Mergi la conţinutul principal

Florin Cârligea şi-a dat demisia din CLM

Mai precis, fosta contracandidată a lui Cârligea din campania electorală pentru parlamentare, a declarat că democrat-liberalul este incompatibil deoarece este patronul firmei "Comison Trade" SRL, firmă care are contract de furnizare combustibili cu Direcţia de Administrare şi Gospodărire Locală din cadrul Primăriei Brăila.

La rândul său, Cârligea a susţinut că, de fapt, contractul cu DAGL pentru combustibil a fost semnat în urmă cu mai bine de un an şi jumătate, pe vremea când el nu era consilier municipal. Acesta a mai precizat că, în fond, firma lui având contract cu "Rompetrol", furnizează bonuri valorice de combustibil mai multor instituţii din judeţ, printre care şi Direcţia Serviciilor Publice şi Penitenciarul Brăila. Cârligea ne-a mai explicat că DAGL este singura direcţie care a cerut să cumpere direct combustibil şi că valoarea de care cumpără DAGL lunar este de maxim 2.500 lei, o sumă infimă pentru firma sa. Ieri, acesta ne-a declarat: "Mi-am dat demisia de la Consiliul Local în această dimineaţă. Am renunţat la calitatea de consilier local, pentru moment, dar în curând voi renunţa şi la afaceri, deci nu va mai fi nicio problemă, să nu aibă cineva impresia că ţin cu dinţii de unul din aceste lucruri. Îmi pare rău că nu am ştiut de această situaţie, că sunt în incompatibilitate, fiindcă aş fi rezolvat-o rapid, de la bun început. Pur şi simplu nu am avut idee că acea colaborare cu o direcţie subordonată Primăriei este o chestiune de incompatibitate, mai ales că era vorba de bonuri de carburant, era o afacere de doi bani. Oricum, de pe urma ei nu am câştigat mai nimic, iar ca să dovedesc că nu am nevoie de profitul scos de pe urma acestei colaborări, voi cumpăra de toţi banii respectivi, adică vreo 1.300 lei, banane şi portocale şi le voi dona unei case de copii".

Nu era de datoria secretarului municipiului să se autosesizeze

Deşi, săptămâna trecută, Tuşa a atras atenţia că datoria de a sesiza această incompatibilitate aparţinea secretarului general al Primăriei municipiului (Iorga Stoian - n.r.), primarul Aurel Simionescu nu i-a dat dreptate, declarând că nu era treaba acestuia să se autosesizeze, în contextul în care Cârligea a acceptat mandatul de consilier cu bună ştiinţă şi pe propria răspundere. Primarul şi-a menţinut declaraţia aceasta şi ieri, când a fost contactat de către reporterii noştri, subliniind faptul că acum cazul e rezolvat, având în vedere că Florin Cârligea şi-a dat demisia.

Contactat telefonic, secretarul municipiului, Iorga Stoian, ne-a declarat că, legal, nu trebuia să se autosesizeze el sau să îl verifice pe Cârligea: "Cei care se ştiu în situaţia asta ar trebui să dea o declaraţie în acest sens. Dacă declaraţia nu există, eu nu pot să mă autosesizez din senin. Nu am dreptul ăsta. Dar cum deputata Tuşa mi-a făcut sesizare şi am văzut şi eu în presă, l-am chemat şi i-am spus că trebuie să aleagă. Oricine putea să sesizeze în acest caz Prefectura sau secretarul municipiului, dar nu a făcut-o nimeni timp de 8 luni".

Ce spune legea

Precizăm că Legea nr. 161, din 19 aprilie 2003, privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, stipulează la articolul 90: "Consilierii locali şi consilierii judeţeni care au funcţia de preşedinte, vicepreşedinte, director general, director, manager, administrator, membru al consiliului de administraţie sau cenzor ori alte funcţii de conducere, precum şi calitatea de acţionar sau asociat la societăţile comerciale cu capital privat sau cu capital majoritar de stat, ori al unei unităţi administrativ-teritoriale nu pot încheia contracte comerciale de prestări servicii, de executare de lucrări, de furnizare de produse sau contracte de asociere cu autorităţile administraţiei publice locale din care fac parte, cu instituţiile sau regiile autonome de interes local aflate în subordinea ori sub autoritatea consiliului local sau judeţean respectiv ori cu societăţile comerciale înfiinţate de consiliile locale sau consiliile judeţene respective". Tot în lege, dar la articolul 91, se prevede că "starea de incompatibilitate intervine numai după validarea mandatului, iar în cazul prevăzut la art.88 alin. (2), după validarea celui de-al doilea mandat, respectiv după numirea sau angajarea alesului local, ulterior validării mandatului, într-o funcţie incompatibilă cu cea de ales local". Legea mai spune şi că "alesul local poate renunţa la funcţia deţinută înainte de a fi numit sau ales în funcţia care atrage starea de incompatibilitate sau în cel mult 15 zile de la numirea sau alegerea în această funcţie. Alesul local care devine incompatibil prin aplicarea prevederilor prezentei secţiuni este obligat să demisioneze din una din funcţiile incompatibile în cel mult 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi. În situaţia în care alesul local aflat în stare de incompatibilitate nu renunţă la una din cele două funcţii incompatibile în termenul prevăzut la alin.(3), prefectul va emite un ordin prin care constată încetarea de drept a mandatului de ales local la data împlinirii termenului de 15 zile sau, după caz, 60 de zile, la propunerea secretarului unităţii administrativ-teritoriale. Orice persoană poate sesiza secretarul unităţii administrativ- teritoriale". De asemenea, art 92 al legii spune că încălcarea dispoziţiilor art.90 atrage încetarea de drept a mandatului de ales local la data încheierii contractelor.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro