Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Fostul deputat PSD Brăila Cristian Rizea, condamnat definitiv: 4 ani și 8 luni închisoare cu executare

* acesta a fost condamnat, astăzi, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor * potrivit presei centrale, Cristian Rizea nu se află în România * acesta a fost deputat de Brăila în două mandate, din 2008 până în 2016

 

 

Ex-deputatul PSD Brăila Cristian Rizea a primit, astăzi, o lovitură grea din partea judecătorilor Înaltei Curți de Casație și Justiție. Acesta a fost condamnat definitiv la 4 ani și 8 luni de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor. Potrivit presei centrale, un complet de cinci judecători de la Instanţa supremă i-a respins apelul lui Rizea şi a menţinut condamnarea dată de instanţa de fond. Rizea are de plătit suma de 300.000 de euro. În acelaşi dosar, instanţa a dispus încetarea procesului penal împotriva lui Lucian Colţea, cetăţean american, deoarece acesta a decedat. Interesant este că în prezent, Cristian Rizea nu se află în România, iar avocatul său a anunţat, la un termen anterior, că fostul deputat „se plimbă din loc în loc” în ţară şi străinătate pentru că nu mai are bani şi nici domiciliu stabil şi că s-ar afla în SUA, după cum precizează DIGI24.

Rizea a fost trimis în judecată de DNA sub acuzaţia că a pretins în mod direct de la omul de afaceri Lucian Colţea suma de 300.000 de euro, disimulată sub forma a două contracte de împrumut fictive. Banii au fost ceruţi în schimbul promisiunii lui Rizea, îndeplinită ulterior, că va interveni la Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS) şi la Primăria comunei Chiajna astfel încât să fie rezolvate anumite interese personale pe care omul de afaceri le avea la nivelul celor două autorităţi.

„Potrivit înţelegerii anterioare, în cursul lunii decembrie 2009, inculpatul Rizea Cristian a primit de la inculpatul Colţea Lucian suma totală de 300.000 euro, pentru ca în schimb să intervină la nivelul celor două autorităţi, astfel încât o persoană din familia lui Colţea Lucian să beneficieze de urgentarea procedurilor de retrocedare a unui teren situat într-o zonă rezidenţială din municipiul Bucureşti, respectiv ca omul de afaceri să obţină dreptul de proprietate asupra unui alt teren aflat în litigiu cu Primăria comunei Chiajna”, susţineau procurorii. De asemenea, pentru a se ascunde adevărata provenienţă a sumei de 300.000 de euro primită de Rizea, au fost întocmite patru contracte de împrumut cu caracter fictiv.

Fostul parlamentar mai este acuzat că în decembrie 2015, după declanşarea anchetei penale, i-a abordat pe doi dintre martori şi le-a cerut să nu spună adevărul organelor de urmărire penală. El le-a promis celor doi că, dacă va deveni primar al Sectorului 5 al Capitalei, le va oferi gratis un spaţiu comercial în zona Cotroceni, pentru deschiderea unei noi clinici.

Deși nu este brăilean la origini, Cristian Rizea a devenit deputat de Brăila în mandatul 2008-2012, fiind o variantă impusă de la Centru pe listele Alianței politice PSD + PC. Ulterior acesta a mai obținut un mandat de parlamentar tot la PSD Brăila, în colegiul uninominal 5, în perioada 2012 - 2016. Până în 2013, Rizea a fost președinte PSD Diaspora, iar în 2015 devenise președintele PSD în Sectorul 5 din capitală. La alegerile locale din 2016, Rizea a rupt legăturile cu social-democrații pentru a candida la Primăria Sectorului 5 din capitală, înscriindu-se pe listele Partidului România Unită (PRU).
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii