Mergi la conţinutul principal

Firmele de salubritate brăilene se întrec în puncte de colectare selectivă

• după punctul gospodăresc inaugurat în septembrie de firma RER, a venit rândul firmei “Braicata” să prezinte propria variantă • noul punct de colectare a fost inaugurat oficial, ieri, în cartierul Radu Negru • de faţă au fost atât primarul Dragomir cât şi viceprimarii Jantea şi Ciocan • edilul-şef a spus că va vedea care dintre variantele propuse de cele două firme - una pe bază de cartelă, alta pe bază de fante de acces - se va dovedi cea mai eficientă • modelul “câştigător” va deveni etalon pentru zecile de puncte de colectare pe care Primăria ar intenţiona să le amenajeze, anul viitor, în tot oraşul

 

După ce, în luna septembrie, firma de salubritatea RER a inaugurat, în cartierul Hipodrom, un punct de colectare selectivă a deşeurilor, la care au acces doar locatarii câtorva blocuri învecinate, pe bază de cartelă, firma “Braicata” a venit cu propria variantă de punct gospodăresc. Acesta a fost amenajat în cartierul Radu Negru, pe strada Simion Bărnuţiu, şi deserveşte, de asemenea, mai multe blocuri din zonă, însă sistemul de depozitare a deşeurilor este diferit. Astfel, locatarii nu au nevoie de cartelă, ei putând să pună sacii cu gunoi prin câteva fante decupate în dreptul tomberoanelor amplasate în incintă. Ideea de bază este, la fel ca şi la varianta propusă de RER, ca la pubele să nu mai aibă acces oamenii străzii sau câinii maidanezi, care împrăştiau gunoaiele pe jos. Totodată, deşeurile trebuie colectate selectiv, cele menajere fiind puse în tomberoane separate faţă de cele care se pot recicla.

Ieri, punctul gospodăresc amenajat de “Braicata” a fost inaugurat oficial, în prezenţa primarului Marian Dragomir şi a viceprimarilor Alexandru Jantea şi Doiniţa Ciocan.

“La ultima şedinţă CLM, din luna octombrie, Primăria Municipiului Brăila a acordat o investiţie de 2 milioane euro în societatea ECO pentru a ne achita acele datorii istorice ale societăţii, dar şi pentru a ne tehnologiza şi a cumpăra maşini noi pentru măturat stradal, aspiratoare de stradă, maşini noi pentru gunoi, maşini care aspiră frunzele de pe domeniul public şi 600 containere noi. Punctul acesta gospodăresc este o investiţie privată a celor de la Braicata, pentru că, iată, după exemplul pe care noi l-am dat la ECO cu acele investiţii şi semnalul de alarmă pe care l-am tras, societăţile private din Brăila îşi arată disponibilitatea de a realiza investiţii în domeniul salubrizării, astfel încât să îşi păstreze sectorul de activitate şi să poată să desfăşoare acest serviciu şi în anii următori”, a declarat Dragomir. Acesta a mai spus că, în următoarele trei săptămâni, Primăria va analiza cu atenţie felul cum funcţionează cele două puncte gospodăreşti propuse de “Braicata”, respectiv RER, iar cel care se va dovedi cel mai eficient va reprezenta un model pentru cele amenajate anul viitor la nivelul întregului municipiu. “După o perioadă de monitorizare de aproximativ trei săptămâni, vom lua o decizie privind viitoarele puncte gospodăreşti pe care le vom realiza în municipiul Brăila. Vom vedea care este cel mai bine primit de cetăţeni. Urmează ca în iarna acestui an să avem derulate toate procedurile pentru înfiinţarea unui număr foarte mare de astfel de puncte de colectare selectivă, iar anul viitor să începem efectiv realizarea lor, din luna mai. Obligatoriu, va fi o licitaţie la care vom merge cu un proiect pe una dintre cele două variante”, a mai spus edilul-şef.

 

Colectarea selectivă, prea grea pentru unii brăileni

George Voiculeţ, directorul “Braicata” Brăila, a spus că noul punct de colectare are o capacitate sporită şi şi-a exprimat speranţa că locatarii blocurilor din zonă vor depune corect deşeurile, la fracţia umedă, respectiv fracţia uscată. “Ceea ce vedeţi aici este un grup de containere care va deservi în jur de 700 de persoane. Sunt cinci blocuri învecinate. Până astăzi, pe toată strada, deci pe o lungime de 600 m, erau undeva la 9 puncte de colectare. S-au concentrat toate într-un singur punct, ca să optimizăm costurile şi operaţiunea. Ca şi capacitate de colectare, la ceea ce vedem aici, putem spune că a crescut. Ne adresăm unui număr mai mare de persoane faţă de ceea ce am avut până la momentul actual.  Ne dorim ca populaţia să răspundă pozitiv, iar pentru asta am încercat să facem cât mai clar, cât mai simplu, cât mai vizibil punctul de colectare, în aşa fel încât să nu existe dubii. Ne dorim ca toţi cetăţenii să înceapă colectarea selectivă din casă. Fiecare să meargă cu două pungi, una cu ceea ce noi numim fracţie uscată, deşeuri de ambalaje în general, şi celălaltă cu fracţie umedă. Ca o paranteză, măcar de probă dacă fiecare ar încerca, ar vedea că fracţia umedă este undeva la 20% din ceea aruncăm”, a spus directorul Voiculeţ.

Din păcate, sistemul de colectare selectivă încă se dovedeşte a fi o piatră de încercare prea grea pentru unii brăileni. Ieri dimineaţă, în punctul gospodăresc inaugurat de “Braicata” se putea vedea ceapă şi alte resturi alimentare, într-un tomberon destinat fracţiei uscate, deci ambalajelor de plastic, gen PET-uri sau pungi.

În ceea ce priveşte valoarea investiţiei, directorul Voiculeţ ne-a informat că amenajarea respectivului punct gospodăresc a costat circa 13.000 lei. În comparaţie, punctul de colectare amenajat de firma RER în Hipodrom a costat circa 20.000 lei, însă acest preţ include şi cele 189 de cartele de acces, distribuite fiecărui apartament din blocurile arondate.

După cum se ştie, la nivelul municipiului Brăila activează în prezent trei operatori de salubritate. Doi dintre aceştia sunt privaţi - firmele “Braicata” şi RER, iar unul, “Eco” SA, aparţine Consiliului Local Municipal şi este administrat de Primărie. În ultima perioadă, primarul Marian Dragomir a decis să investească masiv în retehnologizarea firmei “Eco” şi a îndemnat celelalte două firme private să procedeze la fel dacă vor să îşi menţină colaborarea cu Primăria Brăila şi în anii următori. Oricum, peste cel mult un an ar trebui să se organizeze o licitaţie pentru desemnarea unui operator unic de salubritate la nivelul întregului judeţ. Din câte se pare, “Eco” SA ar putea fi un competitor serios la acea licitaţie, dacă planurile privind dotarea sa cu utilaje de ultimă generaţie se vor concretiza.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro