Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Fonduri suplimentare pentru restructurarea si reconversia plantatiilor viticole

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a anuntat ca alocarea definitiva de fonduri pentru anul financiar 2008, pentru masura de restructurare si reconversie a plantatiilor viticole din Romania, a crescut cu aproape 10 milioane euro. Concret, alocarea a fost stabilita la 35 milioane euro, pentru o suprafata totala de 4.205 ha, fata de suma initiala de 25 milioane euro. Notificarile catre Comisia Europeana, peste limita alocarii initiale, au fost acceptate la plata, din creditele disponibile de la celelalte state membre. Astfel, in cadrul exercitiului financiar ce se incheie la 15 octombrie 2008, Romania suplimenteaza platile efectuate pina la 30 iunie pentru un numar de 94 de cereri aprobate peste plafonul stabilit initial. "Masura de restructurare si reconversie a plantatiilor viticole a avut un real succes, luind in considerare interesul deosebit din partea beneficiarilor, precum si calitatea actului de implementare de catre autoritatile publice implicate, fapt confirmat de cele doua misiuni de audit ale Comisiei Europene, desfasurate in decembrie 2007 si, respectiv, in septembrie 2008", a declarat directorul general al APIA, Dan Gherghelas.
Beneficiarii acestei forme de sprijin sint viticultorii a caror productie nu este adaptata cererii si urmareste imbunatatirea calitativa a productiei acestor plantatii prin programe de reconversie a soiurilor, replantare sau imbunatatire a sistemului de conducere si palisare.
Reamintim ca prin masura de restructurare si reconversie a plantatiilor viticole au fost platite in 2007, pentru anul de cultura 2006-2007, aproximativ 7 milioane de euro, acestea fiind primele fonduri europene post-aderare cheltuite in sectorul agricol din Romania. APIA a achitat integral, pina la data de 30 iunie 2008, suma alocata de Uniunea Europeana sectorului vitivinicol din Romania pentru campania 2007-2008, in valoare de 25,068 milioane euro, pentru o suprafata de 4.022,12 hectare. istemului de conducere si palisare.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii