Mergi la conţinutul principal

Finanţarea în sport, blocaj total

• la finalul auditului din acest an, Curtea de Conturi a tras din nou concluzia că este ilegală finanţarea publică a activităţilor sportive din banii Primăriei • un control similar al Curţii este în derulare şi la Consiliul Judeţean, singura autoritate locală care a mai finanţat în ultimii 2 ani sportul de performanţă • şefii de cluburi sportive au avut o întâlnire zilele acestea cu primarul Marian Dragomir şi preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac în speranţa că se va întâmpla, totuşi, o minune, dar n-au avut noroc ei spun că vor să ajungă în audienţă la preşedintele Curţii de Conturi, Nicolae Văcăroiu  

 

Dacă mai exista vreo speranţă privind depăşirea momentului critic pe care-l traversează finanţarea activităţilor sportive din bugetul public al municipiului aceasta a fost spulberată de cele mai recente explicaţii cu care a venit, ieri, edilul şef, Marian Dragomir. În cadrul celei mai recente conferinţe de presă, sursa citată a explicat în termeni tranşanţi că, cel puţin la acest moment, alocarea banilor deja repartizaţi în bugetul pe acest an este imposibilă în contextul în care Curtea de Conturi îşi menţine punctul de vedere referitor la comiterea unei ilegalităţi în cheltuirea acestor bani. Dragomir a precizat că şi la controlul din acest an efectuat de inspectorii Curţii s-a ridicat problema finanţării activităţilor sportive, fiind considerată ilegală, concluzie pe care a adus-o la cunoştinţa entităţilor sportive din municipiu în cadrul unei întâlniri recente cu şefii de cluburi, şedinţă la care a participat şi preşedintele Consiliului Judeţean Brăila, Francisk Chiriac, mai ales că, în prezent, este în derulare la această instituţie un audit al Curţii de Conturi, care va atinge cel mai probabil şi capitolul “sport – finanţare”.

“La finalul anului trecut, Curtea a venit şi a spus că am finanţat ilegal toate activităţile sportive. Am oprit în toată această perioadă finanţarea şi am trimis, în luna decembrie anul trecut, o contestaţie pe această temă direct la Curtea de Conturi Bucureşti, la care nu am primit încă nici un răspuns. Ca o paranteză, nu vreţi să ştiţi ce se întâmplă când o instituţie nu răspunde Curţii de Conturi, dar iată că, la rândul ei, curtea nu a răspuns nici în 6 luni adresei din partea noastră pentru a putea urma mai departe celelalte căi legale pe care le avem la dispoziţie, adică să putem merge la instanţă. Anul acesta, Curtea a venit din nou la primărie şi singurele probleme rămase în divergenţă sunt la capitolul Sport şi finanţarea acestei activităţi aferente lui 2016. Concluzia Curţii a fost că primăria alocă, în mod nelegal, în baza unor contracte de finanţare, bani pentru disciplinele sportive. (…) Noi am alocat şi în acest an aceeaşi sumă ca şi până acum pentru capitolul Sport, dar nu putem, deocamdată, să o cheltuim. Am avut, zilele trecute, întâlnire cu reprezentanţii cluburilor sportive din municipiu (handbal, fotbal şi baschet) la care a participat şi preşedintele Consiliului Judeţean, ocazie cu care le-am arătat documentele de la Curtea de Conturi. Le-am explicat că cei de la Curte ne spun că nu trebuie să finanţăm în baza unui contract de finanţare şi a unei cereri depusă de club. Am analizat, de asemenea, şi paşii stabiliţi prin noua ordonanţă privind finanţarea în sport (OUG 38/2017 – n.r.), cu toate că şi aici, neoficial, există o serie de comentarii din partea Curţii de Conturi a Românei. Aşa că, în perioada următoare, ne vom adresa Oficiului Concurenţei de unde am putea obţine consultarea necesară, astfel încât să putem dovedi că aceste finanţări, pe noua legislaţie, nu pot fi considerate ajutor de stat. Ne manifestăm în continuare disponibilitatea de a găsi calea legală pentru a sprijini sportul. Nici nu vreau să mă gândesc că o să debuteze campionatul şi cluburile din Brăila nu vor avea forţa necesară să poată începe. Ce folos dacă noi vom câştiga, să zicem, un proces cu CCR, peste 2 ani, şi vom putea finanţa în mod legal după cum ne va spune instanţa, dacă aceste cluburi se vor desfiinţa pentru că astăzi noi nu putem aloca banii”, a subliniat sursa citată. De asemenea, Dragomir a ţinut să mai adauge faptul că, din 2013 până în prezent, sportul a fost finanţat după aceeaşi procedură şi formulă de alocare şi cheltuire a banilor, fără ca auditorii Curţii să ridice steguleţul roşu. “Finanţarea sportului la Primăria Municipiului Brăila s-a făcut pe o procedură identică şi, ani la rând, au fost legale. Anul trecut şi anul acesta, pe aceleaşi proceduri, nu mai sunt legale. Mă întreb când s-a greşit: atunci când s-a făcut controlul şi nu s-a văzut de prima oară, ori în prezent?”, a punctat edilul şef.

În plus, primarul a precizat că pe noua ordonanţă privind finanţarea (OUG 38/2017) municipalitatea este aproape gata cu regulamentul cerut de actul normativ respectiv, fiind aşteptate discuţiile cu cei de la Oficiul Concurenţei pentru a se lămuri dacă finanţarea cluburilor sportive intră sau nu în categoria ajutorului de stat. “Apoi vom da drumul la procedură ori pe ordonanţa 38/2017, ori pe Legea 350/2005 privind finanţarea activităţilor sportive, dar vă spun că pe Legea 350 nu va putea fi ajutat sportul de performanţă, din cauza condiţiilor impuse de acestă legislaţie”, a încheiat sursa citată.

 

Speranţa moare ultima

Cele trei mari cluburi sportive brăilene şi-au unit forţele şi încearcă cu disperare să rezolve problema finanţării. Conducătorii echipelor HC Dunărea, Dacia Unirea şi Cuza Sport au fost în “pelerinaj” atât la Curtea de Conturi, unde au purtat discuţii cu directorul instituţiei, cât şi la autorităţile locale, însă nu au primit niciun semnal pozitiv şi nici asigurări că peste câteva luni se va rezolva această problemă spinoasă.

“Coşmarul desfiinţării echipei de fotbal Dacia Unirea reapare la Brăila. Dacă noua ordonanţă de guvern nu va fi aplicată, asta înseamnă sfârşitul fotbalului brăilean, sau replierea pe alte poziţii. Adică să rămânem doar cu Centrul de Copii şi Juniori. Ce mi se pare foarte curios este faptul că în alte judeţe cluburile primesc bani de la primărie şi Consiliul Judeţean, iar la Brăila acest lucru nu este posibil. Vreau să sper că această portiţă întredeschisă în acest moment nu se va închide definitiv. Noi mai sperăm până pe 20 iulie, data limită pentru înscrierea echipei Dacia Unirea în Liga a II-a”, a declarat Valentin Avramescu, preşedintele Consiliului de Administraţie al Daciei Unirea.

“Nu vom sta cu mâinile în sân şi vom continua demersurile pentru deblocarea acestei situaţii”, ne-a declarat, la rândul său, George Caranica, preşedintele HC Dunărea Brăila. “Vom merge în audienţă la Curtea de Conturi Bucureşti, la Ministerul Tineretului şi Sportului unde vrem să purtăm discuţii cu şefii acestor instituţii şi pentru a căuta să găsim soluţii ca şi la Brăila autorităţile locale să poată finanţa sportul”, a completat sursa citată.

“Pentru prima dată cele trei mari cluburi din Brăila şi-au unit forţele într-o încercare disperată de salvare a sportului local. Pentru Cuza Sport situaţia actuală este echivalentă cu desfiinţarea baschetului de performanţă şi asta, culmea, a echipelor de juniori care au obţinut rezultate foarte bune pe plan naţional şi care sunt formate numai din brăileni dar şi a formaţiei de seniori la care, de asemenea, sunt foarte mulţi baschetbalişti de pe plan local. Noi vom face demersuri la Curtea de Conturi Bucureşti unde sperăm să discutăm cu domnul Văcăroiu. Vom încera să vorbim cu ministrul MTS, iar în ultimă instanţă vom ieşi în stradă”, a comentat Mircea Totolici, managerul clubului Cuza Sport.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro