Mergi la conţinutul principal

Fraudă de 1,5 miliarde de lei în farmaciile din Brăila şi Galaţi

1, 5 miliarde de lei vechi. La atât se ridică suma cu care Daniel Nicu Stroea, 31 de ani, din Galaţi a prejudiciat farmacii din Brăila şi Galaţi şi firma SC Pharma Nord SRL Bacău. De prejudiciu nu este străină nici avocata Alina Jitaru, tot din Galaţi, viitoarea soţie a lui Stroea. Povestea, ce pare desprinsă din economia sălbatică de la începutul anilor '90, datează de mai bine de un an, mai precis, de la 1 august 2008. Atunci, între Pharma Nord SRL Bacău în calitate de beneficiar, şi SC EURODANALI SRL Galaţi, deţinut de Alina Jitaru, dar reprezentată de Daniel Stroea, a fost încheiat un contract de prestări servicii. Potrivit acestui contract, Nicu Stroea se obliga să vândă produsele farmaceutice aparţinând Pharma Nord SRL Bacău, să încaseze contravaloarea acestora şi să depună banii în numele Pharma Nord, în aceeaşi zi în care s-a efectuat încasarea de la client.

Contractul părea să fie unul avantajos pentru ambele părţi. "Colaborarea noastră a mers la început foarte bine. Mi-a inspirat încredere, şi mie, şi unora dintre clienţii noştri, drept pentru care l-am numit pe Daniel Stroea coordonator, un fel de director de vânzări, pe judeţele Iaşi, Vaslui, Galaţi, Brăila şi Tulcea. I-am suportat contravaloarea unor cursuri de management, i-am oferit tot sprijinul pentru a-şi putea desfăşura cu bine activitatea: de la maşină performantă, la comisioane atractive. Dacă într-o lună nu şi-a îndeplinit targetul stabilit de comun acord, comisionul pe care i l-am achitat nu a scăzut sub 1.300 de euro. În cazul în care a depăşit targetul, comisionul lui Daniel Stroea a depăşit şi 3.000 de euro lunar" , ne-a declarat Daniela Popa, directorul general al Pharma Nord Bacău.

Numai că toate aceste avantaje par să nu fi fost suficiente pentru Stroea şi prietena lui avocat. În luna iulie 2009, serviciul de contabilitate al Pharma Nord SRL a remarcat că Daniel Stroea şi-a reţinut diverse sume, încasate de la farmacii din Brăila şi Galaţi, pe care nu le-a mai depus către Pharma Nord SRL. În 17 august 2009, echipa de management a firmei din Bacău a întocmit un referat în care s-a precizat că peste 18.000 RON (180 de milioane de lei vechi), încasate de Stroea de la farmaciile de la Galaţi şi Brăila nu au mai fost predate. "S-a încălcat contractul de prestări serviicii încheiat cu SC EURODANALI SRL, prin care prestatorul se obliga să urmărească şi să sigure depunerea contravalorii produselor încasate, în numele beneficiarului. De asemenea, a fost încălcat regulamentul de ordine internă al Pharma Nord SRL, care interzice scoaterea din firmă al oricărui bun aparţinând firmei, fără documente jusrificative", se arată în referatul în baza căruia echipa de management a propus, "amânarea plăţii onorariului lui Daniel Stroea, până la restituirea sumelor reţinute nejustificat". Daniel Stroea şi-a însuşit concluziile referatului, fără niciun fel de obiecţiuni, şi a recunoscut că nu a depus suma menţionată în casieria "Pharma Nord" Bacău.

Gaura se adânceşte

"Am avut o discuţie cu el şi a invocat nişte probleme personale, financiare. I-am spus că cel mai bine ar fi fost să discutăm înainte şi am decis de comun acord să continuăm colaborarea. A promis că va da toţi banii înapoi. Nu am bănuit nicio secundă că nu avea nici cea mai mică intenţie să plătească, aşa că am continuat colaborarea, respectând toate clauzele contractuale, inclusiv dreptul pe care îl avea, de a încasa în numele firmei", povesteşte directorul general.

Numai că, în loc să-şi achite datoriile faţă de distribuitorul din Bacău şi să intre în normalitate, Daniel Stroea a continuat să ia bani de la farmaciile din Brăila şi Galaţi, sume pe care nu le-a mai virat în contul Pharma Nord. În 14 septembrie 2009, prin referatul numărul 253, reprezentanţii firmei băcăuane au constatat că gaura se ridica, deja, la peste 200 de milioane de lei vechi, drept pentru care i-au solicitat lui Stroea să predea chitanţierele primite pe bază de semnătură. Potrivit actelor oficiale, Stroea a confirmat că suma indicată în referat se află în posesia sa şi că nu a fost depusă în casieria Pharma Nord.

De teamă că prejudiciul va creşte ca pâinea pusă la dospit, reprezentanţii "Pharma Nord" au notificat, pe 15 septembrie 2009, firma "EURODANALI" din Galaţi, cu privire la încetarea contractului de prestări servicii, ca urmare a încălcării prevederilor contractuale. "Având în vedere faptul că Daniel Nicu Stroea (...) nu a depus în contul Pharma Nord contavaloarea produselor vândute în numele acesteia, vă solicităm să luaţi măsuri urgente şi ferme pentru încetarea oricăror activităţi în numele Pharma Nord. (...) Precizăm că reprezentantul dumneavoastră a fost avertizat, în data de 17.08.2009, în legătură cu constatarea primelor fapte de gestiune frauduloadsă, iar în data de 15.09.2009 a fost din nou avertizat şi i s-a comunicat că încetează derularea Contractului de prestări servicii încheiat între Pharma Nord şi EURODANALI, urmare a încălcării repetate a clauzelor contractuale", se arată în notificare.

Lui Daniel Stroea i s-a solicitat, de asemenea, să restituie şi un alt chitanţier, care se află, însă, şi acum, în posesia lui. Pe baza acestuia, el a continuat să încaseze de la farmaciile din Brăila şi Galaţi sume nejustificate, care nu au mai ajuns în conturile proprietarului de medicamente. Şi, pentru ca tabloul să fie complet, trebuie menţionat că Daniel Stroea a semnat în numele EURODANALI, din luna august 2008, momentul încheierii contractului cu Pharma Nord, şi până în decembrie acelaşi an, fără a avea niciun drept legal de a reprezenta societatea comercială, pentru că, abia în decembrie, acţionarul unic şi administratorul Alina Jitaru l-a împuternicit, printr-o procură notarială, să reprezinte firma, în relaţiile cu terţii. "Evident că, dacă am fi ştiut că Daniel Stroea nu are calitate de reprezentant al EURODANALI, în nicun caz nu am fi încheiat un contract de prestări servicii ce presupunea încredinţarea unor cantităţi importante de marfă şi nu i-am fi oferit telefon, laptop şi autoturism pentru a-şi îndeplini obligaţiile contractuale", spune directorul general Popa.

Pharma Nord nu se va îndrepta împotriva farmaciilor păcălite

Prejudiciul produs de Daniel Nicu Stroea se ridică la peste 1,5 miliarde de lei vechi, bani pe care i-a încasat de la farmaciile din Brăila şi Galaţi, dar care nu au mai ajuns niciodată în contul Pharma Nord, de unde provin medicamentele. De departe cel mai mare tun dat de Stroea au fost cei peste 40.000 de RON, pe care i-a încasat de la SC Z. Farm SRL Brăila, şi pe care nu i-a mai predat la Pharma Nord. Din luna iulie 2009 şi până acum, a ridicat sume ce variază între 600 şi 4.000 de RON, de la: Romar Farm SRL Galaţi, B.T.X SRL Brăila, Farma Dana SRL Galati, Vital Pharm Galati, Com Medica Brăila, şi lista, suficient de lungă, poate continua. Lunile august şi septembrie 2009 par să fi fost cele mai prolifice pentru Stroea. În 19 august, a încasat 1. 200 RON, pe 26.08 - 2.000 RON, pe 30 august - 3.200 RON, pe 6 septembrie - 2.000 RON, pe 11 septembrie - 2.000 RON, pe 14 septembrie - 2.000 RON etc.

"În evidenţele noastre există în acest moment 42 de facturi scadente, de la farmacii din Brăila şi Galaţi, ce apar ca fiind neîncasate. Am făcut un punctaj cu farmaciile şi ştim că aceste sume au fost achitate. În realitate, banii i-a luat Daniel Stroea şi nu i-a mai depus în casieria firmei noastre. Doamnele farmaciste au fost corecte, şi-au plătit la timp facturile şi, ulterior, ne-au ajutat să reconstituim prejudiciul creat. SC Pharma Nord este o companie serioasă, înţelegem perfect ceea ce s-a întâmplat, aşa că nu ne vom îndrepta împotriva niciunuia dintre clienţi şi nu vom încerca să recuperăm paguba de la ei. Rugăm, însă, doamnele şi domnii farmacişti să fie atenţi cui dau banii, pentru că reprezentanţii EURODANALI nu mai au niciun drept să încaseze în numele nostru, având contractul reziliat. În plus, aşteptăm orice sesizare de la cei care au fost trataţi incorect sau au fost prejudiciaţi", a precizat directorul general Daniela Popa.

Gestul lui Stroea a bulversat, pur şi simplu, farmaciile din cele două judeţe. "Nu credeam că aşa ceva mai este posibil, în 2009. Să te dai jos dintr-o maşină frumoasă, în costum, cu laptopul în spinare şi să furi ca ultimul golan, de la cineva care te plăteşte cu bani frumoşi, mi se pare de neconceput", ne-a declarat unul dintre farmaciştii brăileni.

Nicio faptă bună nu rămâne nepedepsită

Prejudicul menţionat anterior nu este, însă, singurul pe care Daniel Stroea l-a adus firmei SC "Pharma Nord". În luna decembrie 2008, Pharma Nord a împrumutat EURODANALI Galaţi cu 10.000 de euro, sumă ce urma să fie restituită în termen de şase luni. "Daniel Stroea a venit şi m-a rugat să-i ajut, pentru că, împreună cu prietena sa, Alina Jitaru, urma să îşi cumpere un apartament în Galaţi. Le-am dat 10.000 de euro şi am încheiat un contract de împrumut, autentificat sub numărul 1710, din 24 decembrie 2008, la Biroul Notarului Public Stoica Niculina din Bacău. Potrivit contractului, reprezentantul EURODANALI, Alina Jitaru, în calitate de administrator, se obliga să restituie integral suma împrumutată. Termenul scadent a fost în luna iunie 2009. De atunci, am purtat tot felul de discuţii şi, de fiecare dată, a spus că nu poate da banii înapoi, din cauză că are probleme financiare. În septembrie, în timpul unei convorbiri telefonice, mi-a spus că, de fapt, banii i s-ar cuveni lui Daniel Stroea, pentru serviciile prestate către SC «Pharma Nord». Numai că el şi-a încasat toţi banii ce i se cuveneau, până la momentul la care am descoperit că el lua bani de la clienţi, pe care nu îi mai depunea la «Pharma Nord». Este aproape evident că ei au făcut acest împrumut de 10.000 de euro şi nu au avut de la început nicio intenţie să restituie banii", consideră, acum, Daniela Popa.

După ce au încercat recuperarea pagubei pe cale amiabilă, fără succes, reprezentanţii "Pharma Nord" consideră acum că doar poliţia şi justiţia sunt cele care mai pot face lumină în acest caz. Firma din Bacău a depus o plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi, împotriva lui Daniel Nicu Stroea şi a viitoarei sale soţii, avocata Alina Jitaru, în care cei doi sunt acuzaţi de infracţiunile de înşelăciune şi delapidare. Cei doi se plimbă, însă, fără nicio emoţie, prin centrul Galaţiului, convinşi că nimic nu îi poate afecta. Se pare că mizează atât pe calitatea de avocat a Alinei Jitaru, cât şi pe o potenţială susţinere din partea unui cunoscut procuror gălăţean.

"Cel înşelat, în toată povestea asta, sunt eu"

Culmea, Daniel Stroea susţine că el ar fi cel înşelat: "Eu aveam un salariu fix, care a crescut atunci când au crescut vânzările sub supravegherea mea, iar doamna Popa mi-a promis că îmi dă 25 % din încasările firmei la sfârşitul anului. Iniţial am zis că am încredere în ea şi nu am nevoie de hârtii în acest sens, dar apoi am început să sesizez nişte treburi prin firmă şi i-am spus că cel mai bine ar fi să facem hârtii la notar. Atunci ea a început să dea din colţ în colţ. Eu acum am nunta luna asta şi nu am timp de chestii de genul ăsta, dar imediat ce termin, o voi acţiona în judecată". Atât el cât şi viitoarea sa soţie, avocatul Alina Jitaru, mai declară că întreaga sumă plus 10.000 de euro ar fi datoraţi de Daniela Popa. "Acei bani ni i-a împrumutat doamna Popa în contul celor 25% din profitul firmei pe care a promis că îi dă logodnicului meu. Deci practic ea mai are bani să ne dea nouă, nu noi ei", susţine Alina Jitaru. "Nu există nici o înţelegere scrisă sau verbală prin care să se fi prevăzut acel procent de 25% de care vorbesc cei doi. De altfel, în farmacii un profit de 5% este foarte bun. Mai mult, conform datelor publice de pe site-ul Ministerului de Finanţe profitabilitatea unor afaceri de acest gen este de maximum 10%. În acest context, cum ar putea cineva să promită un profit mai mare decât cel obţinut, unui simplu angajat? Într-un an de muncă, ce valoare ar fi trebuit să aducă afacerii pentru a fi recompensat cu un premiu de 1,5 miliarde plus 10.000 de euro, în condiţiile în care este un simplu angajat şi nu acţionar în firmă?"- a fost replica Danielei Popa. Cert este că urmare plângerii penale depuse, Daniela Popa a fost deja invitată pentru a da declaraţie la Poliţia din Galaţi în calitate de reclamant, cu privire la faptele pe care i le impută lui Daniel Stroea.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro