Mergi la conţinutul principal

Fotbalul românesc la răscruce

Cluburi mari de fotbal din Liga I se confruntă cu probleme grave din cauza finanţărilor primite din sectorul public, mai precis de la autorităţile locale, fie primării sau consilii judeţene. "Politehnica 1921 Ştiinţa Timişoara", "FC Ceahlăul" sau "Petrolul Ploieşti" sunt câteva exemple grăitoare în acest sens. În urma unor controale ale Curţii de Conturi, instituţia a dispus returnarea banilor vărsaţi de la bugetele publice către cluburile private enumerate mai sus. Motivul? Nu este legală alocarea de fonduri publice unor cluburi organizate ca societăţi comerciale şi care, practic, au drept scop realizarea de profit. Mai nou, ASA Târgu Mureş este chiar sub lupa procurorilor DNA, după ce s-a constatat că, deşi asociaţia sportivă avea datorii la bugetul de stat, a primit totuşi fonduri publice. Şi actualul primar al Galaţiului, Marius Stan, este obligat să ia înapoi banii daţi de Primărie echipei Oţelul în 2012.
Şi Brăila se află într-o situaţie oarecum similară cluburilor care au probleme cu legea din cauza banilor primiţi din surse publice. CF Brăila înregistrează datorii, inclusiv către bugetul de stat general consolidat, a primit în ultimii ani sume de ordinul miliardelor de lei vechi de la Primărie şi Consiliul Judeţean şi, de aproape un an, se află în insolvenţă. Mai mult, finanţarea din vremea când "Concivia" era acţionar majoritar a atras atenţia organelor de cercetare penală, dat fiind faptul că în spatele acestei companii era, de fapt, fostul şef de judeţ, Gheorghe Bunea Stancu, care deţinea indirect acţiuni la "Concivia". Practic, Bunea Stancu trimitea bani publici către o firmă din grupul său de interes.

DNA a pus sechestru pe conturile ASA Târgu Mureş

Cel mai nou caz de finanţare ilegală apare în cazul Clubului ASA Târgu Mureş, unde procurorii anticorupţie fac cercetări prin prisma alocării de fonduri publice către o echipă de fotbal cu datorii la stat. Procurorii DNA au dispus sechestru asigurator pe conturile şi bunurile clubului. De asemenea, primarul municipiului Târgu Mureş, Dorin Florea, este şi el urmărit penal de DNA Mureş în acelaşi dosar, alături de directorul economic al primăriei, juristul instituţiei plus secretarul şi încă alţi 19 consilieri locali. Toţi sunt cercetaţi pentru abuz în serviciu legat de finanţarea clubului sportiv. Pe scurt, Dorin Florea, edilul de la Mureş, este acuzat că "şi-a îndeplinit defectuos atribuţiile de serviciu prin încălcarea prevederilor mai multor acte normative, care interziceau alocarea de fonduri de la bugetul local către Asociaţia Sportivă Fotbal Club Municipal Târgu Mureş, întrucât aceasta avea obligaţii de plată neonorate privind impozitele şi taxele către stat, precum şi contribuţiile către asigurările sociale de stat".
De precizat că instituirea sechestrului de către DNA a venit cu câteva zile înainte de Supercupa României, competiţia care deschide sezonul competiţional fotbalistic intern, iar una dintre echipe - ASA Tg. Mureş, este în pragul falimentului. Şefii clubului au anunţat că echipa se va prezenta la meciul programat pe stadionul Farul din Constanţa. Cu toate acestea, antrenorul Dan Petrescu, aflat la primul şi probabil ultimul meci pe banca mureşenilor, ar putea fi pus în situaţia de a nu putea alinia 11 jucători. Asta din cauză că fotbaliştii au fost anunţaţi cu privire la decizia luată de DNA dar, mai ales, despre faptul că îşi vor încasa salariile diminuate cu 70%, restul banilor urmând să le intre în cont la finalul campionatului. Aşa cum era de aşteptat, scenariul nu-i încântă pe jucători şi o parte dintre ei deja au anunţat că nu merg la Constanţa. Printre fotbaliştii nemulţumiţi de noile precondiţii impuse de club se numără şi brăileanul Bănel Nicoliţă.

Cutremur la Timişoara, Ploieşti şi Piatra Neamţ

Nu numai ASA Târgu Mureş are probleme din cauza banilor veniţi de la bugetul local. Şi echipa fanion a Timişoarei a trecut prin grele încercări, în urmă cu câţiva ani, după ce Curtea de Conturi a făcut un control tematic la Primaria Timişoara. Cu acea ocazie, s-a constatat că respectiva instituţie a finanţat ilegal, cu peste 7 milioane de euro, societatea "Politehnica 1921 Ştiinţa Timişoara", care îi aparţinea lui Marian Iancu. Motivaţia inspectorilor Curţii a fost aceea că banii nu s-au alocat unei entităţi sportive non-profit, ci unei societăţi pe acţiuni, al cărei scop era chiar generarea de profit. Primăria a contestat decizia la Tribunalul Timiş, însă magistraţii i-au respins acţiunea, procesul continuând la Curtea de Apel Timiş, însă cu acelaşi rezultat. Astfel, decizia Curţii de Conturi a rămas definitivă: suma alocată clubului de fotbal trebuie să revină în contul Primăriei.
Şi la Neamţ Curtea a semnalat o problemă similară: FC Ceahlăul a fost finanţat ilegal de către Consiliul Judeţean în perioada 2008 - 2013 cu peste 54 de miliarde de lei vechi, adică aproximativ 1,2 milioane de euro. Verdictul Curţii a fost clar şi identic cu decizia de la Timişoara, în sensul că echipa CF Ceahlăul Piatra Nemţ trebuie să restituie suma de 1,2 milioane euro.
Un alt exemplu de finanţare ilegală, de această dată semnalul de alarmă fiind tras de către DNA, este cel al echipei Petrolul Ploieşti. Într-un dosar instrumentat de procurorii anticorupţie, vizând modul în care consiliul local a finanţat echipa de fotbal Petrolul, primarul Ploieştiului a ajuns să dea cu subsemnatul. Mai mult, în urma percheziţiilor care au avut loc la sediul Primăriei Ploieşti, au ajuns la sediul DNA Ploieşti pentru a fi audiaţi şi alţi funcţionari publici ai instituţiei. Toate aceste demersuri au avut loc după ce finanţatorul echipei Petrolul Ploieşti, Daniel Capră, a fost arestat într-un dosar de evaziune fiscală, prejudiciul estimat fiind de peste 15 milioane de euro.
Mai nou, şi Oţelul Galaţi va trebui să returneze la bugetul local 500.000 de euro, plus dobânzi, reprezentând finanţare făcută în 2012 de Primăria Galaţi către clubul de fotbal la care preşedinte era actualul primar al Galaţiului, Marius Stan. Ca şi în celelalte cazuri, la mijloc este vorba despre o decizie a Curţii de Conturi, în urma unui control tematic, decizie menţinută şi de magistraţii Tribunalului Galaţi, care au avut pe masa de lucru cazul finanţării ilegale de la Oţelul.

Cum stă treaba la Brăila

Clubul de fotbal, organizat ca societate pe acţiuni, are probleme din cauza faptului că nu a primit din fondurile publice banii promişi pentru a putea continua activitatea în Liga a 2-a. Consiliul Judeţean a fost cel care încă din 2013 n-a mai alocat sume de la buget pentru fotbal, în timp ce municipalitatea şi-a respectat angajamentele. Societatea comercială este încă de anul trecut în insolvenţă în urma cererii făcute de Fiscul brăilean pe fondul datoriilor cumulate de Club la bugetul de stat general consolidat. Există un plan de reorganizare, însă acesta este fundamentat în continuare pe alocări din fonduri publice, dar şi din surse private. Până acum discuţiile reprezentanţilor clubului de fotbal şi cei ai Consiliului Judeţean Brăila nu au dus spre o soluţie clară privind alocarea banilor, astfel încât CF Brăila are viitorul incert. Ca lucrurile să se complice şi mai mult, recent, clubul a rămas şi fără jucători, majoritatea fotbaliştilor fiind la final de contract, iar înţelegerile n-au mai fost reînnoite. Singurele excepţii au fost Necoară, Ivan şi Onofraş, în cazul cărora CF Brăila le-a trimis notificări privind rezilierea contractelor.
"Lucrurile la CF Brăila nu arată bine în perspectivă. Situaţia este în continuare incertă şi nu ştim dacă vom continua în Liga a II-a sau o luăm de la început din Liga a V-a. Sper să ne întâlnim cât mai curând cu autorităţile locale şi să luăm decizia finală. Pentru că, din păcate, timpul nu mai este de partea noastră", a declarat Valentin Avramescu, preşedintele CF Brăila.
Cât priveşte situaţia de la ASA Târgu Mureş sau a celorlalte echipe finanţate ilegal din bani publici, conform deciziilor Curţii de Conturi sau DNA, sursa citată nu a vrut să comenteze prea mult: "Nu este corect să-mi spun eu părerea pentru că nu ştiu ce s-a întâmplat în acele cazuri. La noi, raportat la perioada Stancu, este un caz asemănător cu cel al Timişoarei. Dar aici lucrurile se văd dintr-o anumită perspectivă, acolo din alta, aşa că este mai bine să nu ne dăm cu părerea dacă nu stăpânim subiectul", a mai spus Avramescu.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro