Mergi la conţinutul principal

Fracturarea hidraulică poate genera cutremure!

Un proiect de fracturare hidraulică din vestul Canadei s-a aflat anul trecut la originea unuia dintre cele mai mari cutremure legate de această tehnologie controversată, utilizată pentru extragerea gazelor de şist, susţine canalul public CBC, informează agerpres.ro.
Folosirea acestei tehnologii de către compania Progress Energy, filială a grupului malayezian Petronas, a provocat un cutremurl cu magnitudinea de 4,4 grade pe scara Richter, resimţit în regiunea de nord-est a provinciei canadiene Columbia Britanică, în august 2014, a precizat pentru CBC comisia de reglementare a industriei de petrol şi gaze din această provincie.

O tehnologie interzisă în Franţa

Comisia a afirmat că acest cutremur « fost cauzat de injectarea de fluide în timpul fracturării hidraulice».
Cu câteva zile înainte se produsese alt seism, cu magnitudinea de 3,9 grade, conform organismului oficial de monitorizare a cutremurelor Séismes Canada, şi el cauzat de fracturarea hidraulică, menţionează sursa citată. Folosirea acestei tehnologii ce constă în injectarea de apă sub înaltă presiune şi, uneori, de produse chimice şi nisip, pentru fracturarea orizontală a şisturilor este controversată din cauza riscului de contaminare a pânzelor freatice.
Liderul Partidului Verde, Elizabeth May, a declarat în cadrul campaniei pentru alegerile canadiene din 19 octombrie că "acest cutremur confirmă faptul că fracturarea hidraulică este o practică iresponsabilă şi periculoasă pentru mediu", menţionează presa europeană, amintind că fracturarea hidraulică este interzisă în Franţa din 2011.

Alt cutremur, mai mare

În urma cutremurului de 4,4 grade, Progress Energy a trebuit să se conformeze unui ordin privind reducerea cantităţii de lichid injectate în sol.
Potrivit postului citat, activităţile dintr-un alt punct de lucru al Progress Energy din regiune au fost suspendate temporar săptămâna trecută pentru ca autorităţile să poată determina cauza altui cutremur, cu magnitudinea de 4,6 grade pe scara Richter, înregistrat în aceeaşi zonă.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro