Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Forta de munca, mult mai scumpa in 2008 fata de 2007

Costul fortei de munca a crescut in trimestrul al treilea al acestui an cu 3,11% fata de trimestrul precedent si cu 19,39% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor anuntate, ieri, de Institutul National de Statistica (INS).
Comparatiile se refera la costul orar al fortei de munca dupa numarul de zile lucratoare. Indicatorul cuprinde in special salariale si cheltuielile indirecte, non-salariale.
"In trimestrul III 2008, indicele trimestrial al costului orar al fortei de munca in forma ajustata (dupa numarul zilelor lucratoare) a crescut cu 3,11% fata de trimestrul precedent si cu 19,39% fata de acelasi trimestru al anului anterior. In forma bruta (neajustata), fata de aceleasi perioade de comparatie, cresterea a fost de 3,12%, respectiv de 19,61%", se arata intr-un comunicat al INS.
Fata de trimestrul al doilea, cresteri semnificative cu forta de munca, in forma ajustata, au avut loc in activitatile din invatamint (12,47%), industria extractiva (8,8%) si administratie publica (7,78%). Scaderi s-au inregistrat in activitatile din intermedieri financiare (-7,65%), sanatate si asistenta sociala (-2,48%) si comert cu ridicata si cu amanuntul (-0,06%).
In trimestrul al treilea, cresterea fata de trimestrul anterior (pentru indicii in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a componentei privind cheltuielile directe (salariale) a fost de 3,12%, iar pentru cea privind cheltuielile indirecte (non-salariale) de 3,07%. Cresterile inregistrate de cele doua componente - pentru indicii in forma bruta (neajustata) - au fost de 3,12% si respectiv 3,11%.
Fata de aceeasi perioada a anului trecut, cele mai mari majorari ale indicilor in forma ajustata au fost inregistrate in activitatile de sanatate si asistenta sociala (40,26%), invatamint (32,08%), energie electrica si termica, gaze si apa (28,08%) si tranzactii imobiliare, inchirieri si activitati de servicii prestate in principal intreprinderilor (26,13%). Cresterea cea mai mica a avut loc in activitatea de intermedieri financiare (4,06%), urmata, la distanta apreciabila, de cea din hoteluri si restaurante (13,05%).
Cresterea fata de acelasi trimestru al anului precedent - indici in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare - pentru componenta privind cheltuielile directe (salariale) cu forta de munca a fost de 19,31%, iar pentru indicii in forma bruta (neajustata) de 19,55%. Componenta privind cheltuielile indirecte (non-salariale) a avut cresteri de 19,68%, respectiv 19,84%.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii