Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Focare de gripă aviară la doi paşi de Brăila

• mai multe lebede şi raţe găsite moarte pe raza localităţilor gălăţene Iveşti şi Lieşti au fost ucise de virusul gripei aviare • analizele au fost făcute la laboratorul zonal al DSVSA Brăila • deocamdată, existenţa focarelor de boală din judeţul vecin nu afectează cu nimic judeţul nostru

 

Mai multe păsări au murit din cauza gripei aviare, pe raza localităţilor Iveşti şi Lieşti din judeţul Galaţi. Probele prelevate de la exemplarele în cauză au fost analizate în Laboratorul Zonal al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Brăila, care a confirmat suspiciunea de gripă aviară. Unul dintre cele două loturi de analize a fost deja confirmat şi de laboratorul Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare, de la Bucureşti. Al doilea lot urmează, de asemenea, să fie analizat şi la Bucureşti, pentru ca diagnosticul să poată fi pus oficial.

După cum ne-a informat Gicu Drăgan, directorul DSVSA Brăila, în primul lot, au fost aduse la analize probele prelevate de la două lebede şi o raţă, găsite moarte în zona localităţii gălăţene Iveşti. Cum atât laboratorul zonal de la Brăila cât şi cel de la Bucureşti au confirmat faptul că păsările au murit din cauza temutei boli, la Iveşti a fost declarat deja focar de gripă aviară, iar autorităţile sanitar veterinare gălăţene iau acum măsurile de eradicare a virusului.

Cel mai probabil, va fi declarat focar de gripă aviară şi la Lieşti, localitate de unde au fost aduse trei lebede şi cinci raţe, cu cauza morţii confirmată deja de laboratorul brăilean. Urmează ca verdictul final să fie dat de laboratorul din Bucureşti.

Deocamdată, focarele de gripă aviară existente pe teritoriul judeţului Galaţi nu afectează cu nimic judeţul nostru. “Pe raza judeţului Brăila nu a fost depistat până acum niciun caz pozitiv de gripă aviară. Dacă ne vom confrunta cu aşa ceva, vom lua măsurile care se impun. Deocamdată, nu este cazul”, ne-a declarat directorul Drăgan.

Laboratorul de analize din cadrul DSVSA Brăila deserveşte mai multe judeţe din regiunea de sud-est: Galaţi, Tulcea, Buzău şi Vrancea.
Categorie articol: 

Comentarii