Mergi la conţinutul principal

Frauda "Concordia" pe masa procurorilor

* "O să fac plângeri penale împotriva tuturor celor care se fac vinovaţi de dispariţia din domeniul public a peste 1.300 mp din Piaţa Concordia", susţine Simona Drăghincescu, directorul DAPT Brăila *

Ancheta realizată de redactorii "Obiectiv" în cazul retrocedărilor de terenuri din Piaţa Concordia, care a demontat "adevărurile" susţinute de Constantin Ţigău în faţa instanţei atunci când a cerut înapoi terenurile, a stârnit ecouri. Direcţia Administraţia Pieţelor şi Târgurilor (DAPT) Brăila a întors "favorul" revendicatorului Constantin Ţigău, în sensul că a formulat plângere penală împotriva acestuia. Astfel, DAPT Brăila a pornit contraofensiva în războiul pentru Piaţa Concordia. Concret, instituţia îl acuză pe Ţigău că a ascuns de ochii instanţei acte care ar fi schimbat cursul şi rezultatul procesului pentru cei 235 mp din piaţă. Este vorba despre informaţia că Ţigău, în calitate de revendicator, a primit totuşi despăgubiri substanţiale la momentul exproprierii. Plus că a ţinut secret acte succesorale din care reiese clar că nu este unic moştenitor al terenului. Una peste alta, acuzaţia adusă lui Ţigău este cea de săvârşire a infracţiunii de înşelăciune. Dar contraatacul nu se opreşte aici întrucât DAPT a mai depus o a doua plângere penală şi susţine că vor urma şi altele îndreptate împotriva celor care prin neglijenţă ori abuz în serviciu au favorizat spolierea de terenuri a Pieţei Concordia. Rămâne de văzut dacă organele de anchetă se vor mişca la fel de repede cum au făcut-o după ce Ţigău prin mandatarii săi şi-a formulat plângerile penale.

18concordia1 Simona Drăghincescu: "Mi-am propus să fac plângeri penale împotriva tuturor celor care prin acţiune sau inacţiune au contribuit la situaţia în care au dispărut din domeniul public al oraşului terenuri de peste 1.300 mp pe amplasamentul Pieţei Concordia" Familia Ţigău a fost despăgubită în 1985 cu aproape 48.000 lei

În urmă cu puţin timp, o anchetă realizată de reporterii noştri, având ca subiect retrocedările din Concordia, demonstra că pe lângă indolenţa funcţionarilor publici puşi să apere interesele municipalităţii în procesul retrocedării terenului în suprafaţă de 235 mp din piaţă, au mai existat şi alte "bube". De exemplu, în faţa instanţei nu s-a spus nimic despre faptul că, la momentul exproprierii, proprietarii au fost despăgubiţi cu sume importante în bani şi cu un apartament repartizat din fondul locativ al municipiului, pe care, după '89, l-au putut cumpăra la preţuri de nimic. Mai precis, în 1985 - anul în care s-a produs exproprierea - familiei Ţigău i s-au calculat despăgubiri, echivalentul unei jumătăţi din valoarea unui autoturism Dacia şi i s-a repartizat un apartament situat în apropierea Barierei Călăraşilor. Aceste "amănunte" au fost omise de revendicator în cererea de retrocedare înaintată instanţei locale. În fapt, aşa cum rezultă din tabelul întocmit la data exproprierii, Constantin Ţigău figurează împreună cu tatăl său (Ţigău Anton-Mircea) cu o sumă propusă ca despăgubire în cuantum de 47.873 lei şi un apartament nou din fondul locativ al municipiului, situat pe strada Franceză, la numărul 22. Dar mai există şi alte "secrete de familie": informaţia deosebit de importantă că, de fapt, Ţigău nu este unic moştenitor al terenului de 235 mp din Concordia. "Un alt înscris despre care făptuitorul Ţigău Constantin Doru ştia, dar a omis să-l facă cunoscut instanţei de judecată, îl constituie certificatul de moştenitor nr. 1143/27.11.1974 emis de notarul de stat Gaube Georgeta, din care rezultă că de pe urma defunctei Ţigău Elena (mama lui Constantin Ţigău şi prima soţie a lui Mircea - Anton Ţigău - n.r.) există doi moştenitori Ţigău Mircea - Anton cu o cotă de 1/4 din masa succesorală şi Ţigău Constantin Doru cu o cotă de doar 3/4 din masa succesorală. Din acest înscris rezultă că reclamantul nu era singurul moştenitor al imobilului situat în str. Ghioceilor nr. 2", se arată în plângerea penală a DAPT.

Alta ar fi fost judecata în dosarul de retrocedare

Dar cel mai important document ascuns de Constantin Ţigău este certificatul de moştenitor în urma decesului tatălui său Anton - Mircea, act din 1986, din care reiese că Florica Ţigău, cea de-a doua soţie a defunctului, moşteneşte în întreg cota de 1/4 din imobilul de pe Ghioceilor nr. 2, adică din cei 235 mp din piaţă. "Fapta de a ascunde această situaţie, în sensul că nu era unicul moştenitor al defunctului Ţigău Anton Mircea şi că a încasat despăgubiri substanţiale în urma exproprierii constituie infracţiunea de înşelăciune, întrucât acţiunea în revendicare, fiind un act de dispoziţie nu putea fi introdusă de către un singur moştenitor", se arată în plângerea formulată de DAPT. De asemenea, în aceeaşi plângere înaintată prim-procurorului Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila se subliniază că toate înscrisurile ţinute la secret de Ţigău ar fi atârnat greu în balanţa judecăţii cauzei privind cererea de retrocedare înaintată de revendicator. "Aceste înscrisuri au fost ascunse în mod voit de reclamant în scopul inducerii în eroare pentru ca, prin intermediul instanţei, să obţină avantaje materiale. În plus, înscrisurile descoperite ar fi fost determinante în soluţionarea cauzei. Dacă sunt cercetată pe nedrept pentru că, uzitând de acte normative în vigoare, am protejat bunurile publice ale municipiului o să vadă şi alţii cum este să fie cercetaţi pentru fapte pe care chiar le-au săvârşit. În afară de această plângere penală există şi o doua, dar identitatea celui reclamat nu o dezvălui acum. O să vadă când o să fie chemat la Poliţie! De fapt, mi-am propus să fac plângeri penale împotriva tuturor celor care prin acţiune sau inacţiune au contribuit la situaţia în care au dispărut din domeniul public al oraşului terenuri de peste 1.300 mp pe amplasamentul Pieţei Concordia", ne-a declarat semnatarul plângerii penale, Simona Drăghincescu, directorul DAPT Brăila. De asemenea, sursa citată a subliniat că nu a considerat necesar niciodată până acum să formuleze o plângere penală împotriva cuiva, dar că situaţia în care s-a ajuns cu "circul Concordia" a fost picătura care a umplut paharul.
Reamintim că primarul Aurel Simionescu, viceprimarul Stănel Necula, directorul DAPT, Simona Drăghincescu şi alţi 3 membri ai comisiei de retrocedare a celor 235 mp din Concordia sunt urmăriţi penal în urma unor plângeri formulate, culmea, de Constantin Ţigău, cel care a obţinut terenul în cauză prin fraudă, aşa cum rezultă din actele scoase la iveală acum. Acesta s-a plâns "organelor" că i s-au băgat sistematic beţe-n roate în derularea procedurii de retrocedare, drept pentru care cei şase au fost acuzaţi de abuz în serviciu, precum şi de neducerea la îndeplinire a unei hotărâri a instanţei.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro