Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Focar de TBC la Şcoala 5!

deşi au evitat, din răsputeri, pronunţarea focarului TBC, în lipsa unei conexiuni directe între cele 3 cazuri de TBC descoperite la şcoala nr. 5, Nikos Kazantzakis, medicii din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Brăila au decis, la “presiunea publică” să declare această stare de fapt • au urmat, astfel, anchete epidemiologice frecvente la unitatea de învăţământ din partea unei echipe mixte de specialişti, care au verificat şi monitorizat, aproape zi de zi, situaţia de la Kazantzakis

 

S-a declarat focar de TBC la Şcoala nr. 5, Nikos Kazantzakis din Brăila, acolo unde, în lunile aprilie şi mai, trei elevi au fost diagnosticaţi cu TBC.  Conducerea DSP Brăila ne asigură însă că nu este vorba despre apariţia unor noi cazuri de tuberculoză, ci este doar o măsură de precauţie, pentru ca anchetele epidemiologice să se poată desfăşura ca la carte. Potrivit aceleiaşi surse, focarul  a fost declarat mai mult, la “presiunea publică”, de către coordonatorul judeţean în cadrul Programului Naţional de Prevenire, Supraveghere şi Control al Tuberculozei, medic în cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Brăila.  “S-a declarat focar, medicul coordonator al programului de Tuberculoză a declarat focar, dar nu neaparat pe o legătură între cazuri, ci motivat şi de faptul că este o presiune publică. Şi atunci s-au aplicat toate măsurile specifice şi prin DSP, după ce am primit hârtia de la coordonator. Inspectorii din cadrul departamentului Supraveghere, împreună cu personal din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie, au făcut, în mod repetat, vizite la şcoală. Se iau datele, se compară, se monitorizează”, a declarat directorul DSP Brăila, dr.Gabriel Ciochină.  În ceea ce priveşte ancheta epidemiologică, aceasta se apropie de final şi, potrivit dr. Virginia Boboc, până acum niciun elev, de pe lista de contacţi direcţi cu cei 35 de copii, nu a fost declarat pozitiv la testarea cu tuberculină. Mai sunt totuşi 12 copii de testat, dar în cazul lor se aşteaptă consimţământul părinţilor, unii plecaţi în străinătate şi greu de contactat. Situaţia pare să fi intrat şi pe făgaşul normal şi la şcoala nr. 5, unde s-au făcut deja dezinfectările impuse, iar cadrele didactice au trecut şi ele cu bine prin filtrul medicilor şi au fost radiografiate pulmonar. “Cu acceptul părinţilor, toţi copiii contactaţi au mers şi au făcut testul acela, PPD-ul. Cadrele didactice au fost programate câte 6 pe zi. S-a făcut dezinfecţie, am întrerupt cursurile mai devreme şi s-a făcut dezinfecţie în toată şcoala şi în anexe. Unii părinţi chiar au avut iniţiativa să se ducă să-şi facă singuri testul şi să-l plătească”, a transmis directorul şcolii nr. 5,  Neaga Susanu. Potrivit medicilor, cei 3 copii se află, în continuare,  internaţi în Spitalul de Pneumoftiziologie Brăila.

Amintim că primul caz de TBC la Şcoala nr. 5 Nikos Kazantzakis s-a confirmat pe 22 aprilie, însă în lipsa tuberculinei, o substanţă cu ajutorul căreia se efectuează testele pentru TBC, ancheta epidemiologică a început abia după o lună.
Categorie articol: 

Comentarii