Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Frustrarea lui Crin Antonescu

Declaraţia ciudată, potrivit căreia nu-l va susţine pe Iohannis în cursa pentru Cotroceni, a scos la iveală marea sa frustrare. "PNL a făcut nişte sondaje de opinie. Şi sondajul era îngrozitor, scorul meu politic, de susţinere, era unul extrem de mic, mai mic decât al doamnei Udrea, al domnului Băsescu, decât al tuturor domnilor care se pot imagina. Câtă vreme avem o realitate cu un astfel de sondaj, înseamnă că eu sunt personajul a cărui alăturare de candidatul creditat (Klaus Iohannis - n.r.) trebuie evitată. În sensul acesta vorbesc de faptul că eu în mod responsabil nu voi sări în cârca acestui candidat pentru a-l trage în jos, pentru a-i diminua imaginea, a-i fi asociată figura lui cu un om care are atâta ostilitate, impopularitate, precum arăta sondajul respectiv", a fost explicaţia dată de Antonescu privind lipsa de susţinere a lui Iohannis.
De fapt, fostul preşedinte al PNL a vorbit ironic despre acel sondaj, semn că nu crede în rezultatele acestuia. Nu poate concepe că el, Crin Antonescu, prezidenţiabilul nr. 1 până de curând, a ajuns aşa de jos. În realitate, Antonescu nu înţelege ce i se întâmplă. A crezut că demisia sa de onoare din fruntea Senatului, ruperea de guvernarea PSD şi criticile dure la adresa lui Ponta îi vor aduce suficient capital electoral.
Dar lucrurile nu stau aşa, ba dimpotrivă. Aceste gesturi nu l-au spălat de păcate. Oamenii, mai ales cei cu orientare de dreapta, nu-i pot ierta lui Antonescu faptul că tocmai datorită lui şi tocmai datorită alianţei PNL cu PSD a ajuns Ponta premier. Nu-i pot ierta înfrăţirea cu partidul lui Voiculescu şi cu Antenele acestuia. Nu-i pot ierta "puciul" pus la cale împreună cu Ponta, Voiculescu&Comp în vara anului 2012. Şi nu-i pot ierta faptul că niciodată nu şi-a recunoscut greşeala şi nu şi-a cerut scuze măcar propriului electorat pentru că a fost elementul decisiv în aducerea lui Ponta în fruntea guvernului. Dar Antonescu nu înţelege asta. Nu poate să priceapă că tocmai de aceea scorul său politic este atât de mic.
Klaus Iohannis are însă şansa că în 2012 era totuşi departe de miezul scenei politice de la Bucureşti. Are norocul că a devenit membru al PNL abia anul trecut şi că accederea lui Ponta nu i se poate reproşa lui. Are şansa să fi fost, de fapt, elementul de la care a pornit chiar ruperea USL.
Iar declaraţia lui Antonescu, potrivit căreia încă nu ştie dacă va vota cu Iohannis pentru că încă nu-l cunoaşte, este de-a dreptul jignitoare. Atât pentru el, dar mai ales pentru toţi cei care, în ultimii 5 ani, au crezut la un moment dat în Antonescu. O fi uitat fostul lider PNL şi fostul candidat la preşedinţie că în 2009 ni-l propunea pe Iohannis ca premier? Că acum un an şi jumătate îl propunea pe Iohannis ministru de interne şi vicepremier? Că tot el l-a propus vicepreşedinte al PNL? Cum poţi să îi acorzi atâta încredere unui om pe care să nu-l cunoşti? Sau cum poţi să propui electoratului tău să aibă încredere în cineva în care tu de fapt nu ai? Şi cum poţi spune că nu ştii dacă vei vota cu candidatul propriului tău partid? Răspunsul e simplu: Crin Antonescu are o problemă cu acceptarea realităţii. O realitate în care, de fapt, Antonescu nici nu mai apare şi în care viitorul său politic nu prea se mai întrezăreşte. Momentul său de glorie va rămâne vara anului 2012, cea de la care i se trage şi marea sa decădere. Poate că oamenii mai uită şi te mai iartă, dar Istoria nu. Şi, ca profesor de istorie, ar fi trebuit să ştie asta.

 
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii