Mergi la conţinutul principal

Firmele chineze, interesate in continuare de podul peste Dunare de la Braila

Investitorii chinezi isi mentin interesul pentru a participa la lucrarile de modernizare a centurii rutiere a Capitalei, la constructia podului de la Braila si la dezvoltarea operatorului de telefonie POSTelecom, a anuntat, luni, ministrul de stat pentru coordonarea mediului de afaceri, Bogdan Pascu.
El a primit, la Palatul Victoria, delegatia oamenilor de afaceri chinezi prezenti in Romania, pentru a discuta despre proiectele care pot fi realizate in comun in diferite domenii.
Printre proiectele discutate se numara cele privind centura rutiera a municipiului Bucuresti, podul peste Dunare de la Braila si operatorul POSTelecom.
"Partea chineza ne-a informat in legatura cu preocuparea lor privind aceste proiecte, iar noi am reiterat intentia statului roman de a le pune in practica. Am fost de acord ca este necesara o mai buna cunostere intre companiile romane si chineze si o extindere a investitiilor reciproce. Produsele chinezesti sint bine cunoscute pe piata romaneasca si trebuie sa facem totul pentru ca si produsele romanesti sa fie mai cunoscute in China", a afirmat Pascu.
Construirea unui nou pod peste Dunare si refacerea soselei de centura a Capitalei, proiecte care ar putea fi finantate de companii chinezesti cu peste 500 milioane dolari, sint aminate de mai multi ani de partea romana, care invoca legea achizitiilor publice, care ar intirzia constructiile, sau lipsa banilor.
In ceea ce priveste operatorul POSTelecom, reprezentantii Postei Romane au semnat, in august 2003, un memorandum cu firmele China Unicom si Zhongxing Telecommunication Equipment (ZTE) Corporation privind vinzarea catre companiile chineze a 29% din actiunile companiei.
Partea romana si oficialii chinezi au inceput in luna aprilie negocieri pentru vinzarea pachetului majoritar de actiuni al POSTelecom catre ZTE Corporation si un alt investitor.
Companiile romanesti au incheiat, luni, contracte de export cu firme din China in valoare de 53 milioane dolari, la un forum de afaceri romano-chinez organizat la Bucuresti. Contractele vizeaza in special livrarea de produse metalurgice, chimice, celuloza si seminte vegetale.
La acestea se adauga mai multe scrisori de intentie, cu care se ajunge la o valoare totala a angajamentelor de 80 milioane dolari.
In perioada ianuarie-iunie au fost inregistrate schimburi comerciale de 995,1 milioane dolari, din care ponderea exporturilor romanesti s-a ridicat la 102,5 milioane dolari. In 2005, schimburile comerciale au totalizat 1,89 miliarde dolari, iar livrarile pe piata chineza s-au cifrat la 227,6 milioane dolari.
Volumul schimburilor comerciale dintre Romania si China ar putea ajunge in 2006 la peste doua miliarde de dolari, din care exporturile romanesti se vor situa la 250-300 de milioane dolari.
Adjunctul ministrului comertului din China, Gao Hucheng, se afla la Bucuresti in cadrul unei delegatii formata din 11 oficiali si 22 de oameni de afaceri.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro