Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Firmele vor avea cazier judiciar

Guvernul a adoptat o Ordonanta de Urgenta pentru modificarea Legii nr. 290/2004 privind cazierul judiciar, care prevede organizarea unei evidente de cazier judiciar pentru persoane juridice, similare celei organizate pentru persoanele fizice.
Noul act normativ opereaza distinctia intre regimul aplicabil persoanelor fizice si celor juridice. Astfel, sint reglementate conditiile in care persoanele juridice se inscriu in cazierul judiciar si se scot din evidenta, precum si care sint demersurile necesare in vederea obtinerii copiilor de cazier judiciar pentru acest tip de persoane.
Ordonanta de Urgenta vine in contextul in care, prin Legea nr.278/2006 pentru modificarea si completarea Codului penal, s-a instituit posibilitatea tragerii la raspundere penala a persoanelor juridice pentru infractiunile savirsite in realizarea obiectului de activitate sau in interesul ori in numele acesteia, in scopul prevenirii si combaterii faptelor prevazute si pedepsite de legea penala, ce pot fi comise de catre persoanele juridice. De asemenea, Ordonanta de Urgenta prevede ca inregistrarea cazierului judiciar pentru persoanele fizice sa fie facuta doar la locul de nastere, iar in cazierul central vor fi efectuate inregistrarile pentru persoanele fizice nascute in afara Romaniei si a persoanelor juridice straine care fac obiectul evidentelor. Inceteaza, astfel, dubla inregistrare care are loc in prezent, fiecare inregistrare fiind efectuata atit in cazierul local, de la locul de nastere, cit si in cel central.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii