Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Fortele ruse nu se vor retrage din districtul Ahalgori

Fortele ruse nu se vor se retrage din districtul Ahalgori, asa cum cer autoritatile de la Tbilisi, a declarat simbata ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, citat de agentiile de presa din Rusia, relateaza AFP.
O retragere din Ahalgori ar fi "in totala contradictie cu planul Medvedev-Sarkozy unde scrie negru pe alb ca trebuie sa ne retragem din regiunile adiacente Abhaziei si Osetiei de Sud", cele doua regiuni separatiste georgiene, a declarat Lavrov, potrivit Interfax.
Lavrov, care a facut aceste declaratii la Dortmund in Germania, under a asistat la un meci de fotbal, s-a referit la acordul incheiat intre presedintele francez Nicolas Sarkozy si omolgul rus al acestuia, Dmitri Medvedev.
Fortele ruse au incheiat miercuri retragerea din zonele-tampon din jurul Osetiei de Sud si Abhaziei, unde s-au aflat timp de doua luni, dupa declansarea conflictului ruso-gerogian, in august.
Moscova, care a recunoscut independenta celor doua regiuni la 26 august, considera ca districtul Ahalgori este o parte istorica a Osetiei de Sud si sustine ca nu-si va retrage trupele din aceasta regiune.
Georgia si mai multe tari europene apreciaza ca, din contra, prin mentinerea de trupe in Ahalgori, Moscova nu face altceva decit sa incalce planul de pace.
Districtul Ahalgori, situat la nord-vest de Tbilisi, a fost parte a Osetiei de Sud in timpul Uniunii Sovietice. Zona s-a aflat sub administratie georgiana pina in momentul declansarii conflictului din august, in timp ce Osetia de Sud era independenta de facto inca din anii '90.
Ministrul francez de Externe, Bernard Kouchner, a apreciat vineri ca Moscova a respectat acordul de pace Medevev-Sarkozy, dar ca problema regiunii Ahalgori va fi semnalata in cadrul discutiilor pe tema securitatii in regiune, care vor avea loc la Geneva, incepind de la 15 octombrie.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii