Mergi la conţinutul principal

Focar de infecţie la Spitalul Judeţean Brăila

Grave deficienţe igienico-sanitare au fost scoase la iveală în urma controlului efectuat de reprezentanţii Ministerului Sănătăţii la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila. Verificările au fost efectuate în conformitate cu un ordin al MS, la numai o săptămână după ce fostul manager, Rodica Sin, şi-a dat demisia, invocând implicarea într-un proiect mult mai amplu la Bucureşti. Inspectorii veniţi în control, de la Direcţia de Sănătate Bucureşti, au constatat la Spitalul Judeţean Brăila probleme serioase în ceea ce priveşte dezinfecţia şi menţinerea sterilităţii instrumentelor, dar şi grave deficienţe în gestionarea deşeurilor medicale. Pentru aceste nereguli, spitalul a fost amendat cu 3.000 lei.

În conformitate cu OMS nr. 128/2014 privind acţiunea de control pentru verificarea conformităţii unităţilor sanitare publice cu paturi la prevederile legale în vigoare, în perioada 24 - 31 martie, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila s-a desfăşurat un control igienico-sanitar. Acesta a fost efectuat de către o echipă desemnată de Ministerul Sănătăţii, formată din doi inspectori sanitari, de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Bucureşti. Acţiunile au vizat verificarea autorizării sanitare, a respectării structurii funcţionale, a respectării normelor de igienă generală în spaţiile de spitalizare şi în anexele spitalului, gestionarea deşeurilor medicale, aprovizionarea cu materiale de curăţenie şi dezinfecţie, respectarea normelor de prevenire a infecţiilor nozocomiale, controlului medical la angajare şi periodic al personalului, asigurarea protecţiei împotriva insectelor vectoare şi respectarea prevederilor privind fumatul. "Au fost constatate deficienţe în ceea ce priveşte dezinfecţia, menţinerea sterilităţii instrumentelor sterilizate şi a materialelor sterile, care au fost remediate în 24 ore, dar şi deficienţe mai grave privind gestionarea deşeurilor medicale, respectiv tratarea deşeurilor medicale prin decontaminare termică la temperaturi scăzute, pentru care a fost aplicată o amendă în valoare de 3.000 lei şi s-a acordat termen de remediere", ne-a precizat dr. Andreia Gavrilescu, purtător de cuvânt al DSP Brăila. Aceasta a explicat că aparatul pentru decontaminarea deşeurilor medicale al spitalului este foarte vechi, motiv pentru care nu indică întotdeuna temperatura reală, însă, din punct de vedere al sănătăţii publice, nu reprezintă nici un pericol.

Spitalele cu nereguli, ameninţate cu desfiinţarea

Toate spitalele publice au fost controlate de inspecţia sanitară, începând din 1 martie, la capitolul curăţenie, context în care fostul ministrul al Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, le-a solicita preşedinţilor de consilii judeţene să sprijine acţiunea dispusă de la nivel central. Potrivit MS, scrisoarea către preşedinţii de consilii judeţene vine "ca urmare a numeroaselor exemple apărute în mass media referitoare la condiţiile igienico-sanitare precare din unele unităţi sanitare".
La Spitalul Judeţean Brăila, inspectorii sanitari au ajuns la o săptămână după ce fostul manager Rodica Sin şi-a dat demisia, motivându-şi decizia de a părăsi postul prin faptul că este deja implicată într-un alt proiect mult mai amplu la Bucureşti. Funcţia de manager al Spitalului Judeţean a fost preluată interimar de directorul medical Mihail Iugulescu. La momentul demarării controalelor, Nicolăescu avertiza că, acolo unde deficienţele igienico-sanitare nu pot fi remediate, iar măsurile propuse nu pot fi aplicate, se va dispune închiderea unităţilor şi a secţiilor cu probleme. Managerul interimar al Spitalului Judeţean Brăila estimează că în circa 6 luni va putea fi rezolvată problema gestionării deşeurilor medicale, prin extinderea actualei incinte şi achiziţionarea unui aparat de capacitate mai mare. "Suntem acum în faza studiului de fezabilitate, urmează să achiziţionăm un aparat nou. Actualul tocător de deşeuri medicale funcţionează peste regimul normal, deoarece trebuie să deservească şi Corpul B şi Maternitatea, cu care ne-am unit după reorganizarea spitalului impusă de minister. Din cauză că este suprasolicitat, se şi defectează mai des. Întâi va trebui să amenajăm incinta în care va funcţiona, aceasta urmând să fie extinsă, să asigurăm acolo toate utilităţile necesare, apoi vom achiziţiona un tocător de capacitate mai mare, cu fonduri atât de la Consiliul Judeţean cât şi ale spitalului", a precizat dr. Mihail Iugulescu.
Controalele vor dura până la 31 mai, urmând ca rezultatele să fie făcute publice la sfârşitul lunii iunie, potrivit precizărilor Ministerului Sănătăţii (MS). "Aceste controale au ca scop impulsionarea managerilor de spitale pentru aplicarea corectă a prevederilor legilor sanitare şi efectuarea unor activităţi pentru care este nevoie în primul rând de respect pentru pacienţi", se arată într-un comunicat al MS.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro