Mergi la conţinutul principal

Forta de munca, mult mai scumpa in 2008 fata de 2007

Costul fortei de munca a crescut in trimestrul al treilea al acestui an cu 3,11% fata de trimestrul precedent si cu 19,39% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor anuntate, ieri, de Institutul National de Statistica (INS).
Comparatiile se refera la costul orar al fortei de munca dupa numarul de zile lucratoare. Indicatorul cuprinde in special salariale si cheltuielile indirecte, non-salariale.
"In trimestrul III 2008, indicele trimestrial al costului orar al fortei de munca in forma ajustata (dupa numarul zilelor lucratoare) a crescut cu 3,11% fata de trimestrul precedent si cu 19,39% fata de acelasi trimestru al anului anterior. In forma bruta (neajustata), fata de aceleasi perioade de comparatie, cresterea a fost de 3,12%, respectiv de 19,61%", se arata intr-un comunicat al INS.
Fata de trimestrul al doilea, cresteri semnificative cu forta de munca, in forma ajustata, au avut loc in activitatile din invatamint (12,47%), industria extractiva (8,8%) si administratie publica (7,78%). Scaderi s-au inregistrat in activitatile din intermedieri financiare (-7,65%), sanatate si asistenta sociala (-2,48%) si comert cu ridicata si cu amanuntul (-0,06%).
In trimestrul al treilea, cresterea fata de trimestrul anterior (pentru indicii in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a componentei privind cheltuielile directe (salariale) a fost de 3,12%, iar pentru cea privind cheltuielile indirecte (non-salariale) de 3,07%. Cresterile inregistrate de cele doua componente - pentru indicii in forma bruta (neajustata) - au fost de 3,12% si respectiv 3,11%.
Fata de aceeasi perioada a anului trecut, cele mai mari majorari ale indicilor in forma ajustata au fost inregistrate in activitatile de sanatate si asistenta sociala (40,26%), invatamint (32,08%), energie electrica si termica, gaze si apa (28,08%) si tranzactii imobiliare, inchirieri si activitati de servicii prestate in principal intreprinderilor (26,13%). Cresterea cea mai mica a avut loc in activitatea de intermedieri financiare (4,06%), urmata, la distanta apreciabila, de cea din hoteluri si restaurante (13,05%).
Cresterea fata de acelasi trimestru al anului precedent - indici in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare - pentru componenta privind cheltuielile directe (salariale) cu forta de munca a fost de 19,31%, iar pentru indicii in forma bruta (neajustata) de 19,55%. Componenta privind cheltuielile indirecte (non-salariale) a avut cresteri de 19,68%, respectiv 19,84%.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro