Mergi la conţinutul principal

Firmele tocmite să monteze cruci lasă dezastru în urmă

Cimitirele brăilene nu mai sunt de mult acele oaze de linişte în care să te poţi reculege la mormântul celor dragi fără să fii agresat psihic de mizeria din jur sau chiar fizic, de cerşetorii deveniţi mult prea insistenţi. Furturile de grilaje metalice au devenit o regulă, hoţii dând lovitura şi în cazul unor obiecte de artă realizate în urmă cu zeci de ani pentru a fi postate la căpătâiul unor iluştri înaintaşi. Este de notorietate cazul din urmă cu câţiva ani, când a fost furat, din Cimtirul Eroilor "Sf. Constantin", bustul generalului de divizie de aviaţie Ion Macri, întemeietorul primei şcoli militare de aviaţie din România. Realizat din bronz masiv, bustul a ajuns la fier vechi şi nu a mai putut fi recuperat. La fel s-a întâmplat, tot în cimitirul "Sf. Constantin", cu bustul unui fost primar al Brăilei, N.V. Perlea, care era înregistrat ca bun de patrimoniu naţional şi care, de asemenea, este irecuperabil.
Haosul din cimitirele brăilene îmbracă nenumărate forme, iar mizeriei şi furturilor li se adaugă şi tupeul firmelor tocmite să realizeze monumente funerare. Un cititor al cotidianului nostru ne-a trimis pe adresa redacţiei o fotografie însoţită de o sesizare în care descrie indignat felul cum a observat că se derulează lucrurile într-un cimitir de pe raza municipiului.
"Aşa-zisele firme autorizate să execute lucrări în cimitirele brăilene sunt total de capul lor. Pământul scos din gropi îl aruncă peste alte morminte sau pe alei, ce au ajuns să se înalţe chiar şi cu un metru peste cota iniţială. Se prepară manual beton pe alei, iar în urmă rămâne mizerie. Ambalaje ce au conţinut diferite materiale de construcţii sunt aruncate la întâmplare, prin tot cimitirul, iar resturi de pietriş, ciment, pământ, pietre, cruci şi postamente din dezafectări sunt zvârlite la întâmplare, peste alte morminte", spune cititorul nostru, care doreşte să i se păstreze anonimatul.
Autorul sesizării se declară convins că administraţia cimitirelor fie ignoră fenomenul fie este complet depăşită de situaţie. "Nimeni, absolut nimeni nu controlează aceste firme, ce fac, cum fac şi ce lasă în urma lor, de cele mai multe ori lucrându-se cu oameni tocmiţi cu ziua, care nu au nicio responsabilitate. Angajaţii firmelor respective intră şi ies din cimitir fără nicio problemă, cât este ziua de mare. Nu există un program de lucru destinat special acestor firme", spune cititorul nostru, care crede că doar aplicarea unor amenzi usturătoare ar fi în măsură să stabilească ordinea în cimitire.
Conducerea Serviciului de Utilitate Publică de Administrare a Fondului Locativ şi a Cimitirelor (SUPAFLC) susţine că toate firmele ce desfăşoară lucrări în cimitire o fac doar după ce primesc un aviz, în care se specifică foarte clar ce obligaţii au. "Au un orar impus, între orele 8.00 şi 16.00, nu au voie să lase pământul în cimitir, nu au voie să prepare betonul în cimitir... Mai exact, pământul scos din groapa săpată trebuie încărcat într-o maşină şi scos din cimitir, betonul trebuie preparat la atelier şi adus cu maşina la cimitir, piesele montate pe cavouri trebuie şlefuite la atelier, iar în situaţiile deosebite, când şlefuirea se poate face doar la faţa locului, mormintele învecinate trebuie protejate cu prelate", ne-a informat George Chiriţă, directorul adjunct al SUPAFLC, despre condiţiile impuse, pe hârtie, firmelor în cauză. Chiriţă spune, totuşi, că administratorilor cimitirelor le este destul de greu să urmărească fiecare firmă în parte. "Administratorii mai au şi alte atribuţii de serviciu. De aceea, ar fi foarte bine ca acei cetăţeni care au ceva de reclamat în privinţa unei firme anume, să formuleze o sesizare, precizând exact despre cine este vorba, unde a lucrat şi despre ce neregulă este vorba. Astfel, avem posibilitatea să depistăm firmele vinovate şi să luăm măsuri. De fapt, singura măsură pe care o putem lua este retragerea avizului. Dacă lucrează fără aviz, firmele pot fi amendate, dar nu de noi, ci de Poliţia Locală. Până acum, au fost câteva situaţii ce au dus la retragerea unor avize", ne-a declarat directorul Chiriţă.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro