Mergi la conţinutul principal

FOTO/ UPDATE 22.00: ”Iadul alb” dezlănțuit: Șase localități în beznă, patru drumuri naționale, blocate, 59 de persoane salvate din nămeți!

* situaţia se schimbă de la un minut la altul, pe drumurile naţionale, dar şi pe cele judeţene sau comunale: 11 drumuri închise, 9 județene, 2 naționale. Situația este în schimbare continuă.


UPDATE 22.00. Șase localități din județ încă în beznă. Au fost salvate 59 de persoane care au apelat 112.
Prefectul județului Nicu Olteanu susține că se lucrează pentru alimentarea cu energie electrică a comunelor, însă viscolul de afară îngreunează foarte mult remedierea situației. De asemenea, patru drumuri naționale sunt închise.

VEZI AICI SITUAȚIA DIN BRĂILA ȘI DIN ȚARĂ

Iarna încă ține autoritățile brăilene pe baricade. Circulația pe DN 21, DN 22, DN 2B și 15 km de drum între Bărăganu și Țăndărei rămâne oprită. Potrivit prefectului județului Brăila, Nicu Olteanu , în prezent mai sunt șase localități care nu au curent electric și din cauza viscolului de afară intervenția pentru remedierea situației este foarte dificilă.

"La ora asta sunt șase localități fără curent electric: Tătaru, Pribeagu, Surdila Greci, Ciocile, Bărăganu - parțial, înțeleg că în continuare cam 100 de familii nu au curent acolo - și Roșiori. În cursul nopții este mai greu să se intervină. La unele înțeleg că încă se lucrează, dar pentru câteva este foarte greu și periculos pentru lucrători să acționeze. De asemenea, sunt închise și se lucrează pe cele patru Drumuri Naționale. 16 sectoare de drumuri județene și 9 de drumuri comunale sunt blocate. Până la momentul ăsta am salvat 59 de persoane din 26 de mașini. Au sunat la 112 și s-a intervenit pentru că rămăseseră înzăpeziți. Au fost scoși de acolo fără probleme", a declarat prefectul. De asemenea, acesta a precizat că există utilaje care patrulează continu pe drumurile naționale și județene.

"Dacă ne ajută vremea și vântul se mai domolește vom interveni și sperăm că cel târziu în cursul dimineții să avem măcar drumurile naționale redeschise. Dar depinde și de modul în care reușesc să deszăpezească județele limitrofe", a conchis sursa citată.

 

UPDATE 17.30: 9 localități în continuare fără curent în județ


Potrivit președintelui interimar al CJ Brăila, Viorel Mortu s-a intervenit pentru remedierea situației în 5 comune din județ, însă alte 9 rămân în continuare fără electricitate. La rândul său prefectul județului Nicu Olteanu a precizat că DN22, DN2B și 15 km de drum între Bărăganu și Țăndărei sunt închise. De asemenea, 20 de sectoare de drumuri județene și 9 comunale sunt blocate de nămeți. Primarul Aurel Simionescu a afirmat că în această noapte se va interveni în forță pentru degajarea zăpezii de pe toate străzile municipiului.


Situația continuă să fie tensionată în județ. Nouă localități se află în continuare fără electricitate la această oră. Atât președintele interimar al CJ Brăila Viorel Mortu cât și prefectul județului Nicu Olteanu au dat asigurări că se intervine în acest moment pentru remedierea situației, însă din cauza viscolului scenariul se află într-o dinamică permanentă. "Au fost 14 comune, acum au rămas 9. Din oră în oră se schimbă datele problemei și până deseară sperăm că se va mai subția acest număr. Se lucrează greu din cauza viscolului și contează foarte mult locul unde se rupe cablul de electricitate. Adică una este când se rupe în apropierea șoselei și alta este să se rupă în câmp, situație în care este nevoie de intervenția unor mașini speciale. Toate localitățile rămase fără curent sunt din zona de sud-vest, acolo a fost foarte puternic viscolul. Dar înțeleg că se va mai remedia situația, într-o oră vor mai rămâne doar 7 localități într-o asemenea dificultate. Acum se lucrează", a precizat Viorel Mortu. Potrivit prefectului județului este vorba despre localitățile: Victoria, Tătaru, Pribeagu, Surdila Greci, Roșiori, Ciocile iar din Insula Mare a Brăilei - Agaua, Plopi și Stoienești.

9 dializați au refuzat internarea

Șeful județului a ținut să reitereze ideea că mâine elevii din municipiu vor merge la școală, însă acest lucru nu va fi posibil și pentru cei din județ. "Mâine se învață în județ. Sunt cinci situații pe care nu le puteam rezolva până mâine și de aceea s-a luat această decizie. Naveta profesorilor, distribuția de lapte-corn, microbuzele care nu au cum să aducă elevii de la sate la centrele de comună, internatele școlare care nu primesc elevi în weekend. Mâine copiii nu ar putea veni în campusuri. De asemenea, ar putea să mai fie vreo comună care să nu aibă curent până mâine și școlile să nu poată fi încălzite", a afirmat Viorel Mortu. Acesta a mai amintit că s-au luat măsuri de prevenție prin internarea a 23 de gravide și a 55 de persoane care trebuie să facă dializă.

"Însă 9 dintre ei au refuzat internarea pe proprie răspundere. Nu au dorit să își părăsească domiciliul în timpul viscolului. Probabil sunt oameni singuratici, sau familii de bătrâni. Ar fi rămas doar unul acasă și celălalt nu a vrut să plece până miercuri", a mai completat sursa citată.

Vântul suflă cu 80 km/h

Un alt eveniment relatat de autorități s-a referit la un microbuz rămas înzăpezit între localitățile Urleasca și Movila Miresii. Potrivit președintelui CJ Brăila s-a intervenit fără probleme.

"Am riscat și am fost două ore și ceva, aproape trei prin județ să văd până unde se poate circula. Drumurile sunt cu interdicție, nu se expune nimeni. Nu e de glumă cu tema aceasta. Am vorbit cu trei sferturi dintre primari, mai am de vorbit până deseară a doua oară cu toți, însă comunele sunt în majoritatea lor rezolvate în ceea ce privește deszăpezirile. Adică ulițele sunt desfundate, ceea ce e foarte bine. Pe național se circulă, pe județean există blocaj, dar se va interveni în noaptea asta pentru a desfunda totul, astfel încât, mâine când e zi de muncă să nu mai fie vreo situație specială", a mai precizat Viorel Mortu.


În ceea ce-l privește, prefectul județului Nicu Olteanu a punctat că în acest moment nu mai există nicio mașină blocată pe câmp, sau solicitări de intervenții.

"Sunt 3 drumuri naționale închise de noi la acest moment. E vorba de DN 22 Râmnicu Sărat - Brăila pe care l-am închis de dimineață, la 9:10. Avem DN 2B Surdila Greci - Brăila pe care l-am închis de la 11:30. Și porțiunea de 15 km de drum de la Bărăganu - Țăndărei, care a fost închisă de curând. De asemenea, ar fi 20 de sectoare de drumuri județene și 9 comunale cu probleme. Sunt blocate din cauza viscolului. Problema cea mai mare este vântul. Sperăm să mai scadă din intensitate. După cum știți s-a schimbat atenționarea meteo, vom avea cod galben după ora 18:00, așa că sperăm că nu va mai fi viscol ca să putem interveni", a afirmat Olteanu.

Primarul afirmă că se va lucra intens la deszăpezirea municipiului la noapte

Contactat telefonic de redactorii "Obiectiv - Vocea Brăilei", primarul Aurel Simionescu a afirmat că până în acest moment în municipiu nu s-au înregistrat situații deosebite.

"Lumea este pe baricade. La ora 20:00 mai avem încă un comandament pentru această noapte. Ideea generală este să putem avea mâine străzile circulabile. În mod deosebit cele mai aglomerate, fie că vorbim de traseele Braicar sau de cele ale microbuzelor. Trebuie să le avem desfăcute astfel încât să nu avem probleme la începutul școlii, pentru că în municipiu se va învăța mâine", a afirmat Simionescu.

Întrebat în legătură cu situația oamenilor fără adăpost, edilul șef a dat asigurări că aceștia sunt cazați în centrele speciale. "Din câte știu eu de dimineață mai erau vreo doi acolo. Fie se duc ei singuri, pentru că știu de acum locurile, fie îi adună cei de la Poliția Locală, Salvarea și așa mai departe", a mai completat sursa citată. Simionescu a punctat că deja există o cantitate destul de mare de zăpadă care astupă străzile municipiului și că trebuie să se intervină cu toate forțele în această seară, în special pentru desfundarea intersecțiilor.

"Trebuie să vedem. În noaptea asta se va lucra cu toate forțele. Deja cantitatea de zăpadă depusă este destul de mare. Va trebui să lucrăm la degajarea intersecțiilor și toate celelalte. Depinde și cum va fi vremea, pentru că anunțul deocamdată este că va mai ninge mână mâine pe la 11:30. Așa că va trebui să vedem ce cantitate, cât, cum?", a conchis primarul.

Nu ieşiţi la drum cu maşina decât în situaţii de extremă urgenţă, dar chiar şi atunci călătoriile ar trebui evitate! Pe şoselele brăilene iarna dictează regulile în aceste momente. Sunt tronsoane de drum unde, din cauza viscolului, vizibilitatea scade până la doar câţiva metri, iar zăpada transportată din câmp de rafalele de vânt poate forma în doar câteva minute dâmburi imposibil de trecut.

Aşa s-a întâmplat, în jurul orei 12.00, într-o curbă de la la ieşirea din satul Mărtăceşti, spre Cazasu, pe DJ 221, unde patru maşini au fost prinse între sulurile de zăpadă şi nu au mai putut înainta până când nu au intervenit utilajele de deszăpezire.

 

VEZI AICI CUM IARNA A PUS STĂPÂNIRE PE BRĂILA!

"În urmă cu doar o oră am trecut spre Brăila şi se putea circula fără probleme. Când m-am întors spre sat, am rămas blocat în zăpădă", ne-a spus un localnic din Mărtăceşti. Primul care a sărit în ajutorul şoferilor înzăpeziţi a fost Ilie Eftimie, primarul comunei Siliştea.

Acesta fusese solicitat cu câteva minute înainte, de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, să scoată din nămeţi o maşină rămasă blocată între Mărtăceşti şi Romanu, pe acelaşi DJ 221.

Primarul a plecat cu un utilaj aflat în proprietatea comunei şi a reuşit să deblocheze maşina înzăpezită. Când a auzit că sunt probleme şi la ieşirea din Mărtăceşti, spre Cazasu, nu a stat pe gânduri, îndreptându-se spre zona cu probleme. Între timp, două utilaje ale "Tancrad" - firma care are contractul de deszăpezire pe drumurile judeţene - fuseseră trimise de Consiliul Judeţean, iar autoturismele au fost scoase dintre sulurile de zăpadă.


"E important ca şoferii care rămân blocaţi pe drumurile judeţene să anunţe imediat autorităţile, pentru a se trimite utilaje spre ei. Pe drumurile judeţene nu se patrulează continuu, aşa cum se întâmplă pe drumurile naţionale",
ne-a spus lt. col. Ştefan Stoian, ofiţerul de relaţii publice al ISU Brăila.

Şi pe drumurile naţionale sunt, însă, probleme. Pe DN 21 Brăila - Slobozia, o maşină în care se aflau patru adulţi şi un copil a rămas blocată, conducătorul auto cerând sprijinul autorităţilor. La ora 14.50, un utilaj se îndrepta spre aceştia.

Oficial, două drumuri naţionale s-au închis circulaţiei duminică după-amiază: DN22 Brăila - Râmnicu Sărat şi DN 2B Brăila - Buzău. Ehipaje ale Poliţiei se află la ieşirea din municipiu şi restricţionează accesul pe aceste şosele.

 



 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro