Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Flutur se face punte intre PNL si Platforma liberala

Lovitura de teatru, ieri, la virful PNL. Vicepresedintele Gheorghe Flutur si-a anuntat demisia din functie, alaturi de alti 27 de parlamentari. Acestia au initiat un parteneriat cu Platforma liberala, pe care au caracterizat-o ca o actiune "legitima si necesara". Flutur a mai anuntat ca toti semnatarii apelului pentru unitatea PNL - 9 senatori, 13 deputati si 4 primari - demisioneaza din functiile pe care le detin in structurile de conducere ale PNL. Printre acestia - Mircea Cinteza si Ionut Popescu, care parasesc Biroul Permanent Central, si Cornel Stirbet, Gheorghe Stefan, Florin Popescu si Gabriel Sandu, membri ai Comitetului Executiv. Liderul PNL, Calin Popescu Tariceanu, a replicat spunind ca actiunea grupului Flutur este un demers menit sa rastoarne raportul de forte in Alianta prin slabirea PNL si ca se incearca provocarea unei crize politice in Romania, care sa duca la instabilitate.

27 de demisionari

Cei care au renuntat la pozitiile din fruntea partidului sint: Gheorghe Flutur - vicepresedinte al PNL, membru in Biroul Permanent Central, membru CEx, ministrul Agriculturii, senatorul Mircea Cinteza - membru BPC, senatorul Ionut Popescu - membru CEx, senatorul Florin Popescu - membru CEx, presedintele organizatiei PNL Dambovita, deputatul Gabriel Sandu - membru CEx, deputat, vicelider de grup parlamentar la Camera Deputatilor, Gheorghe Stefan - membru CEx, presedintele organizatiei PNL Neamt, primarul municipiului Piatra Neamt, Cornel Stirbet - membru CEx, presedintele organizatiei PNL Sibiu, deputat, vicelider de grup parlamentar la Camera Deputatilor, Marian Hoinaru - presedintele organizatiei PNL Ialomita, deputatul Sabin Ilies - presedintele PNL Bistrita-Nasaud, Ion Lungu - presedintele organizatiei PNL Suceava, primarul municipiului Suceava, Gavril Soran - presedintele PNL Caras-Severin, Mihai Tibuleac - presedintele organizatiei PNL Botosani, senator, Catalin Flutur - primarul municipiului Botosani, Cristian Poteras - primarul sectorului 6 din Bucuresti, Viorel Arion - senator, vicelider de grup parlamentar la Senat, Mircea Mereuta - senator, Nicolae Vlad Popa - senator, euro-observator la Parlamentul European, Ovidiu Radoi - senator, Dan Sabau - senator, Dumitru Pardau - deputat, vicelider de grup parlamentar la Camera Deputatilor, Horatiu Buzatu - deputat, Valeriu Gheorghe - deputat, Mircea Iustian - deputat, Cornel Momanu - deputat, Viorel Oancea - deputat, Dragos Ujeniuc - deputat, Petre Ungureanu - deputat, Claudius Zaharia - deputat.

Membrii Grupului pentru Unitatea PNL cer demisia lui Tariceanu

Deputatul Gabriel Sandu spune ca, in acest moment, singura rezolvare a situatiei ar putea fi data numai de demisia lui Calin Popescu Tariceanu din fruntea partidului: "Oamenii de onoare din PNL s-au revoltat impotriva actualei linii de decizie din partid. Noi credem ca rezolvarea problemelor PNL va duce si la rezolvarea problemelor membrilor PNL, nu cum face acum actuala conducere cind ii elimina unul cite unul sau impune tacerea. Daca PNL va ajunge din nou la peste 20% in sondaje, atunci si Alianta va merge. Noi cerem acum demisia lui Tariceanu din fruntea partidului si preluarea conducerii de catre Stolojan".

"Daca PNL va ajunge din nou la peste 20% in sondaje, atunci si Alianta va merge"

Membrii grupului s-au aratat de parere ca sustinerea fara drept de apel pe care o pretinde actuala conducere, reducerea la tacere a tuturor membrilor cu idei diferite si refuzul total al acceptarii oricarei cai de comunicare cu cei care nu se aliniaza actualei linii politice, nu face decit sa indrepte partidul spre izolare si esec.
"Oamenii de onoare din PNL s-au revoltat impotriva actualei linii de decizie din partid. Noi credem ca rezolvarea problemelor PNL va duce si la rezolvarea problemelor membrilor PNL, nu cum face acum actuala conducere cind ii elimina unul cite unul sau impune tacerea. Daca PNL va ajunge din nou la peste 20% in sondaje, atunci si Alianta va merge. Noi cerem acum demisia lui Tariceanu din fruntea partidului si preluarea conducerii de catre Stolojan", ne-a declarat ieri deputatul Sandu.
Totodata, membrii Grupului pentru Unitatea PNL au solicitat liberalilor din toate organizatiile judetene sa demareze dialoguri cu membrii Platformei Liberale, "pentru a propune impreuna solutii la problemele partidului, pentru ca organizatiile PNL sa cistige un suflu nou printr-o dezbatere sincera despre valorile liberale, despre drumul politic al partidului si despre momentele electorale care urmeaza".

Au demisionat si parlamentarii braileni Dan Sabau si Gabriel Sandu

Parlamentarii braileni liberali sint de ieri simpli membri de partid. Ei si-au dat demisia din functiile pe care le detineau in cadrul PNL. Senatorul Dan Sabau si deputatul Gabriel Sandu fac parte dintre semnatarii Apelului la Unitate al PNL, care au sustinut inca de la inceput purtarea unui dialog intre actuala conducere a PNL si Platforma Liberala initiata de exclusii din PNL, in frunte cu Theodor Stolojan. De altfel, acestia s-au aratat impotriva excluderii din partid a unor membri marcanti si au incercat sa aplaneze pe calea dialogului lupta pornita intre cele doua tabere de liberali. Intrebat care crede ca vor fi consecintele gestului facut ieri de membrii Grupului pentru Unitatea PNL, deputatul Sandu ne-a declarat ca, personal, crede ca va imprima formatiunii politice traseul care trebuie urmat pentru a reveni in sondaje si in preferintele romanilor.

Stolojan si Stoica jubileaza, Orban scrisneste
* Flutur ar trebui sa demisioneze si din Guvern, considera presedintele filialei PNL Bucuresti

Theodor Stolojan considera demersul initiatorului apelului pentru unitatea PNL, Gheorghe Flutur, ca pe un gest de maxima responsabilitate pentru partid si pentru viitorul lui si crede ca, in urma discutiilor cu grupul condus de acesta, Platforma liberala se va imbunatati.
"Nu ma indoiesc ca a fost o decizie greu de luat in conditiile in care grupul din jurul lui Calin Popescu Tariceanu practica in mod constant presiunea si intimidarea. Initiatorii apelului pentru unitatea PNL au avut curajul sa prezinte public problemele serioase cu care se confrunta astazi PNL, sa propuna solutii pentru rezolvarea lor si au demonstrat ca nu le pasa de functii atunci cind este vorba de un proiect politic de viitor", se arata intr-o declaratie de presa a lui Theodor Stolojan.
Fostul presedinte al PNL Valeriu Stoica a declarat ca toate personalitatile liberale care au demisionat din conducerea PNL sint partenerii firesti ai Platformei Liberale si ca impreuna cu acestia se poate reconstrui o alternativa liberala pentru viitor. Stoica a apreciat ca miscarea politica facuta vineri de grupul condus de ministrul Gheorghe Flutur a "consolidat" Platforma Liberala. "Practic, curentul petroliberal a ramas fara nici o sustinere politica in PNL. Declaratiile obtinute prin presiuni politice de la liderii de filiale PNL nu exprima sustinerea politica a curentului petroliberal, ci este doare rezultatul santajului politic", a mai spus fostul presedinte al PNL, estimind ca, in curind, aceasta metoda va deveni ineficienta, iar structurile de conducere ale filialelor judetene ale PNL vor trebui sa-i urmeze pe liberalii "de la baza".
De cealalta parte a baricadei, presedintele PNL Bucuresti, Ludovic Orban, a declarat ca Gheorghe Flutur ar trebui sa demisioneze din Guvern “daca mai are o urma de onoare si demnitate”. Orban a aratat ca, prin initiativa sa, Flutur “a infipt un cutit” in spatele liberalilor. Gheorghe Flutur a replicat ca nu considera ca actiunea sa are legatura cu Executivul si a afirmat ca premierul este cel care trebuie sa ia atitudine, daca este de alta parere.

Grup de initiativa pentru sustinerea platformei liberale, la Galati

Opt membri PNL au anuntat, vineri, constituirea unui grup de initiativa la Galati pentru sustinerea platformei liberale lansate de Theodor Stolojan. Initiatorii sint Valeria Blejeru (din Tecuci), Gheorghe Negoescu (din Galati), Traian Sandu (Galati), George Borsan (Tecuci), Aurelian Palade (Tg. Bujor), Florin Anghel (Galati), Paul Florea (Galati) si Marian-Virgiliu Debu (Galati). Ei se pronunta entru unificarea fortelor politice de centru-dreapta din Romania si arata ca Platforma Liberala va relansa Partidul National Liberal.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii