Mergi la conţinutul principal

Fraudele online prin metoda „Iubire Prefăcută”. Infractorii se dau îndrăgostiţi, cer bani şi şantajează victima

* potrivit poliţiştilor, acest tip de fraudă debutează de obicei pe site-uri de întâlniri, dar escrocii se pot folosi pentru contactarea victimei şi de conturi false pe reţele de socializare ori de e-mail * infractorul pretinde că este îndrăgostit şi că îşi doreşte o relaţie cu potenţiala victimă, iar după ce îi câştigă încrederea, îi cere bani, cadouri sau date bancare

 

 

 

Cum se prefac infractorii că sunt îndrăgostiţi de victimele agăţate pe internet, în scopul obţinerii de bani! O metodă de fraudă online este cea intitulată „Iubire Prefăcută”, care începe printr-o simplă propunere de întâlnire cu o femeie, însă se poate ajunge apoi la şantaj şi ameninţări. Poliţiştii vin cu recomandări.

Fraudele informatice săvârşite prin metoda „iubire prefăcută” debutează de obicei pe site-uri de întâlniri, dar escrocii se pot folosi pentru contactarea victimei şi de conturi false pe reţele de socializare ori de e-mail. „Infractorul pretinde că este îndrăgostit şi că îşi doreşte o relaţie cu potenţiala victimă, iar după ce îi câştigă încrederea, îi cere bani, cadouri sau date bancare. Dacă victima nu acceptă să trimită bani, escrocul va recurge la şantaj, cere din ce în ce mai mult, iar în cazul în care victima refuză să răspundă solicitărilor, este şantajată”, precizează specialiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila.

Potrivit poliţiştilor, există o serie de aspecte care ar putea atrage atenţia potenţialei victime cu privire la faptul că ar putea fi înşelată. Astfel, dacă o persoană recent cunoscută online îi declară că o iubeşte şi îi cere să vorbească în privat, îi trimite mesaje vagi, care conţin greşeli de exprimare, are un profil online care nu corespunde cu ceea ce declară, invocă mereu scuze de tipul „camera mea web nu funcţionează”, „nu am bani să vin să ne întâlnim” sau îi solicită să trimită fotografii sau filme cu ea în ipostaze intime, poate fi vorba de o fraudă.

 

Ce puteţi face pentru a nu fi înşelaţi

 

Orice persoană trebuie să aibă mare grijă la datele personale pe care le postează pe reţelele de socializare ori pe site-uri de întâlniri. Poliţiştii recomandă să fie permanent evaluate riscurile, întrucât escrocii sunt prezenţi pe cele mai populare site-uri.

Atunci când o femeie primeşte o propunere online, nu trebuie să se grăbească şi este recomandat să încerce să afle cât mai multe lucruri despre persoana respectivă. „Verificaţi profilurile şi fotografiile persoanelor; fiţi atenţi la greşelile gramaticale, neconcordanţele în informaţii şi scuzele de tipul «camera mea web nu funcţionează»; nu transmiteţi materiale compromiţătoare, care ar putea fi folosite la şantaj; dacă vreţi să vă întâlniţi cu o persoană cunoscută pe internet, spuneţi familiei ori prietenilor locul şi perioada; Atenţie la solicitările de bani! Nu trimiteţi niciodată bani, datele cardului ori alte detalii financiare ori copii ale actelor personale! Cu cât trimiteţi mai mult, cu atât vor cere mai mult”, atrag atenţia poliţiştii.

Persoanele care au devenit victime trebuie să oprească imediat comunicarea cu autorul şantajului şi dacă este posibil, trebuie salvat conţinutul convorbirilor purtate. Trebuie raportat autorul la site-ul de pe care a contactat victima.

Nu vă simţiţi ruşinaţi! Faceţi o plângere la Poliţie cât mai repede!

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro