nu o dau copiilor. Acum vor sa-i faca baiatului Anton dosar ca sa ia pensie de pe urma lui. Sa zica ca-i bolnav, dar copilul stie de toate, il invata sa nu vorbeasca, dar el vorbeste. Stie toata strada ce-i aici, am anuntat si noi si la Politie, si la Protectia Copilului, macar de i-ar salva cineva pe copiii acestia", ne-a povestit un vecin al familiei respective, care a refuzat, insa, sa-si divulge numele, de teama lui Nicusor Raducan, capul casei. Ieri, cind reporterii nostri au incercat sa vada unde este si ce face copilul disparut si gasit viu si nevatamat de Politia braileana, Anton nu era acasa. Mama, care era impreuna cu o fetita de nici trei ani, desculta si fara pantaloni, dar tusind din greu, ne-a povestit ca Anton este "plecat la plimbare prin oras impreuna cu tatal, cu Nicusor. Anton e bine, m-am bucurat cind a venit acasa. Da, a mai fugit de acasa de atunci, chiar in Vinerea Mare, eu am sunat seara la Politie si l-au gasit in gara, voia sa plece. Nu, eu nu muncesc, numai simbata ma duc si fac menajul prin vecini, dar ta-su' il ia cu el pe Anton. Ceilalti copii?! Am patru, cu tot cu asta mica: Anton e la plimbare, iar ceilalti care, da, merg la scoala, sint acum tot prin oras, la plimbare. I-am facut lui Anton dosar sa-l dam la o scoala, numai pentru o perioada, sa vedem".

"Antooon, vino, ma, ca-ti dau bani!"

In vreme ce Maria Raducan incerca sa ne convinga ca Anton este "la plimbare cu ta-su'", hop si Anton, in fuga, cu o bunica, gifiind, dupa el. "Abia l-am prins, mama! Tine-l! Ca fugea cu tramvaiul de mine. Era singur, in tramvai, ce cu ta-su'?!", spune bunica pe nerasuflate. Anton, care vede lume straina in casa, intre timp venind si o comisie de la Protectia Copilului, face cale intoarsa si bunica dupa el: "Stai ma, unde fugi?!". Mama il striga: "Antooon, vino, ma, ca-ti dau bani!". Anton vine intr-un final, se intoarce cu spatele si refuza sa vorbeasca despre ceea ce a facut el timp de doi ani, cit a fost urmarit general, fiind disparut. Sta insa, frumos, la poza, zimbeste chiar, dar vrea sa vada poza. O doamna din comisia de la Protectia Copilului ii da o hirtie si un pix si il indeamna sa deseneze. Anton nu vrea. Ramine pe mai tirziu. Dar Anton nu sta, fuge intruna, iar mama indeamna un copil din vecini sa-l prinda. "Acuma nu mai fuge! I-am zis: "Ma, te bat!". Si a zis ca nu mai fuge, ca ii este frica de bataie"., ne-a povestit Maria Raducan.
Cei de la Protectia Copilului incearca sa identifice mijloacele de subzistenta ale familiei lui Anton. Fiecare munceste cu ziua, pe unde apuca. Copiii, cica unii merg la scoala, iar pentru Anton tocmai se incearca o forma de reintegrare in mediul scolar. El n-are nici macar o clasa. La plecare, alti vecini ne urmeaza pentru a ne povesti cum, seara, daca nu aduc bani acasa, copiii ar fi agresati de catre tata. Surse judiciare din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului Braila ne-au confirmat ca au inregistrat deja acest caz. Ramine ca autoritatile sa cerceteze si sa dea un verdict, unul cit mai favorabil copiilor.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii