Mergi la conţinutul principal

Fosta tipografie a Brăilei, de pe Faleza Dunării, un nou început

• abandonată de câţiva ani de zile, clădirea ajunsese o adevărată ruină, însă de câteva săptămâni, parterul a fost curăţat de deşeuri şi a fost închis cu uşi şi ferestre termopan • Primăria ne-a informat că imobilul aparţine în prezent Societăţii Naţionale a Căilor Ferate Române, care a închiriat parterul unei firmei interesate să deschidă o terasă de vară

 

După ce a stat mai bine de 15 ani nefolosită, ajungând o adevărată ruină năpădită de buruieni şi gunoaie, fosta tipografie a Brăilei, de pe faleza Dunării, din imediata vecinătate a fostei mori Violatos, pare a avea şansa unui nou început. De câteva săptămâni, se fac lucrări la parterul imobilului, care a fost deja închis cu ferestre şi uşi de tip termopan. Din câte se pare, acolo ar urma să funcţioneze un spaţiu de alimentaţie publică, mai exact o terasă de vară. Viceprimarul Alexandru Jantea ne-a informat că sediul fostei tipografii aparţine în prezent Societăţii Naţionale a Căilor Ferate Române (SNCFR), care a închiriat zona de parter unei firme interesate să deschidă o terasă. Cum clădirea se află în Centrul Istoric al Municipiului, arie cu statut de monument istoric, toate intervenţiile asupra ei sunt supuse avizării Direcţiei Judeţene pentru Cultură Brăila. Fără un astfel de aviz, Primăria nu poate elibera autorizaţia de construire necesară lucrărilor de reabilitare. Deocamdată, nici Direcţia pentru Cultură nu şi-a dat avizul şi nici Primăria nu a eliberat autorizaţie, dar totuşi parterul fostei tipografii a intrat în lucru. Din câte se pare, Poliţia Locală a făcut o verificare la faţa locului, însă nu a considerat că e nevoie să se aplice vreo sancţiune.

“Din informaţiile pe care le avem la momentul de faţă, reiese că imobilul a fost închiriat de SNCFR către o firmă care a ecologizat partea de parter, evacuând deşeurile şi vegetaţia crescută sălbatic, iar pentru a menţine curăţenia, a obturat ferestrele şi uşa, ca să împiedice accesul în interior. Nu s-au practicat goluri de uşi sau ferestre, altele decât cele care existau deja, deci nu se poate considera că s-au adus modificări imobilului. Există un certificat de urbanism în baza căruia urmează să se elibereze autorizaţia de construire, însă fără avizul Direcţiei Judeţene pentru Cultură nu se poate da această autorizaţie, deoarece imobilul se află în Ansamblul Centrului Istoric al Municipiului. După ce se primeşte avizul Direcţiei pentru Cultură, se va da şi autorizaţia de construire, pentru ca lucrările să îşi urmeze cursul”, ne-a explicat viceprimarul Jantea.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro