Mergi la conţinutul principal

Finanţarea partidelor în funcţie de numărul de parlamentari

• o modificare legislativă a introdus noi reguli privind finanţarea partidelor parlamentare prin subvenţii de la stat • Expert Forum şi-a arătat îngrijorarea privind acest aspect, precizând că începând cu acest an, subvenţiile se acordă potrivit numărului total de parlamentari ai partidelor politice la 1 ianuarie 2020 şi nu conform numărului de voturi obţinute la alegerile locale şi parlamentare • aceştia au semnalat că principalul beneficiar este Pro România al lui Victor Ponta • deputatul brăilean Emilia Meiroşu (ex-Pro România) a trecut la PSD încă din decembrie 2019

 

S-au schimbat regulile privind finanţarea partidelor politice parlamentare prin subvenţii de la stat în cadrul Legii Bugetului pe 2020. Expert Forum (EFOR), un think tank independent care promovează transparenţa, buna guvernare şi buna folosire a banului public, deja şi-a arătat îngrijorarea în mod public faţă de noile prevederi legislative. Într-un comunicat de presă recent, aceştia semnalează că au luat la cunoştinţă şi apreciază faptul că limitele maxime ale subvenţiilor au fost reduse pentru anul curent la 181 de milioane de lei. Cu toate acestea, EFOR arată că acelaşi act normativ a inclus o modificare prin care subvenţiile se acordă potrivit numărului total de parlamentari înscrişi în fiecare dintre partidele politice la data de 1 ianuarie 2020 şi nu conform numărului de voturi obţinute la alegerile locale şi parlamentare, după cum specifică Legea 334/2006 a finanţării partidelor politice. Aceştia au subliniat că principalul beneficiar de pe urma acestor modificări este partidul Pro România al lui Victor Ponta, care nu exista în momentul Alegerilor Parlamentare din 2016.

“«Art. 47. – Prin derogare de la art. 18 alin. (3) lit. a), alin. (4) şi art. 19 din Legea nr. 334/2006, în anul 2020 subvenţiile acordate partidelor politice, prevăzute în bugetul Autorităţii Electorale Permanente se acordă pe baza numărului total de parlamentari înscrişi în fiecare dintre partidele politice la data de 1 ianuarie 2020». Considerăm că aceste modificări fundamentale referitoare la finanţarea partidelor ar trebui să se realizeze în urma unor dezbateri publice şi prin legea dedicată, nu prin Legea bugetului. Mai mult, amendamentele au fost făcute pe fondul unor negocieri politice, principalul beneficiar fiind Partidul Pro România, fapt care poate afecta echitatea şi logica procesului electoral. Amendamentul introduce reguli la începutul anului electoral fără transparenţă sau consultare publică şi fără a avea toate detaliile privind alocarea fondurilor clarificate”, se arată în cadrul comunicatului.

Mai mult, Expert Forum a precizat că dacă partidele parlamentare doresc să modifice regulile privind subvenţiile, există câteva măsuri pe care chiar ei le-au promovat deja alături de alte organizaţii neguvernamentale: plafonarea cheltuielilor pentru subvenţii şi luarea în calcul într-o pondere mai mare a voturilor de la alegerile locale; plafonarea subvenţiilor de stat, prin amendarea articolului 18 (2) din Legea 334/2006 şi a normelor aferente; scăderea pragului pentru obţinerea de subvenţii la nivel local pentru a ţine cont şi de voturile obţinute la alegerea primarilor şi/sau consilierilor locali - alocarea de fonduri poate porni de la 5 mandate obţinute pentru primar/consilier local; creşterea ponderii din subvenţie acordată pentru rezultatele obţinute la alegerile locale la 50%.

“Solicităm abrogarea articolului 47 din Legea 5/2020 şi discutarea oricăror modificări semnificative în domeniu prin dezbatere publică. Mai mult, amendarea legislaţiei trebuie să se realizeze prin legea dedicată finanţării partidelor, nu prin uşa legislativă din dos”, se mai arată în cadrul comunicatului.

 

Meiroşu nu a ajutat la subvenţionarea de la stat a Pro România

 

Aşa cum se ştie, în prezent judeţul Brăila este reprezentat de şapte parlamentari: senatorii Ion Rotaru (PSD) şi Mihai Ruse (ALDE) şi deputaţii Nicu Niţă (PSD), Florin Mircea (PSD), Emilia Meiroşu (PSD), Vasile Varga (PNL) şi Antoneta Ioniţă (PNL).

Trebuie precizat că până nu demult Emilia Meiroşu a fost coordonatorul Pro România Brăila şi deputat al partidului lui Victor Ponta, însă întâmplător sau nu, aceasta a revenit la PSD înainte de 1 ianuarie 2020, data luată în calcul pentru calculul subvenţiilor partidelor parlamentare. Aceasta a anunţat Camera Deputaţilor că a revenit în “barca” Partidul Social Democrat încă din 23 decembrie 2019, prin urmare a contribuit la rotunjirea numărului de parlamentari ai partidului condus interimar astăzi de Marcel Ciolacu, chiar dacă la vremea respectivă adeziunea sa în cadrul PSD încă nu fusese validată la nivelul organizaţiei judeţene Brăila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro