Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Firmele din Romania mai au voie sa proceseze lapte neconform normelor UE pina la jumatatea lui 2008

Firmele din industria lactatelor mai pot procesa lapte neconform normelor europene pina la 30 iunie 2008, dupa aceasta data fiind obligatorie folosirea materiei prime care sa corespunda cerintelor UE, potrivit Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).
"Monitorizarea si evaluarea de catre ANSVSA a unitatilor de procesare a laptelui si a calitatii laptelui de vaca au relevat ca laptele conform normelor UE nu este suficient pentru a acoperi necesarul de materie prima al fabricilor de procesare care corespund standardelor comunitare. Astfel, CE a adoptat o decizie prin care este permisa utilizarea laptelui neconform, pina la 30 iunie 2008, in unitati care corespund din punct de vedere structural si tehnologic cerintelor comunitare", se arata intr-un comunicat al Autoritatii.
Procesarea laptelui conform este doar una dintre cerintele UE. Firmele din industria laptelui beneficiaza de o perioada de tranzitie de trei ani, pina la finele lui 2009, pentru a se alinia la aceste cerinte.
Asociatia Patronala Romana din Industria Laptelui (APRIL) a acuzat recent Autoritatea ca impune respectarea unor norme prea stricte de la inceputul acestui an, "hartuind" firmele.
Reprezentantii ANSVSA spun insa ca nu fac decit sa aplice regulamentele comunitare din domeniu.
Potrivit unui studiu al Interbiz Group, doar 14-15% din productia de lapte de anul trecut a fost corespunzatoare normelor europene.
Categorie articol: 

Comentarii