Mergi la conţinutul principal

Fitosanitarii braileni in alerta

Conducerea Unitatii Fitosanitare Braila a anuntat ca, in aceasta perioada, monitorizeaza cu mare atentie starea culturilor pentru a contracara prin masuri specifice evolutia bolilor si daunatorilor. Concret, in cazul florii soarelui, in urma controalelor efectuate in teren, s-a constatat aparitia putregaiului alb al tulpinilor (Sclerotina Sclerotiorum), boala care pina la aceasta data a fost tratata pe o suprafata de 21.845 ha. "Tratamentul aplicat a fost in mare masura complex, utilizindu-se si insecticide pentru combaterea paduchelui galben al florii soarelui (Brachycaudus helichrysi). Se continua supravagherea culturii avind in vedere prezenta in lanurile de floarea soarelui a atacului secundar de mana, boala ce nu poate fi tratata", ne-a declarat Violeta Popescu, directorul Unitatii Fitosanitare Braila. In plus, sursa citata a recomnandat ca, in cazul atacului secundar de mana, mai ales in cazul culturilor de floarea soarelui pentru saminta, sa fie adunate plantele bolnave si distruse prin ingropare. In ceea ce priveste culturile de porumb, fitosanitarii braileni urmaresc aparitia si evolutia atacului produs de omida capsulelor, iar in programul de supraveghere se urmareste si eventuala aparitie a viermelui vestic al radacinilor de porumb (Diabrotica virgifera virgifera). Potrivit datelor prezentate de Unitatea Fitosanitara Braila, din fericire, pina in prezent, acest daunator nu a fost depistat in judet.
In cazul culturilor de legume, UF Braila a precizat ca, in special la tomate, vinete si castraveti, se confrunta cu atacul de paianjen comun si tripsul tutunului. In acest context sursa citata a punctat ca limitarea atacului s-a realizat prin tratamente aplicate pe o suprafata de 1.879 ha. "In culturile de tomate s-a inregistrat atacul unor viroze, boli ce nu se pot trata cu produse de protectia plantelor, situatie in care recomandam combaterea dauntorilor acestei culturi intrucit transmit boala de la plantele bolnave la cele sanatoase", a mai spus Popescu.
Referitor la starea fitosanitara a plantatiilor pomicole, sursa citata a precizat ca UF Braila se confrunta cu atac de fainare la mar, precum si cu reactivarea atacului de foc bacterian la mar, par si gutui. "Afidele au fost si sint in continuare prezente in plantatiile pomicole, tratamente executindu-se pe suprafata de 1.474 ha. In ceea ce priveste plantatiile viticole, lucrarile de combatere a manei s-au realizat pe o suprafata de 1.998 ha, iar a paianjenului pe 1.371 ha" a incheiat Popescu, subliniind ca, in continuare, specialistii fitosanitari vor efecta controale in vederea descoperirii aparitiei in termen util a eventualelor boli daunatori.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro