Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

FMI ar putea aproba tranşa a treia dacă partidele îşi asumă în Parlament ţintele pe 2010

Principala ţintă din acordul cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană este cea de deficit bugetar, care nu trebuie să depăşească anul viitor 5,9% din PIB, a amintit liderul democrat-liberal, care propune această soluţie în condiţiile în care tranşa a treia de la FMI şi cea de-a doua de la CE depind de adoptarea în acest an a legii bugetului pe 2010, care trebuie să cuprindă ţintele convenite pentru 2010.
Însă guvernul demis nu poate trimite în Parlament proiectul de buget, iar criza politică ar putea întârzia votarea în Parlament a unui nou Guvern, cu atribuţii complete.

"Reprezentanţii FMI nu pot prezenta conducerii instituţiei hărtii semnate cu şefii partidelor politice din România, în care aceştia să-şi asume respectarea indicatorilor macroeconomici conveniţi pentru acest an şi pentru 2010, pentru că aceste documente nu au nicio valoare juridică în faţa departamentului legal din cadrul FMI. Fondul nu discută nici cu partidele politice şi nici cu sindicatele, ci el lucrează doar cu guvernul unei ţări şi cu Banca Naţională", a afirmat Stolojan.

"În schimb, partidele politice pot să iniţieze un proiect de lege în care să se regăsească indicatorii conveniţi cu Fondul, inclusiv ţinta de deficit bugetar de 5,9% din PIB pentru 2010, ce urmează a fi respectaţi ulterior, la construirea bugetului pe anul viitor. Cu această lege trecută de Parlament, bordul FMI poate vota în favoarea acordării celei de-a treia tranşe României în acest an", consideră el.

Stolojan a afirmat că această decizie ar putea rezulta şi în urma discuţiilor care vor avea loc în această seară între premierul Emil Boc şi reprezentanţii FMI, proiectul de lege urmând a fi depus la Parlament de reprezentanţii PD-L pentru a fi adoptat în regim de urgenţă.
"În ce priveşte celelalte legi ce au fost convenite cu FMI, între care Legea unitară a salarizării, ce trebuia să fie promulgată până la 31 decembrie, se poate discuta cu experţii organismenlor internaţionale o amânare a termenelor de adoptare a acestora", a mai spus Stolojan




Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii