Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Fost sef al Politiei trimis in judecata

Dosarul "Ancheta" a fost finalizat, in urma cu citeva zile, de catre Sectia Urmarire Penala a Parchetului de pe linga Curtea de Apel Galati. La trei luni de la inceperea urmaririi penale, magistratul Virgil Luparu, sef de sectie, a dispus trimiterea in judecata a fostului prim adjunct al sefului IPJ Braila, cms. sef (r) Antonel Colceag, sub acuzatia de fals in inscrisuri sub semnatura privata (art. 290 Cod Penal). Reprezentantul acuzarii precizeaza ca "in perioada martie 2004 - mai 2005, invinuitul, in calitate de presedinte executiv al Fundatiei “Ancheta”, a falsificat mai multe procese-verbale prin atestarea unor imprejurari necorespunzatoare, acte pe care ulterior le-a prezentat in fata instantei de judecata cu scopul de a modifica statutul fundatiei in favoarea sa".
Fosti membri ai Comitetului Director al fundatiei, cms. sef Marian Fincu, cms. sef Stefan Mocanu si contabila Viorica Gheorghe - cercetati in aceeasi cauza - au fost scosi de sub urmarire penala, pe motiv ca faptele comise de ei nu prezinta gradul de pericol social al unei infractiuni. Fostul sef al IPJ Braila, cms. sef Ion Motoc, este martor in dosarul "Ancheta", alaturi de alte cadre active ale Politiei brailene.

"Modificarile statutului Fundatiei “Ancheta” au fost efectuate de Colceag in favoarea sa pentru a o conduce si dupa pensionare si pentru a obtine venituri suplimentare"

Fundatia "Ancheta" a fost infiintata la data de 3 octombrie 1994, de inspectorul sef de atunci al IPJ Braila, regretatul gl. mr. (r) Grigore Constantinescu, si a avut sediul la "Clubul Politistului" de pe Calea Galati 18. Din 2002, fundatia si-a mutat sediul la vila "Narcisa" din Statiunea "Lacu Sarat". Printre altele, scopul fundatiei era acela de a informa publicul in legatura cu aplicarea legii, sprijinirea activitatilor de combatere a criminalitatii si editarea ziarului "Ancheta".
Pe data de 16 iulie 2002, precizeaza procurorul galatean care s-a ocupat de caz, Adunarea Generala a membrilor fundatiei a ales "Comitetul Director" format din seful IPJ Braila, Ion Motoc (presedinte onorific), prim-adjunctul IPJ Antonel Colceag (presedinte executiv) si Marian Fincu, Stefan Mocanu si Viorica Gheorghe (membri). Dupa alegerea sa in functia de presedinte - mizind pe faptul ca pe Motoc nu-l interesa administrarea fundatiei, iar ceilalti membri ai Consiliul Director ii erau subordonati - "Colceag a urmarit ca toate atributiile de conducere si administrare sa fie luate de el, fara acordul Adunarii Generale si al membrilor fondatori". In acest scop, precizeaza acuzarea, invinuitul a intocmit pe 1 martie 2004 un proces-verbal prin care modifica statutul fundatiei, in sensul ca deciziile sa fie luate numai de Consiliul Director, fara sa mai fie necesara convocarea Adunarii Generale a membrilor. Procesul-verbal a fost semnat de subalternii sai, Stefan Mocanu, fost adjunct al sefului IPJ, Marian Fincu, fost purtator de cuvint al institutiei si contabila Viorica Gheorghe.
Pe 5 martie acelasi an, Colceag a mai intocmit un proces-verbal in care mentiona ca "a adus la cunostinta cadrelor din IPJ modificarea statutului in conformitate cu dispozitiile legale" si un altul ce preciza ca "s-a intrunit Adunarea Generala a membrilor fondatori ai fundatiei si s-a supus spre dezbatere modificarea statutului". In documentul falsificat se mai preciza ca Adunarea "a aprobat in unanimitate noul statut". Crezind ca procesul-verbal este intocmit in conformitate cu legea, membrii Consiliului Director l-au semnat fara sa-l citeasca, la fel si inspectorul sef al IPJ, Ion Motoc. Actele respective, insotite de tabelul nominal cu cei 771 de membri ai Fundatiei "Ancheta", au fost depuse la instanta de judecata de juristul IPJ, pentru legiferarea modificarii statutului. Acest lucru s-a si intimplat, pe data de 26 aprilie 2004. Intre timp, Antonel Colceag a intocmit si un "Regulament intern de functionare a Comitetului Director". Vor urma si alte modificari. Anchetatorii au ajuns la concluzia ca "modificarile statutului Fundatiei Ancheta au fost efectuate de Colceag in favoarea sa pentru a o conduce si dupa pensionare si pentru a obtine venituri suplimentare".

"In anul 2004 nu a avut loc nici o adunare generala a fundatiei"

La data de 30 aprilie 2005, cms. sef Antonel Colceag si cms. sef Stefan Mocanu au iesit la pensie. Intrucit art. 2 din statutul Fundatiei "Ancheta" stipula ca respectiva organizatie era constituita "prin acordul de vointa al tuturor lucratorilor de politie aflati in activitate", Colceag a initiat o noua modificare, ca sa ramina presedinte executiv si dupa pensionare. Era vorba de un patrimoniu important si implicit de obtinerea unor venituri, astfel incit comisarul nu putea sta deoparte, precizeaza acuzarea. Asa stind lucrurile, pe 15 mai 2005, invinuitul a intocmit alt proces-verbal, prin care membrii fondatori existenti "isi pastrau calitatea si dupa incetarea raporturilor de serviciu", iar membrii Comitetului Director "sa fie alesi o data la 5 ani". Astfel, Colceag isi pastra functia de presedinte executiv si intra si in posesia unor venituri deloc neglijabile, chiar daca se pensionase. Procesul-verbal a fost semnat numai de Marian Fincu si Viorica Gheorghe, in locul lui Stefan Mocanu (care locuia in Ianca) semnind Colceag. Cum era de asteptat, noile modificari au devenit "litera de lege", dupa depunerea lor la instanta. Cam in aceeasi perioada, comisarul a trimis o adresa IPJ, prin care mentiona tarifele percepute la serviciile oferite in cadrul vilei din Lacu Sarat (inchirierea salii de festivitati si a camerei de odihna). Totul s-a dat peste cap pe 12 iulie 2005, cind s-a descoperit ca, in respectivul proces-verbal, in locul lui Mocanu, semnase "altcineva". Colceag i-a solicitat ulterior lui Mocanu sa afirme ca "a fost de acord prin telefon ca sa semneze in locul sau", insa comisarul de la Ianca a preferat sa spuna adevarul. Comisarul sef Marian Fincu a facut acelasi lucru, declarind in fata anchetatorilor ca "in anul 2004 nu a avut loc nici o adunare generala a membrilor fundatiei", deci procesele-verbale incheiate de Colceag contin afirmatii mincinoase.
Acesta nu este singurul dosar penal in care este implicat fostul sef al Politiei. Reamintim ca, pe data de 31 mai 2006, cms. sef (r) Antonel Colceag, pe atunci sef la Politia Comunitara Braila, a fost arestat preventiv la propunerea DIICOT Galati, pentru divulgare de informatii clasificate. Motivul: fostul "numarul doi" in ierarhia IPJ a oferit documente cu informatii clasificate unui jurnalist de la "Obiectiv", documente care ar fi condus la discreditarea actualului sef al IPJ Braila, cms. Catalin Chivu. Noua zile mai tirziu, el a fost pus in libertate, de Inalta Curte de Casatie si Justitie, pe motiv de viciu de procedura. In acest dosar cercetarile nu au fost inca finalizate.
Categorie articol: 

Comentarii