Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Fortele israeliene, pregatite pentru lupte dificile cu Hezbollah

Militarii israelieni au descoperit ca lupta impotriva miscarii Hezbollah, ale carei atacuri au determinat statul evreu sa se retraga, in 2000, din Liban, dupa 22 de ani de ocupatie, este mult mai dificila decit cea impotriva palestinienilor din Fisia Gaza si Cisiordania, comenteaza Reuters.
"Hezbollah pare a fi un inamic inteligent. Invata mai repede decit palestinienii si dispune de arme pe care palestinienii nu le au", a afirmat locotenent-colonelul Tzachi Zegev din armata israeliana.
"Cistigarea acestui razboi va lua timp, dar sint sigur ca Israelul va invinge deoarece suntem mai puternici decit Hezbollah", a adaugat el.
Indiferent de rezultatul negocierilor privind un eventual armistitiu, armata israeliana s-a pregatit pentru o lupta indelungata impotriva gruparilor libaneze de gherila, care s-au dovedit a fi o provocare mai dificila decit cea impusa de combaterea palestinienilor.
Zegev a facut aceste declaratii duminica, in localitatea de frontiera Metula, inainte ca Israelul sa accepte suspendarea focului pentru 48 de ore.
Hezbollah beneficiaza de avantajul de a-si fi pregatit pe termen lung pozitiile, in timp ce Israelul nu detine o retea de informatii dezvoltata in Liban, asemeni celei bazate pe informatorii palestinieni.
Pe de alta parte, miscarea siita, sprijinita de Siria si Iran, detine un arsenal mult mai eficient decit cel al palestinienilor, incluzind rachete mult mai puternice decit cele de tip Qassam, utilizate de militanti in Gaza.
"In teritoriile palestiniene, noi dadeam tonul, cunosteam zona si eram superiori. (in confruntarea cu Hezbollah), ne luptam cu o armata adevarata",a spus un militar israelian.
"Apreciem ca razboiul va mai dura circa 10 - 14 zile", a declarat locotenent-colonelul Mati, care nu a fost autorizat sa-si divulge numele intreg.
"Vom face tot ce este necesar pentru a alunga Hezbollah de la frontiera noastra", a subliniat ofiterul.
Cel putin 549 de persoane au fost ucise in Liban, desi Ministerul Sanatatii estimeaza ca numarul acestora ar fi de aproximativ 750. Pe de alta parte, 51 de israelieni si-au pierdut viata.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii