Mergi la conţinutul principal

Fotograful Sorin Onişor, hoinar prin satele brăilene

Pasionaţii de fotografie şi nu numai au un motiv întemeiat să participe la evenimentul "Lada de zestre", ce va avea loc la Brăila, pe 2 octombrie, de la ora 17.00, la Centrul Multicultural de pe strada Ana Aslan, numerele 27 - 29. Este vorba despre o expoziţie fotografică unică, marca Sorin Onişor, un hoinar îndrăgostit iremediabil de fotografie şi de satul românesc. Melanjul celor două pasiuni l-a propulsat, de fapt, şi în topul celor mai cunoscuţi fotografi români. Îi place să umble prin sate, să stea de vorbă cu oamenii, să afle poveştile lor ca mai apoi să le transmită mai departe prin fotografii. Expoziţiile lui din Bucureşti, Oradea, Iaşi, Constanţa, Paşcani, Suceava, Braşov, dar şi din străinătate - Baden - Viena, Lyon, Zaragosa şi Bruxelles -, duc poveştile satului românesc în lume. Şi pentru modul acesta de viaţă, la 40 de ani, el a sacrificat un altul mai liniştit, dar mai puţin provocator. Sorin Onişor a renunţat la meseria de profesor de istorie - geografie, şi-a luat aparatul foto, curiozitatea, dorinţa de cunoaştere şi a plecat la drum. În călătoriile sale a poposit în aproape 70% dintre satele României şi a fotografiat în fiecare zi oameni şi locuri interesante. Acesta a absolvit Facultatea de Istorie a Universităţii de Vest Timişoara în 1997, iar în 2001 a terminat un masterat în "Românitate orientală" la aceeaşi universitate. Din 2008, este doctorand al Universităţii de Vest Timişoara.

Fotografii inedite cu satele brăilene

La invitaţia Asociaţiei "Cooltura", Sorin Onişor a venit câteva zile şi la Brăila - o zonă neexplorată încă de el -, ca să cutreiere satele judeţului, să asculte şi să repovestească prin obiectivul foto experienţele de viaţă atât de complexe ale unor oameni simpli. "Aşa se face că în Insula Mare a Brăilei, Sorin Onişor a cunoscut-o pe tanti Dumitra, o bătrână de 76 de ani, care în ciuda vârstei încă îşi mai spală hainele la Dunăre, pentru că nicio apă din lume nu ar putea-o face mai bine decât Dunărea. Apoi, într-o pădurice de pe malul Dunării, între Stăncuţa şi Gropeni, uitat parcă de timp şi lume, Sorin Onişor l-a întâlnit pe călugărul Costache, 64 de ani, de la mănăstirea din Pucioasa. Şi i-a ascultat tăcerea venită din liniştea împăcării", afirmă organizatorii evenimentului. Aceste poveşti şi altele le puteţi "asculta" la vernisajul expoziţiei de artă contemporană, tradiţii şi obiceiuri, o expoziţie inedită şi provocatoare, ce remodelează identitatea trecutului într-o manieră modernă.
Reamintim că "Lada de zestre" este un eveniment finanţat de Consiliul Judeţean Brăila şi cofinanţat de Asociaţia "Cooltura". Valoarea totală a proiectului este de 55.000 lei.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro