Mergi la conţinutul principal

Firmele fantoma brailene, publicate pe site-ul Ministerului de Finante

La aproape un an de la publicarea de catre Ministerul Finantelor a listei negre a contribuabililor inactivi, asa-numitele firme fantoma, numarul societatilor brailene nominalizate a crescut de 8 ori. Astfel, daca pe lista initiala a ministerului figurau doar 20 de firme locale, acum nu mai putin de 161 de astfel de firme sint inregistrate la capitolul "contribuabili inactivi". De mentionat este ca de la intocmirea acestei liste nici o firma locala nu a fost reactivata, la nivel national fiind inregistrate doar 5 societati care si-au reluat activitatea. Masura prezentarii publice a firmelor inactive este menita sa puna la adapost partenerii de afaceri ai societatilor dovedite ca sint firme fantoma de posibile tepe financiare si de a face curatenie in mediul de afaceri din tara. De mentionat este ca dosarele de declarare ca inactive au fost realizate de catre Directia Generala a Finantelor Publice a judetului Braila, in baza prevederilor Ordinului 375 din 21/07/2005.
Potrivit informatiilor prezentate pe pagina de web a Oficiului National al registrului Comertului (ONRC) majoritatea firmelor fantoma brailene sint societati cu raspundere limitata si nu au depus bilantul la Registrul Comertului cel putin din anul 2003. Exceptie face, de exemplu, SC "Arsmad Com" SRL care a raportat intreruperea temporara a activitatii in 2005. Aceasta firma cu activitate in comert cu amanuntul avind un capital social de 2.000 lei, a raportat pentru anul financiar 2004 o pierdere de 9.971 lei la o cifra de afaceri de 33.024. Tot pierdere au raportat si "Auraflora" SRL si "Balmar Com" SRL, ambele inregistrind in 2005 solicitarea de intrerupere temporara a activitatii. Prima societate a realizat o cifra de afaceri de 37.759 lei insa cheltuielile totale au fost de 43.903 lei de unde a rezultat o pierdere neta de 6.710 lei. Mult mai mare a fost pierderea in cazul SC "Balmar COM" - 39.720 lei raportat la o cifra de afaceri de 25.055 lei.
Ca termen de comparatie, la momentul intreruperii activitatii, majoritatea covirsitoare a celor 161 de firme inactive insumind un capital social de 322.000 lei, au raportat un rezultat negativ. Concret, pierderile cumulate inregistrate s-au cifrat la aproximativ 600.000, adica aproape dublul capitalului social investit. De cealalta parte, doar circa 15% dintre firmele inactive au raportat profit, cumulat insemnind aproximativ 110.000 lei.
Important de mentionat este ca cele mai multe dintre firmele fantoma nominalizate pe lista si-au desfasurat activitatea in domeniul comertului, doar citeva derulind activitati de productie in metalurgie sau papetarie.

Contribuabilii inactivi nu mai au dreptul de a emite facturi

Potrivit criteriilor de selectie prevazute de Ordinul 375 din 21/07/2005 pe lista neagra a firmelor fantoma apar agenti economici care s-au sustras controalelor fiscale sau vamale prin nedeclararea domiciliului fiscal ori a sediilor secundare, fie in cazul carora Fiscul a constatat ca nu functioneaza la domiciliul fiscal ori la sediul secundar declarat, ori firme care nu au depus declaratii fiscale, cu toate ca au achizitionat formulare tipizate, asa cum este si factura fiscala, avizul de insotire a marfii, de exemplu, dupa 1 ianuarie 2005. In plus pe lista contribuabililor inactivi au fost inclusi agentii economici care fie nu si-au preschimbat certificatul de inregistrare, ori nu si-au majorat capitalul social, fiind radiate de Registrul Comertului, la care se adauga si firme care au desfasurat activitate si au depus bilantul la Fisc, dar nu si la Oficiul National al Registrului Comertului.
Important de mentionat este ca in conformitate cu prevederile aceluiasi ordin, de la data declararii starii de inactivitate contribuabilul nu mai are dreptul de a emite facturi, facturi fiscale sau alte documente ori formulare tipizate cu regim special pentru livrarile de bunuri si/sau prestarile de servicii efectuate catre alta persoana. Documentele fiscale emise de un contribuabil declarat inactiv cu incalcarea interdictiei mentionate anterior nu produc efecte juridice din punct de vedere fiscal.
Aceasta lista ar urma sa fie actualizata periodic, firmele reactivate urmind a fi evidentiate separat de catre minister.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro