Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Fost candidat PSD la funcţia de primar în Şuţeşti, condamnat definitiv pentru proxenetism

în urma apelului formulat la Curtea de Apel Galaţi, inculpatul Costică Dobre a avut parte de o reducere a pedepsei, rămânând cu o condamnare de 1 an închisoare, cu suspendare • în primă instanţă, bărbatul primise 2 ani închisoare, tot cu suspendare sub supraveghere • fratele său, Ioniţă, are de executat 4 ani şi 6 luni de închisoare, acesta fiind condamnat deja, în Grecia, la 15 ani de închisoare pentru trafic de persoane şi tentativă de omor

 

Costică Dobre, fost candidat PSD la funcţia de primar, acuzat de proxenetism, a scăpat mai ieftin la recurs. Astfel, în urma apelului formulat la Curtea de Apel Galaţi, inculpatul Costică Dobre a beneficiat de o reducere a pedepsei. Nici în primă instanţă nu primise vreo pedeapsă prea grea, pentru infracţiunile de proxenetism şi aderare/sprijinire a unui grup infracţional organizat, fiind vorba despre 2 ani închisoare cu suspendare sub supraveghere. Acum sentinţa este şi mai blândă. Pedeapsa s-a redus la jumătate, aşa că inculpatul poate sta liniştit, mai ales că nu ajunge în spatele gratiilor. Are totuşi impuse unele obligaţii şi, dacă nu le respectă, riscă să se mute la închisoare. “Admite apelul declarat de inculpatul Dobre Costică. Desfiinţează în parte sentinţa penală din 14.02.2018 a Tribunalului Brăila, numai în ceea ce îl priveşte pe inculpatul Dobre Costică. Reduce de la 2 ani închisoare şi 1 an pedeapsă complementară a interzicerii drepturilor, la 1 an închisoare pedeapsă aplicată pentru infracţiunea prevăzută de art.7 alin.1 din Legea 39/2003 (Iniţierea sau constituirea unui grup infracţional organizat ori aderarea la un astfel de grup). Contopeşte cele două pedepse de 1 an închisoare aplicate inculpatului Dobre Costică, stabilind pedeapsa rezultantă de 1 an închisoare. Menţine dispoziţiile privind suspendarea condiţionată a executării pedepsei principale aplicată în cauză inculpatului Dobre Costică, cu menţiunea că durata termenului de încarcare este de 3 ani. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei penale apelate. Definitivă”, este soluţia pronunţată, zilele acestea, de CA Galaţi.

Fratele politicianului din Şuţeşti, Ioniţă Dobre,  zis “Nicu Ţiganu”, cel care conducea gruparea infracţională, are de executat o pedeapsă de 4 ani şi 6 luni închisoare. Oricum acesta are o condamnare grea în Grecia, pentru trafic de persoane şi tentativăde omor.

 

S-au îmbogăţit din “afaceri” cu sex, în Spania şi Grecia

Procurorii DIICOT au dat peste cap afacerea proxeneţilor, iniţiată în urmă cu mai bine de 14 ani, victimele fiind racolate pentru Grecia. Urmărit ani la rând de autorităţi şi identificat, la un moment dat, în Penitenciarul Larissa din Grecia, după ce a fost “turnat” de o prostituată, Ioniţă Dobre, liderul de grup, a fost trimis în judecată, în anul 2015, pentru trafic de minori, trafic de persoane, proxenetism şi iniţierea unui grup infracţional organizat. Odată cu “Nicu Ţiganu” au fost daţi pe mâna judecătorilor soţia proxenetului, Dana Gabriela Dobre, 47 ani, fratele acestuia, Costică Dobre, 45 ani, Ovidiu Feraru, 41 ani (pensionat medical) şi Gelu Iulian Mache, 50 ani. Ioniţă Dobre fusese deja condamnat la 15 ani de închisoare, de către Curtea de Apel din Atena, pentru trafic de persoane, constituirea unui grup infracţional organizat şi tentativă de omor.

Potrivit anchetatorilor, începând cu anul 2004, inculpatul Dobre Ioniţă împreună cu soţia sa, Dobre Dana Gabriela, au racolat prin inducere în eroare mai multe tinere brăilence, pe care le-au trimis în Grecia şi pe care Dobre le-a obligat să se prostitueze, prin ameninţări urmate de exercitarea de violenţe. Acestea au fost bătute, violate şi supuse la perversiuni sexuale, fiind apoi silite să practice prostituţia în folosul proxenetului din Şuţeşti. În alte cazuri, au fost convinse să încheie căsătorii formale, ca să scape de interdicţiile puse la vamă.

Au fost identificate nouă victime ale traficului de persoane, dintre care două minore. Acestea au afirmat că soţii Dobre au trimis femei în Grecia, pentru prostituţie, din grupul proxeneţilor făcând parte şi Costică Dobre, fratele lui Ioniţă.

Pentru ca “afacerea” să meargă bine, membrii grupului infracţional lucrau cot la cot, având sarcini bine stabilite. După cum au stabilit anchetatorii, în anul 2006, Ioniţă Dobre, ajutat de soţia sa, se ocupa de racolarea tinerelor, mai ales din rândul angajatelor de la o simigerie/covrigărie deţinută pe Bulevardul Dorobanţilor. Mai întâi, familia de proxeneţi le ducea pe tinere la propriul domiciliu, apoi le trimitea “la produs”. În decembrie 2007, Ioniţă a fost arestat de autorităţile greceşti, astfel că de supravegherea prostituatelor, spun anchetatorii, s-ar fi ocupat fratele acestuia, Costică. Gelu Iulian Mache se ocupa cu transportul victimelor sau a inculpaţilor pe teritoriul României şi în străinătate.

Soţii Dobre au trimis fete “la produs” atât în Grecia, cât şi în Spania. Mii de euro au fost trimişi prin Western Union pentru proxenetul Dobre. Cu toate acestea, individul le lua la bătaie pe fetele care munceau pentru el şi îi umpleau buzunarele cu bani, fiind nemulţumit de sumele obţinute din practicarea prostituţiei.

În primăvara acestui an, magistraţii Tribunalului Brăila au dat condamnările. Ioniţă Dobre a primit o pedeapsă de 4 ani şi 6 luni de închisoare pentru trafic de minori, trafic de persoane, proxenetism şi iniţierea unui grup infracţional organizat. Soţia traficantului, Dana Gabriela, a primit 3 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pentru trafic de minori şi trafic de persoane, iar Costică Dobre, fratele lui Ioniţă, a primit 2 ani închisoare cu suspendare. Ceilalţi doi inculpaţi, Ovidiu Feraru şi Gelu Iulian Mache, au primit câte 3 ani de închisoare, cu suspendare sub supraveghere pentru trafic de minori, trafic de persoane şi aderare/sprijinire a unui grup infracţional organizat.

De precizat că în 2016 Costică Dobre a figurat pe lista PSD Brăila drept candidat la Primăria comunei Şuţeşti, iar colegii săi de partid au refuzat să-l retragă din cursa electorală după izbucnirea scandalului legat de afacerea cu sex. Dobre a pierdut însă alegerile.
Categorie articol: 

Comentarii