Mergi la conţinutul principal

Fost prefect suspectat de asasinat la comandă

Fostul prefect al judeţului Galaţi, Emanoil Cătălin Bocăneanu, trimis în judecată de către procurorii DNA la începutul lunii februarie pentru săvârşirea mai multor infracţiuni de corupţie - trafic de influenţă, şantaj, delapidare şi alte şase infracţiuni -, a fost arestat miercuri, 7 mai, de către procurorii anticorupţie, pentru că a încălcat termenii eliberării condiţionate. Dedesubturile acestui caz aparent banal sunt parcă rupte dintr-un film cu gangsteri şi mafioţi, pentru că fostul reprezentant al guvernului în teritoriu, iniţial arestat preventiv, ulterior eliberat şi pus sub control judiciar, a părăsit Galaţiul şi s-a deplasat la Brăila, pentru a pune la cale"uciderea, agresarea sau răpirea unei persoane".
"Pe rolul Tribunalului Galaţi se află o cauză penală privind infracţiuni de corupţie, instrumentată de DNA - Serviciul Teritorial Galaţi, privind pe fostul prefect de Galaţi, Bocăneanu Emanoil Cătălin. În acea cauză, Tribunalul Galaţi a dispus luarea măsurii preventive a controlului judiciar faţă de inculpat. Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul trebuie să respecte un număr de obligaţii, printre care şi aceea de a nu depăşi o anumită limită teritorială fixată de organul judiciar, decât cu încuviinţarea prealabilă a acestuia (...) La data de 17 aprilie 2014, Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila a sesizat Tribunalul Galaţi pentru că pe rolul unităţii noastre se află dosarul 255/P/2014, în care se efectuează cercetări pentru săvârşirea infracţiunii de încercare de a determina săvârşirea unei infracţiuni, prevăzută de art. 370 din noul Cod Penal. În conţinutul acestei infracţiuni este inserată încercarea de a determina o persoană, prin constrângere sau corupere, să comită o infracţiune pentru care legea prevede pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani", ne-a precizat, ieri, prim-procurorul adjunct al Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, Fănel Mihalcea, purtător de cuvânt al instituţiei.
Întrebat dacă prevederea menţionată mai sus se referă la determinarea unei persoane de a comite o crimă - pentru că pedeapsa detenţiunii pe viaţă se referă la această infracţiune deosebit de gravă -, prim-procurorul adjunct Fănel Mihalcea a explicat: "Aici se încadrează fapta cercetată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila, săvârşită în raza noastră de competenţă teritorială de către Bocăneanu Emanoil Cătălin, care i-a solicitat unei persoane să ucidă, să agreseze ori să o răpească pe o persoană care are calitatea de martor în cauza penală aflată pe rolul Tribunalului Galaţi, faza de cameră preliminară, având ca obiect infracţiuni de corupţie".
Fănel Mihalcea nu ne-a putut preciza numele persoanei căreia fostul prefect de Galaţi i-a solicitat să ucidă şi nici numele martorului care trebuia redus la tăcere în stil mafiot, pentru că dosarul se află în faza de urmărire penală. În schimb, jurnaliştii de la "Viaţa Liberă" Galaţi precizează în numărul de ieri al publicaţiei că, în sala de judecată în care procurorii DNA au propus arestarea preventivă a fostului prefect, s-ar fi făcut "o serie de afirmaţii şocante". Potrivit sursei citate, Bocăneanu s-ar fi deplasat la Brăila şi ar fi negociat "anihilarea" unui martor-cheie din dosarul de corupţie aflat pe rolul Tribunalului Galaţi, prin intermediul unui individ cu care a stat în Arestul IPJ. Numai că intermediarul l-a denunţat pe Bocăneanu la Parchet şi, în loc de "asasinul plătit", la negocierile cu fostul demnitar s-a prezentat un ofiţer sub acoperire, care a înregistrat toată discuţia cu inculpatul. Se vehiculează chiar şi suma derizorie dată drept avans pentru înfăptuirea asasinatului (500 de lei!), precum şi numele martorului care urma să fie redus la tăcere: Ileana Schipor, fosta şefă a Direcţiei Judeţene pentru Evidenţa Persoanei Galaţi. Toate aceste afirmaţii nu au fost confirmate de reprezentanţii Parchetului, cercetările fiind în faza de urmărire penală.
Emanoil Cătălin Bocăneanu, fost prefect al judeţului Galaţi, a fost trimis în judecată la începutul lunii februarie 2014, fiind protagonistul unui scandal de corupţie iscat astă-toamnă în Prefectura Galaţi. Potrivit DNA, acesta ar fi şantajat-o pe Ileana Schipor, în prezent director la Direcţia Judeţeană de Evidenţa Populaţiei Galaţi, pentru ca aceasta să o angajeze pe o prietenă a familiei Bocăneanu, jurista Carmen Cotan. Bocăneanu a intervenit, precizează DNA, şi pentru consilierul său Bogdan Topală, pentru a nu fi amendat de Poliţia Rutieră, pentru ca Vasile Balaban să fie numit în fruntea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi şi pentru Laurenţiu Budur, care a primit un contract ce urma să fie decontat de Consiliul Judeţean Galaţi. Afară de Emanoil Bocăneanu, au mai fost deferiţi justiţiei Bogdan Topală, Vasile Balaban, Carmen Cotan şi Laurenţiu Budur. Arestat preventiv pentru fapte de corupţie, fostul prefect de Galaţi a fost pus în libertate în luna februarie a.c. având aplicată, totuşi, măsura preventivă a controlului judiciar şi, implicit, interdicţia de a părăsi localitatea de domiciliu.

Simionescu: "Este aberantă chestia asta!"

Primarul municipiului Brăila, Aurel Simionescu, recunoaşte că a rămas fără cuvinte când a aflat despre intenţiile criminale ale fostului prefect de Galaţi, Emanoil Bocăneanu. "Putem spune că acest prefect provine dintr-o zonă semimilitarizată pentru că a fost angajat la Evidenţa Persoanelor. Am rămas fără cuvinte. Cum să faci o asemenea chestiune? A ameninţa pe cineva că dacă nu angajează pe nu ştiu cine, o să i se întâmple ceva... Este aberantă chestia asta!", a declarat edilul-şef.
Întrebat în ce Guvern a fost gălăţeanul "uns" înalt funcţionar public, Simionescu a răspuns că în Guvernul USL, adică în mandatul premierului Victor Ponta. (Ana-Maria CURCĂ)

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro