Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

A fost descifrat misterul unui venin foarte puternic

O echipă internaţională de cercetători a reuşit după zece ani de studiu să dezlege misterul puternicului venin al şarpelui coral, ceea ce ar putea face lumină asupra unor boli precum epilepsia, schizofrenia şi durerea cronică, scrie agerpres.ro
Acest venin rar conţine o toxină care activează de o manieră permanentă o proteină-cheie a celulelor nervoase care provoacă victimelor crize mortale de epilepsie.
"Ceea ce am descoperit este prima toxină animală cunoscută, numită MmTX, de departe cea mai puternică, care ţinteşte receptorii GABA", a declarat Frank Bosmans, profesor adjunct de neuro-fiziologie la facultatea de medicină de la Universitatea Johns Hopkins şi unul din coautorii acestui studiu publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).
Aceşti receptori sunt foarte importanţi la mamifere deoarece joacă un rol cheie în comunicarea dintre celulele nervoase din creier şi măduva spinării. Ei sunt ţinta mai multor molecule farmacologice importante pentru fiinţa umană. La şoareci, MmTX a provocat o serie de relaxări şi tetanizări ale muşchiului, similare epilepsiei, care nu au putut fi oprite.
"Medicamente anti-anxietate precum diazepamul sau xanaxul, un tranchilizant, ţintesc şi receptorii GABA(A), dar provoacă o relaxare şi nu o criză de epilepsie pentru că se fixează în mod diferit", a precizat dr. Bosmans. El preconizează împreună cu echipa lui să utilizeze MmTX ca instrument pentru a înţelege mai bine cum funcţionează receptorii GABA.
Având în vedere că aceste disfuncţii ale receptorilor pot provoca epilepsie, schizofrenie şi dureri cronice, cercetătorii speră ca lucrările lor viitoare să aducă noi elemente asupra acestor patologii.

 
Categorie articol: 

Comentarii