Mergi la conţinutul principal

Fugă de răspundere în CLM, pentru închirierea unei centrale a “răposatului” CET

• un proiect aparent banal din cadrul CLM a pus reflectorul pe tensiunile tot mai mari dintre PSD şi restul partidelor din cadrul Consiliului Local • social-democraţii au găsit cu greu doi membri supleanţi pentru comisia care va evalua ofertele privind închirierea unei foste centrale termice de pe strada Rahovei, nr. 351 • în fosta centrală, Primăria ar dori să se desfăşoare o activitate economică

 

Consilierii municipali au aprobat, ieri, scoaterea la licitaţie a unei foste centrale termice de pe vremea “răposatului” CET. Este vorba despre o construcţie de pe strada Rahovei nr. 351, de 267 mp, situată pe un teren de 581 mp, imobil ce aparţine Primăriei Brăila. Ei bine, municipalitatea a decis că este mult mai convenabil să închirieze această clădire decât să o dărâme, astfel că a început demersurile pentru a o scoate la licitaţie. Interesant de precizat este că deşi discutăm despre un proiect oarecum banal, cu această ocazie s-au văzut tensiunile acumulate între PSD-işti şi restul membrilor Consiliului, care au refuzat pe rând să facă parte ca membri supleanţi din comisia ce va analiza viitoarele oferte.

Pe scurt, din această comisie de evaluare trebuie să facă parte doi reprezentanţi ai CLM ca membri titulari, iar aici propunerile i-au vizat pe consilierul municipal independent Lucian Căprariu şi pe PSD-istul Petru Gojan. Mai trebuie, însă, şi două poziţii de membri supleanţi. Ei bine, interesant este că aici niciun consilier nu s-a grăbit să vină cu propuneri, dar nici să accepte atunci când a fost nominalizat. Iniţial PSD-istul Sorin Boşneag i-a propus pe liberalul Adrian Tabarac şi pe Dan Păun de la ALDE, dar cei doi au refuzat. Liberalul Petrică Popa a afirmat că liberalii nu participa pentru că sunt “în afara jocului politic din Primărie”. Ulterior, şi PND-istul Bogdan Botea a primit propunerea de a face parte din comisie, însă acesta le-a sugerat PSD-iştilor să îşi asume ei participarea în cadrul acestei entităţi. “Nu poate fi altcineva de la PSD? Oricum sunteţi majoritari. Mie aşa mi se pare normal!”, a spus acesta. Cum secretarul municipiului, Ion Drăgan, a ţinut să reamintească faptul că era vorba doar despre membrii supleanţi, cu alte cuvinte care joacă un rol doar în cazul în care titularii nu pot participa, în cele din urmă Boşneag i-a propus pe social-democraţii Răzvan Popescu şi George Caranica. Ulterior, s-a votat secret iar cele patru propuneri au fost validate cu 24 de voturi “pentru” din totalul de 24 de consilieri prezenţi la şedinţă, însă nu înainte de o mică serie de contre între Boşneag şi Botea. Şi cum PND-istul a precizat că PSD-iştii sunt cei care trebuie să îşi asume participarea în comisii, viceprimarul Alexandru Jantea, preşedinte de şedinţă, a solicitat să se consemneze în procesul verbal de şedinţă că Botea nu îşi asumă responsabilităţile care decurg din funcţia de consilier.

 

Cum se va desfăşura licitaţia

 

Tot în cadrul acestui proiect, consilierii au stabilit că preţul caietului de sarcini este în cuantum de 300 lei şi garanţia de participare în cuantum de 1.302 lei. Adjudecatarul licitaţiei are obligaţia ca în termen de maxim 2 de zile de la rămânerea definitivă a rezultatului licitaţiei să constituie în favoarea Municipiului Brăila o garanţie de bună execuţie a contractului în cuantum egal cu valoarea chiriei licitate pe două luni. După constituirea acestei garanţii şi semnarea contractului de închiriere şi a procesului - verbal de punere în posesie, adjudecatarul va putea solicita returnarea garanţiei de participare. În cazul în care procedura amintită nu este îndeplinită, garanţia de participare se pierde şi licitaţia se reia.

De asemenea, au aprobat preţul de pornire al licitaţiei în cuantum de 1,12 lei/mp/lună, conform raportului de evaluare întocmit de expertul evaluator ANEVAR, Dinu Valerica (potrivit unui raportul depus de SC ALLROGUE FITNESS SRL). Interesant este că acest cuantum al chiriei se actualizează anual, în funcţie de rata inflaţiei, iar închirierea imobilului se realizează pe o perioadă de 5 ani.

Locatarul are obligaţia de a desfăşura activitatea economică în spaţiul închiriat, cu respectarea tuturor prevederilor incidente, inclusiv obţinerea avizului de funcţionare. De asemenea, va avea obligaţia respectării dreptului de servitute care îi revine operatorului apă-canal cu privire la instalaţiile şi echipamentele care se află în vecinătatea acestei centrale termice. De asemenea, trebuie să respecte cu stricteţe certificatul de urbanism. Potrivit unor modificări tehnice propuse de secretarul municipiului Ion Drăgan, licitaţia va fi cu ofertă în plic şi se va face o evaluare în funcţie de mai multe criterii, ţinându-se cont şi de preţ. În privinţa chiriei, aceasta se va plăti trimestrial anticipat, a mai specificat Drăgan.

Din raportul proiectului aflăm că această centrală a fost edificată în 1970 şi că starea tehnică a construcţiei este foarte rea (pereţii cu fisuri adânci, tencuiala căzută la interior şi exterior, cu igrasie, acoperiş deterioarat, cu infiltraţii de apă, fără tâmplărie la interior şi exterior, pardoseală deterioarată). Construcţia este debranşată de la utilităţi. Precizăm că această centrală termică are o valoare de inventar de 307.275 lei.

Proiectul a fost aprobat în unanimitate.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro