Mergi la conţinutul principal

Focare de infecţie pentru brăileni

Multe din fostele centrale termice sau puncte termice din Brăila, care altădată încălzeau mii de locuinţe, au devenit în prezent adevărate focare de infecţie, iar clădirile părăsite, care se află într-o avansată stare de degradare, au devenit adăposturi pentru boschetari.

De ani de zile, lichidatorul defunctei SC CET SA Brăila poartă procese interminabile în instanţă cu municipalitatea pentru predarea centralelor termice, iar în momentul de faţă, mărul discordiei îl constituie punctele termice în care se derulează mici afaceri de cartier, acele locaţii care au scăpat de furia hoţilor de fier vechi. Acolo unde s-au făcut investiţii, lucrurile sunt pe făgaşul cel bun; s-au deschis gogoşerii, covrigării, spălătorii auto ori de covoare, vulcanizări sau spaţii de depozitare care aparţin unor oameni de afaceri locali. Dar nu despre acele clădiri vreau să vorbesc; acolo s-au făcut investiţii şi chiriaşii dezvoltă afaceri ceea ce este bine pentru comunitate. 

Ce putem spune însă despre clădirile care au fost lăsate în paragină şi care au devenit un adevărat pericol pentru locuitorii din vecinătatea acestor imobile?

În cartierul în care locuiesc, trec zilnic pe lângă un astfel de adevărat focar de infecţie. Miros insuportabil şi jeg, şobolani şi cadavre de animale, oameni ai străzii, care dorm peste saci sau peste haine aruncate de-a valma, hoţi care ziua în amiaza mare se luptă să mai scoată o bucată de cornier sau alte resturi din pereţi, pentru a le duce la fier vechi, copii scăpaţi de sub privirile părinţilor şi  care se joacă printre ruine şi printre mortăciuni...  

Acesta este tabloul dezolant de pe o stradă din cartierul Viziru, în imediata vecinătate a...cartierului rezidenţial de la Caporal Muşat, acolo unde vilele recent  date în folosinţă sunt înconjurate de un imens gard de beton, pentru a nu fi invadate de mizeria de peste drum.

Dacă unele dintre centralele termice au fost modernizate şi transformate în cluburi de pensionari, săli de sport, spălătorii sau depozite ale unor firme, am înţeles că pentru imobilele fostelor centrale termice rămase de izbelişte, răspândite în tot oraşul, municipalitatea intenţionează să facă parcări şi locuri de joacă pentru copii. O iniţiativă salutară, blocată însă deocamdată, de procesele care se derulează de ani buni în instanţă pentru a tranşa litigiul dintre cele două părţi. Până la rezolvarea acestor aspecte însă, termitele de fier vehi vor pune la pământ tot ce a mai rămas, locatarii din zonă vor trece în continuare cu teamă prin faţa acestor locuri dezolante şi vor traversa zilnic adevărate focare de infecţie, iar cei care ar trebui să se implice şi să ia măsuri pentru stoparea acestor aspecte stau cu mâinile în sân, ca să nu strice feng-shui-ul unui  oraş sufocat de ruine.

Dar, cine să se implice? Societatea civilă, locatarii din zonă? Între timp, poliţiştii comunitari trec doi câte doi prin parcuri, numără castanele şi frunzele arămii de toamnă şi ocolesc zonele periculoase, de teamă să nu li se arunce noaptea cu cărămizi în cap, de către cei care bântuie imobilele fostelor centrale termice.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro