Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Focul le-a facut scrum toata agoniseala

Un incendiu devastator cauzat de un scurtcircuit electric a lasat fara adapost o familie si a provocat pagube materiale importante pe doua proprietati invecinate. Focul a izbucnit in noaptea de joi spre vineri, in jurul orei 1.00, si s-a propagat atit de rapid incit locatarii casei incendiate abia au reusit sa isi salveze vietile. Buimaci de somn, oamenii n-au apucat sa scoata dintre flacari decit citeva haine apoi au fugit din calea urgiei de foc, refugiindu-se intr-o curte invecinata. In ciuda interventiei pompierilor, din imobil nu au mai ramas decit citiva pereti afumati. Toate bunurile dinauntru, agoniseala de-o viata a unei familii de oameni muncitori, s-au facut scrum.

Familia Hurduc, formata din sotii Ion si Angela si fii Daniel si Marius, in virsta de 23 si 24 de ani, s-au mutat acum 5 ani in cartierul Lacu Dulce. Din banii obtinuti din vinzarea apartamentului in care locuisera pina atunci, si-au cumparat o casa, pe Str. Cazasului, la nr. 35. Acum 2 ani, in timpul inundatiilor din vara lui 2005, ei s-au convins ca traiul in Lacu Dulce este destul de riscant. Casa le-a fost inundata si vreme de citeva saptamini a fost de nelocuit. Sotii Hurduc nu s-au lasat descurajati de acea nenorocire si, pentru ca la urmatoarele inundatii sa nu mai aiba apa in casa pina la genunchi, au facut doua imprumuturi in banca si au mai construit doua camere, de data asta cu fundatie inalta de jumatate de metru peste nivelul solului. Desi s-au inglodat in datorii si mare parte din venitul lunar se ducea pe achitarea ratelor, ei se multumeau cu faptul ca au zidit ceva durabil, care sa reziste in fata apelor, la urmatorul sezon de inundatii. Viata avea sa le rezerve, insa, o alta incercare, mult mai dura, cazuta asupra casei lor in chip de foc.

Salvati de o sonerie

Joi noapte, toti membrii familiei dormeau in camerele noi, situate mai in spatele curtii. Dintr-o data, au fost treziti cu totii de sunetul strident al soneriei de la poarta. "Am sarit din somn, fara sa ne dam seama ce se intimpla, de ce suna soneria continuu si nu se mai opreste. Pe urma am simtit fumul si, cind am iesit din camera, am vazut ca din casa veche ieseau flacari. Focul se intindea rapid si abia am reusit sa scoatem butelia de la aragaz afara si citeva haine. Nu mai puteam sa iesim in strada, fiindca ar fi trebuit sa trecem prin garaj unde unde era tot o vilvataie. Tineam un Aro inauntru si cred ca de la el a pornit totul, o fi facut vreun scurtcircuit, o fi ros un sobolan vreun cablu, nu stiu ce s-a intimplat. La citeva minute dupa ce am iesit afara, toata curtea noastra era cuprinsa de foc. Am sarit gardul, la vecini, ca sa scapam cu viata", ne-a povestit Ion Hurduc. Acesta este convins ca soneria a sunat din cauza ca focul a topit izolatia firelor electrice care o alimentau. "Daca nu se intimpla asta, poate ca acum nu mai eram in viata", spune barbatul.
Ieri, dupa amiaza, Ion Hurduc, impreuna cu sotia si unul dintre baieti incercau sa aseze deoparte, in curte, avutul pe care il mai aveau. Adica mai nimic: o masa acoperita de o musama, un bibelou, un borcan si citeva toale afumate si pirlite. "Nu mai avem nimic, nimic", ne-a spus Angela Hurduc, si ochii i s-au umplut de lacrimi. "Am facut datorii, ca sa ridicam camerele astea pentru baieti si acum am ramas doar cu ratele la banci. Nu mai avem nici macar adapost deasupra capului, ca toate rudele noastre stau la bloc, in apartamente mici, nu au cum sa ne gazduiasca si pe noi", se plingea femeia.

"Am ajuns sa cer ajutor de la Primarie, desi mie nu mi-a placut niciodata sa ma milogesc"

In fata acestei nenorociri cumplite, familia Hurduc isi pastreaza demnitatea si, fara a implora mila nimanui, se gindeste deja sa o ia de la capat. "Mai intii o sa ii despagubim pe vecini, iar apoi vedem noi ce om face!", ne-a spus Ion Hurduc. Acesta lucreaza ca mecanic la o firma de salubrizare, sotia sa e angajata la o fabrica de incaltaminte, iar cei doi baieti lucreaza la Santierul Naval. Toti au un venit insa trebuie sa porneasca, practic, de la zero, situatie absolut imposibila, chiar si pentru cineva cu posibilitati financiare mult mai mari. Sotii Hurduc spera sa fie ajutati de Primarie cu o locuinta sociala, pe care sa o foloseasca temporar, pina cind vor reusi sa isi refaca macar o camera din casa lor. Ion Hurduc a fost, ieri, la Primarie, sa ceara acest ajutor, insa l-a descurajat faptul ca agentii de paza de la intrare i-au spus ca nu mai gaseste pe nimeni si a facut cale intoarsa. "Era doar ora 11.00, dar ei mi-au zis ca nu mai e nimeni din conducere pe acolo. Nu am insistat, o sa ma intorc luni, la prima ora, poate reusesc sa vorbesc cu primarul sau altcineva. Daca gasesc intelegere, bine, daca nu, asta e. Mie nu mi-a placut niciodata sa ma milogesc!", ne-a spus Ion Hurduc.
In incendiul de joi noapte, au fost afectate si proprietatile de pe Str. Cazasului, nr. 33, unde au ars 10 metri patrati de acoperis, si de la nr. 37, unde au fost distruse mai multe bunuri. Pompierii au reusit sa lichideze complet flacarile abia la ora 3.13.
Categorie articol: 

Comentarii