Mergi la conţinutul principal

Fiul sefului Armatei, pacalit de Primarie, cu un teren

Stefan - Alin Badalan, fiul sefului Statului Major al Armatei Romane, a adjudecat dreptul de a exploata un teren de pe Faleza, pentru a infiinta o terasa de alimentatie publica, desi terenul respectiv nu este liber de sarcini, in sensul ca pe acesta functioneaza o cabana nautica, proprietatea Autoritatii Nationale pentru Sport (ANS), prin Clubul Sportiv Municipal (CSM).
In viteza lor de a infiinta pe Faleza Dunarii terase care sa ofere brailenilor un mijloc civilizat de agrement, convinsi fiind ca terenul este proprietatea CLM - desi CSM detine acte din care rezulta ca pamintul este al Statului Roman - reprezentantii Primariei au parcelat zece module, incepind chiar cu terenul de sub Cabana Nautica a CSM, si le-au scos la licitatie in vederea inchirierii. Inca de la prima licitatie, din 1 august, a fost adjudecat - alaturi de alte doua terenuri similare - si pamintul pe care se afla cabana. Culmea, instrainarea temporara a pamintului respectiv a nemultumit pe toata lumea. Mai intii, au sarit sportivii care, chiar daca sint de acord sa se mute, nu-s dispusi sa plateasca pentru demolarea si mutarea cabanei actuale. Mai apoi, Primaria a sarit ca arsa, spunind ca terenul ii apartine, dar asta n-o obliga sa suporte cheltuieli legate de mutarea cabanei, iar, nu in cele din urma, chiar Badalan s-a aratat revoltat: "Primaria mi-a dat un teren cica grevat de sarcini si-mi opreste si chirie, dar el e ocupat de baza nautica!".

Documente contradictorii privind proprietatea terenului

Unul dintre cele 10 module de pe malul fluviului, pe care Consiliul Local Municipal le-a identificat si si-a propus sa le inchirieze cu scopul amenajarii unor terase de alimentatie publica este terenul de sub baza nautica a sportivilor braileni.
Tinca Amza, directorul Clubului Sportiv Municipal, s-a trezit, zilele trecute, ca trebuie sa elibereze terenul de pe faleza, sub pretextul ca pamintul respectiv ar fi fost obiectul unei licitatii publice, in scopul modernizarii si sistematizarii malului Dunarii. Conform unei hotariri a Biroului de Carte Funciara, din septembrie 2001, asupra terenului respectiv s-a intabulat dreptul de proprietate in favoarea Statului Roman, Consiliul Local Municipal primind doar drept de administrare. Conform inventarului intocmit la 31.12.2004, cabana de pe terenul respectiv, insemnind suprafata construita de 173,63 mp, hangar si anexe kaiac-canoe, este proprietatea Agentiei Nationale pentru Sport, in administrarea Clubului Sportiv Municipal - printr-un ordin al ministrului Tineretului si Sportului, emis in 1992. Mizind pe toate aceste documente pe care le detine, Tinca Amza a sustinut: "Noi ne-am trezit, dintr-odata ca trebuie sa eliberam terenul. Noi sintem de acord sa mutam cabana, dar ne trebuie, in acest sens, o hotarire aprobata si de Agentia Nationala pentru Sport, deoarece Legea 69/2000, Legea Sportului, prevede ca desfiintarea unei baze sportive care apartine domeniului public de stat sa se realizeze numai prin Hotarire de Guvern, iar aceasta hotarire nu poate fi emisa decit in conditiile in care se construieste o baza sportiva similara celei desfiintate. Din documentele pe care noi le detinem, sintem proprietari asupra cabanei, chiar daca aceasta nu este frumoasa, insa ne este extrem de utila, fiindca acolo avem barci, canoe, ambarcatiuni sportive in valoare de mai bine de patru miliarde de lei. Demolarea cabanei implica un aviz de demolare, un aviz de constructie si toate cele, operatiuni pe care noi, financiar, nu ni le permitem. N-avem buget pentru asa ceva. Demolarea nu se face decit cu aprobarea ANS. Si apoi, Primaria nici macar nu ne-a informat ce are de gind cu acel teren si nici nu ne-a dat o alta solutie, noi am aflat ca trebuie sa ne mutam de la un functionar al Primariei care ne-a intrebat, pur si simplu: «Cind eliberati zona?!»", a sustinut Tinca Amza.

"Terenul este al Primariei"

Intrebat despre regimul terenului respectiv si cum a fost posibil ca o proprietate sa ramina "in aer", primarul Constantin Sever Cibu n-a avut un raspuns ferm, spunind doar ca stie ca pamintul este al Brailei: "Terenul este al Primariei, iar cabanei i se va asigura un spatiu similar", dar ne-a recomandat sa vorbim cu Sorina Bosoanca, directorul Administratiei Publice Locale din Primarie. Nici Sorina Bosoanca nu a reusit sa ne lamureasca, recomandindu-ne - cu replica "Vad ca dumneavoastra stiti mai bine decit mine situatia de acolo"- sa vorbim cu Marcel Marinescu, arhitectul sef al orasului. Asa, pret de zeci de minute, am fost martori la modul in care primii edili ai urbei gestioneaza unul dintre cele mai importante proiecte ale orasului: arhitectul a cautat minute in sir hirtiile, dupa care a apelat la colegi, iar, intr-un final, ne-a citit frinturi din caietele de sarcini intocmite cu prilejul licitatiei si ne-a aratat citeva schite ale modulelelor, intrebind, intruna: "Care-i problema cu acea Cabana Nautica? Si ce daca exista o intabulare?". Abia a doua zi, Marinescu ne-a declarat raspicat: "Terenul respectiv este domeniu public al Primariei, iar nu domeniu public de Stat. Nu trebuie nici o hotarire de Guvern ca sa-l inchiriem, chiar de ar fi fost al Statului, dar in administrarea noastra, inchirierea nu afecta dreptul de proprietate. D-na Amza sustine ca este proprietar pe cabana, dar dumneaei s-a asezat acolo fiindca i-a dat voie fostul primar Lungu. I se va asigura un spatiu similar. Proprietar n-o s-o facem, oricum. N-are nevoie de nici un aviz de demolare, de montare, acolo sint niste table. Este o aberatie! Nu avem noi de ce sa platim avizele dumneaei. Documentele sint clare, nu exista probleme in privinta proprietatii terenului".

"Primaria mi-a dat un teren ocupat si-mi opreste si chirie"

Conform declaratiei notarului Vasile Varga - caruia i-am solicitat un comentariu general referitor la situatia in care se instraineaza, chiar si temporar, terenul de sub o cladire intabulata (proprietate) - "daca imobilul este trecut in Cartea Funciara, adica este intabulat, inseamna ca este proprietatea cuiva, iar daca terenul nu este al aceleiasi persoane, proprietarul trebuia macar instiintat, nu inainte de a se lamuri partile asupra actului existent intre acestea".
De mentionat ca, din actele pe care le detine directorul CSM, rezulta ca atit clubul sportiv nautic (178 mp in zona "0" a orasului), cit si alte constructii de pe faleza - intre care si pichetul vamal, adjudecat si acesta in aceleasi conditii - sint proprietatea Statului, ceea ce, in caz de instrainare, implica avize si acte normative guvernamentale.
Legea nu sanctioneaza inchirierea terenurilor aflate in proprietatea Statului de catre CLM ca administrator, insa, in acest caz, licitatia organizata de Primarie si conditiile realizarii acesteia au nemultumit profund mai multe parti. Pe un ton grav, Tinca Amza, directorul CSM, a adaugat: "Eu sint de acord sa ne mutam. Stiu ca baza aceea strica peisajul falezei, insa eu doresc un spatiu similar si sa nu suport costurile demolarii pentru ca, deocamdata, acea cabana este o necesitate pentru sportul brailean. A nu se uita ca Sectia de kaiac-canoe, chiar daca baza arata asa cum arata, prin munca si profesionalism, a reusit sa aiba reprezentanti la olimpiade, la campionate mondiale si chiar sa dea campioni mondiali si europeni, multiplii campioni nationali si balcanici, ceea ce face ca aceasta Sectie sa fie a patra din tara. Avem 70 de sportivi care au nevoie de acea baza nautica. Repet: eu sint constienta ca imobilul strica aspectul falezei, dar, noi, fiind club bugetar, al ANS-ului, banii pentru reparatii au fost aprobati in functie de necesitati. Mai mult, demolarea acestei cabane se produce in conditiile in care, pe 13 septembrie a.c., Federatia Romana de Kaiac-Canoe a dispus ca la Braila sa se infiinteze un Centru Olimpic de Pregatire pentru Juniori, iar ANS-ul isi propusese sa renoveze cabana in 2006".
Nici Stefan - Alin Badalan, unic asociat si administrator al SC "Altpas" SRL Braila (firma cu care a participat la licitatie) - nu s-a aratat tocmai multumit de procedeul prin care Primaria i-a dat dreptul de a exploata timp de 10 ani terenul, pentru deschiderea unei terase de alimentatie publica. "Primaria mi-a dat un teren ocupat, desi mi-a zis ca-i liber de sarcini, si-mi opreste si chirie. Ramine sa stabilim si noi cu Primaria, sa avem o discutie in trei, si cu CSM. Inteleg ca acolo este o cabana, ori in caietul de sarcini dat de Primarie scria ca terenul este liber de sarcini. Eu vreau sa folosesc terenul -130 mp - mai ales ca deja mi se percepe chirie, acum mi se opresc banii din garantia depusa de mine, dar mi se pare normal sa nu mi se opreasca. Sub nici o forma nu sint de acord sa suport cheltuielile de demolare a cabanei respective. Eu, conform actelor, am preluat un teren liber de sarcini, Primaria nu trebuia sa-l scoata la licitatie daca stia ca-i ocupat. Am depus si eu o cerere la Primarie pentru reglementarea situatiei, astept un raspuns si apoi voi vedea ce se va intimpla. Am facut proiectul si l-am dat mai multor firme ca sa vad cit ma costa terasa aceea (intre 800 de milioane si un miliard, dupa cum sustinea arh. Marinescu- n.r.) si sper sa-mi amortizez investitia in cel mult trei ani", ne-a declarat Stefan - Alin Badalan.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro