Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Fortata de criza de pe piata interna, Galmopan importa griu din Serbia

Firma galateana Galmopan, cel mai pare producator de piine din sud-estul Romaniei, ar putea importa griu din Serbia, de saptamina viitoare, in conditiile in care pe piata autohtona cantitatea de materie prima este insuficienta si scumpa.
"Este primul an de cind operam pe piata griului cind au inceput importurile inca din luna iulie. Probabil in maxim o saptamina vom procesa griu sirbesc. De obicei, daca se apela la importuri, se facea acest lucru in ianuarie, cel mai devreme, deoarece pe piata interna pretul griului ajungea mai mare decit pe piata externa. La momentul acesta, importul este determinat atit de pret, cit si de cantitate", a declarat Rasmerita, administratorul societatii Galmopan.
Conform acestuia, pretul pe piata interna se situeaza intre 0,65 si 0,68 de lei/ kg.
"De la sirbi luam in aceleasi conditii de pret, vorbim de 180-190 de euro/tona. Vom cauta sa importam in urmatoarea perioada necesarul de griu de anul acesta, sa ne asiguram stocul pentru intreg anul agricol, adica iulie 2007 - 30 iunie 2008", a mai spus Rasmerita.
Necesarul societatii este de aproximativ 40.000 de tone de griu. Nu va fi importata intreaga cantitate daca Guvernul va decide sa vinda griu din rezerva statului.
Productia de griu si secara a scazut la jumatate fata de 2006, la circa 2,6 milioane de tone, potrivit datelor Ministerului Agriculturii, centralizate dupa finalizarea recoltarii pe o suprafata de peste 90% din terenurile cu aceste culturi.
Recolta de griu secara si triticale (un tip de griu) de 2,6 milioane de tone a fost obtinuta de pe o suprafata de 1,7 milioane de hectare, din totalul de 1,91 milioane de hectare cu acest tip de culturi.
Categorie articol: 

Comentarii