Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Fonduri nerambursabile pentru dezvoltarea micilor fermieri

In perioada urmatoare vor fi organizate sesiuni de selectare a cererilor de finantare a unor proiecte apartinind fermierilor interesati sa infiinteze grupuri de producatori sau sa beneficieze de sprijin financiar pentru fermele agricole de semi-subzistenta. Concret, de luna viitoare va fi deschisa prima sesiune pentru finantare in cadrul a Masurilor 1.4.1 - "Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenta" si 1.4.2. - "Infiintarea grupurilor de producatori", cuprinse in AXA I - "Cresterea competitivitatii sectoarelor agricol si forestier".
Asa cum a comunicat conducerea Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Braila, in cazul Masurii 1.4.1. sprijinul ce se acorda pentru restructurarea fermelor de semi-subzistenta, este un instrument menit sa determine, in principal, o imbunatatire a managementului, insotita de transformarea acestora in exploatatii familiale comerciale, capabile sa identifice noi oportunitati de valorificare a productiei. Concret, sprijinul public nerambursabil se va acorda sub forma unei sume fixe anuale de 1.500 euro/ferma, pe o perioada maxima de 5 ani, pentru cererile aprobate inainte de 31 decembrie 2013. Beneficiarii eligibili sint persoane fizice si persoane fizice autorizate cu virsta de pina la 62 de ani, care prezinta un plan de afaceri, care desfasoara activitati economice, in principal activitati agricole si a caror exploatatie agricola este de marime mica si este inregistrata in Registrul fermelor/Registrul agricol. Persoanele fizice neautorizate vor fi acceptate ca beneficiari potentiali, daca se angajeaza sa se autorizeze pina la data incheierii contractului de finantare. Conditiile minime obligatorii pentru acordarea sprijinului rezida in faptul ca solicitantul va trebui sa intocmeasca un plan de afaceri, iar dupa o perioada de 3 ani de la acordarea sprijinului se trece la verificarea rezultatelor: in primul rind respectarea cerintelor minime din planul de afaceri, precum si cresterea semnificativa de 20% a productiei agricole destinate comercializarii. In plus, solicitantul trebuie sa fi urmat un curs de pregatire profesionala prin Masura 1.1.1. - "Formare profesionala, informare si difuzare de cunostinte". Pentru cei interesati, DADR Braila atrage atentia ca elaborarea planului de afaceri se realizeaza gratuit prin accesarea Masurii 1.4.3. "Furnizarea de servicii de consiliere si consultanta pentru agricultura".
Pentru Masura 1.4.2 - "Infiintarea grupurilor de producatori", sint disponibili peste 138 milioane euro, fonduri nerambursabile ce pot fi accesate din acest an pina in 2013. Sprijinul public nerambursabil de 100%, este calculat anual, pe o perioada de 5 ani, in functie de valoarea productiei anuale comercializate de catre grupul de producatori dupa urmatoarea schema: 100.000 euro pentru primul si al doilea an, 80.000 euro pentru anul III si scade progresiv pina la 50.000 euro pentru anul IV. Beneficiarii acestei forme de sprijin sint grupuri de producatori recunoscute oficial, incepind cu 1 ianuarie 2007 pina la 31 decembrie 2013. Sint excluse de la finantare insa grupurile care au primit deja sprijin prin Programul SAPARD sau de la bugetul national, organizatiile de producatori din sectorul legume-fructe care beneficiaza de sprijin prin Regulamentul CE 2200/1996, precum si organizatiile de producatori de hamei.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii